"De anul viitor, toti copiii nou-nascuti in Romania, in spitalele din sistemul de stat, vor fi testati auditiv inca din maternitate, prin extinderea programului de screening auditiv la nivel national, lucru care nu s-a mai intamplat niciodata pana acum. Mai concret, in momentul in care parintele va pleca acasa din maternitate cu nou-nascutul, va sti cu exactitate daca acesta are sau nu probleme de auz", a spus ministrul Vlad Voiculescu, la lansarea primului program de screening auditiv pentru nou-nascuti.
Ministrul Sanatatii a precizat ca, in prezent, nu exista un registru electronic national de screening auditiv, copiii cu pierderi grave de auz fiind inregistrati in spitale pe liste neoficiale, uneori pe un caiet.
"Stim ca, in Romania, din 200.000 de copii nascuti anual, aproximativ 600 au probleme de auz. Nu stim numarul exact al persoanelor hipoacuzice, asta fiindca nu avem un registru electronic national de screening.
"Aparatele vor ajunge in toate locurile-cheie unde pot fi testati copiii hipoacuzici, adica in toate maternitatile din Romnia, in spitalele cu sectii de pediatrie cu paturi, de terapie intensiva, precum si in toate centrele de diagnostic ORL.
Potrivit ministrului, fiecare copil testata auditiv va fi inclus intr-un registru electronic national de screening auditiv, astfel incat de acum incolo sa existe o evidenta foarte clara a persoanelor hipoacuzice.
"Suntem bucurosi sa anuntam ca lansam acest registru electronic national de screening chiar astazi, realizat cu sprijinul GovITHub. Registrul functioneaza in cadrul unui program pilot in care am inclus trei maternitati- Polizu, Filantropia si Pantelimon”, a mai spus Voiculescu.
Registrul va fi extins, din 2017, cu datele noi adunate de la toate centrele din tara unde vor fi cele 335 de aparate de screening auditiv.
"Rezultatul va fi ca, in aproximativ un an, acest registru va deveni functional. Noi vom putea sti, in sfarsit, cate persoane cu hipoacuzie avem in Romania”, a adaugat ministrul Sanatatii.