Vladimir Putin, anunț surprinzător despre un eventual atac al Rusiei asupra unui stat NATO: "Polonia, statele baltice și cehii sunt speriați"
Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că ideea unui atac al Rusiei asupra Poloniei, Cehiei sau Țărilor Baltice este "un nonsens total, o prostie". Experții militari occidentali privesc cu reticență afirmațiile liderului de la Kremlin, dat fiind că Moscova a negat intenția unui atac asupra Ucrainei cu doar câteva zile înainte de 24 februarie 2022, ziua invaziei vecinului vestic al Rusiei.
Vladimir Putin a insistat că Rusia nu are planuri împotriva niciunei țări NATO și nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia.
Putin le-a transmis piloților din forțele aeriene ruse că alianța militară condusă de SUA s-a extins spre est, spre Rusia, de la căderea Uniunii Sovietice în 1991, dar că Moscova nu are planuri de a ataca un stat NATO.
Înainte de lansarea invaziei în Ucraina, oficiali de rang înalt de la Moscova au respins vehement informațiile care indicau că va urma așa ceva, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov declarând răspicat de mai multe ori că „Rusia nu va ataca pe nimeni”.
Vladimir Putin: Nu avem intenții agresive față de statele NATO
„Ideea că vom ataca o altă țară- Polonia, statele baltice și cehii sunt, de asemenea, speriați- este un nonsens total. Este doar o prostie", a precizat liderul rus.
„Nu avem intenții agresive față de aceste state", a spus Putin, potrivit The Moscow Times.
Întrebat despre avioanele de luptă F-16 pe care Occidentul a promis că le va trimite în Ucraina, Putin a spus că astfel de aparate nu vor schimba situația din Ucraina: „Dacă vor furniza
avioane F-16, și vorbesc despre asta și se pare că antrenează piloți, acest lucru nu va schimba lucrurile pe câmpul de luptă", a spus Putin.
Rusia arată cu degetul către România
Declarația liderului de la Kremlin de miercuri seară a fost urmată joi dimineață de una a ministerului de externe de la Moscova, care a acuzat NATO că se pregătește de o confruntare cu Rusia, aducând ca exemplu modernizarea bazei aeriene românești de la Mihail Kogălniceanu.
Rușii spun că întărirea potențialului militar al NATO în România, Polonia și statele baltice „este provocatoare, exacerbează tensiunea militară de-a lungul perimetrului granițelor ruse și creează amenințări la adresa securității țării.”
„Toate acestea au ca scop pregătirea aliaților blocului pentru o potențială ciocnire cu țara noastră”, suține MAE rus. Ministerul rus de Externe amenință că va monitoriza acțiunile României, va evalua „riscurile emergente” și va ține seama de ele „în timpul planificării militare”.