Președintele Vladimir Putin a declarat marți că Rusia nu dorește un război în Europa, dar a descris situația din regiunile separatiste din estul Ucrainei ca fiind un „genocid” și a cerut ca problemele de acolo să fie rezolvate prin progresul păcii de la Minsk.

Citeste si: Șeful NATO contrazice Rusia: Nu vedem semne de reducere a prezenței militare la granița cu Ucraina

În cadrul unei conferințe de presă comune după discuțiile cu cancelarul german Olaf Scholz, Vladimir Putin a spus că Rusia a decis să retragă parțial trupele din apropierea Ucrainei și a văzut un spațiu pentru discuții ulterioare cu Occidentul cu privire la cererile de securitate ale Moscovei. Vladimir Putin a spus, totuși, că nu a existat un răspuns constructiv la cererile Rusiei, informează Reuters.

Citeste si: Data la care Rusia ar putea invada Ucraina. Ce spun oficialii americani?

Vladimir Putin: Există subiecte care pot fi discutate în continuare

„Desigur că nu vrem [război]”, a spus Putin după discuțiile sale cu cancelarul german Olaf Scholz la Moscova, informează Sky News.

„Tocmai de aceea am înaintat propunerea de a începe procesul de negociere în care rezultatul ar trebui să fie un acord de asigurare a securității egale a tuturor, inclusiv a țării noastre.

Din păcate, nu a existat un răspuns constructiv la această propunere", a continuat liderul de la Kremlin.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

„Cu toate acestea, în documentele care ne-au fost transmise de la NATO și Washington există elemente care pot fi discutate", a explicat Putin.

Citeste si: Șeful NATO contrazice Rusia: Nu vedem semne de reducere a prezenței militare la granița cu Ucraina

Pentru Putin, în zona Donbass e vorba de un "genocid"

Președintele rus a declarat că țara sa este pregătită pentru discuții cu NATO și SUA privind limitele pentru desfășurarea rachetelor și transparența militară.

Dar Putin și-a reluat afirmația că situația din regiunea Donbass din estul Ucrainei, unde rebelii susținuți de ruși luptă cu trupele ucrainene din 2014, seamănă cu „genocid”.

Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a adoptat marți o rezoluție asupra recunoaşterii republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, pe care o vor trimite direct către președintele rus Vladimir Putin, potrivit unui anunț publicat pe site-ul oficial al legislativului de la Moscova.

Cancelarul german: Este un semn bun

Anunţul retragerii unor trupe ruseşti concentrate la frontiera cu Ucraina este un semn bun, a declarat marţi, la Moscova, cancelarul german Olaf Scholz, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele rus Vladimir Putin, informează Agerpres.

"Faptul că auzim acum că unele trupe sunt retrase este, în orice caz, un semn bun. Sperăm că se va continua", a spus Scholz. 

Cancelarul german s-a declarat convins de asemenea că eforturile diplomatice pentru evitarea unui conflict "sunt departe de a fi epuizate".

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

"Trebuie să se poată găsi o soluţie. Indiferent cât de dificilă şi de gravă pare să fie situaţia, refuz să spun că este fără speranţă".

Cancelarul german, ținut la distanță de Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a aşezat marţi pe cancelarul german Olaf Scholz la capătul unei mese lungi de şase metri la Kremlin pentru convorbirile despre criza ucraineană, aceeaşi poziţie pe care a ocupat-o şi preşedintele francez Emmanuel Macron săptămâna trecută, relatează dpa.

Ca şi Macron, Scholz a refuzat să se supună unui test rusesc PCR înainte de discuţii, optând în schimb pentru efectuarea unui test de către un medic de la ambasada germană în avionul său după aterizare, înainte chiar de a coborî din avion.

De aceea, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, distanţa fizică dintre liderii german şi rus va trebui să fie mai mare decât de obicei.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si