Președintele Klaus Iohannis s-a abținut de la comentarii publice pe acest subiect, însă azi a răspuns foarte scurt, întrebat de jurnaliști despre schimbarea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătății: "Modificarea din Guvern care s-a făcut a fost corectă". Este semnalul că premierul Florin Cîțu a avut susținerea lui Iohannis la înlocuirea ministrului USR-PLUS.

Citeste si: Cine este Ioana Mihăilă, propunerea USR-PLUS de ministru al Sănătății. „Prioritatea mea va fi rezolvarea crizei sanitare"

Vlad Voiculescu a fost al treilea ministru al Sănătății din perioada pandemiei, după Victor Costache și Nelu Tătaru. El a fost investit în funcție la Cotroceni împreună cu toată echipa din Guvernul Cîțu pe 23 decembrie 2020 și a fost demis în 14 aprilie, după publicarea unui Ordin de ministru privind regulile de carantinare care nu a fost adus la cunoștința premierului.

Bilanțul lui Vlad Voiculescu la Ministerul Sănătății

La două zile după demiterea intempestivă făcută de premierul Florin Cîțu, ex-ministrul Vlad Voiculescu și-a făcut singur bilanțul măsurilor întreprinse în cele aproape 4 luni de mandat în cadrul unei conferințe de presă. Voiculescu a răspuns la întrebările presei și a oferit explicații pentru incidentele care au dus la demiterea sa.

Vlad Voiculescu a vorbit despre "politizarea din sistem" și spune că a făcut evaluarea directorilor de DSP-uri.

"Am avut acum două săptămâni evaluarea directorilor din DSP", iar concluzia este că "nivelul profesional nu este un lucru cu care să ne mândrim".

Citeste si: Președintele Klaus Iohannis, primele declarații după ieșirea din criza politică (VIDEO)

Vlad Voiculescu spune că în mandatul său de ministru al Sănătății, numărul de paturi ATI pentru pacienții COVID-19 a fost suplimentat până la 1.687. Ce alte măsuri a listat fostul ministru al Sănătății în conferința din 16 aprilie:

- Au fost demarate proiecte pentru centre de arși, "am alocat bugete pentru dotarea clinicilor de arși, am asigurat resurse pentru testarea în școli și farmacii, am pregătit OUG pentru creșterea tarifului pentru vaccinarea în cabinetele medicilor de familie".
- Plafonul la norma de hrană din spitale a fost eliminat, "pentru ca pacienții să nu mai fie înfometați în spitale".
- Vaccinul antigripal a fost făcut disponibil pentru toată lumea, "am reintrodus lista de medicamente esențiale, săptămâna aceasta trebuia aprobată".
- Au fost luate măsuri pentru ca medicamente precum Eutyrox- care lipsea de un an din România- să fie din nou disponibile.
- A fost demarată pe final de mandat revizuirea metodologiei cu privire la raportarea deceselor din spitale COVID.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Vlad Voiculescu a anunțat că va publica un raport detaliat al măsurilor și proiectelor la care s-a lucrat în Ministerul Sănătății în mandatul său, raport ce ar urma să fie public în zilele următoare.

Raportul primelor trei luni de mandat la Ministerul Sănătății

După primele trei luni de mandat la Ministerul Sănătății, Vlad Voiculescu a publicat un raport cu Acțiunile pentru combaterea pandemiei COVID-19 luate în perioada ianuarie-martie 2021. Documentul integral poate fi văzut aici.

În cele 11 pagini de slide-show, fostul ministrul menționează Creșterea capacității de testare, Adaptarea indicatorilor epidemiologici, Noi dotări pentru combaterea pandemiei, precum și Adaptarea structurii sanitare la evoluția pandemiei. Câteva măsuri mai jos:

- Introducerea testelor antigen rapide în diagnosticarea pacienților- OMS 1513/2020-
-Introducerea testelor antigen rapide în farmacii pentru creșterea accesibilității populației la testare, testare corectă de către personal medical, raportare corectă și eliberare a unor indicații de conduită medicală adecvate persoanelor testate- În lucru
(OUG aprobat/ OMS pe circuit)
- Asigurarea continuității testării RT-PCR, adaptarea prețului de decontare – implementat.
- Crearea cadrului legal și bugetar pentru realizarea screeningului și secvențierii în vederea identificării variantelor SARS-COV-2 circulante pe teritoriul României: 10 centre regionale care asigură RT-PCR specific de variantă – implementat.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si