Vladimir Putin amenință Occidentul cu armele nucleare. Ce spune liderul de la Kremlin despre Transnistria și eventuale trupe NATO în Ucraina în discursul despre starea națiunii
Vladimir Putin a susținut joi 29 februarie, de la ora 11.00, cel mai așteptat discurs din acest an. Toți ochii au fost ațintiți pe Rusia pentru a vedea ce spune liderul de la Kremlin despre Transnistria și despre trupele NATO care ar putea fi trimise în Ucraina.
UPDATE. Vladimir Putin a amenințat din nou Occidentul cu folosirea armelor nucleare. Liderul de la Kremlin a declarat joi că amenințările occidentale creează un risc „real” de conflict nuclear.
Vladimir Putin spune că Rusia are arme „capabile” să lovească teritoriile altor țări care ar nesocotesc teritoriul țării sale.
Vladimir Putin: "Utilizarea armelor nucleare ar însemna distrugerea civilizației"
Președintele Rusiei spune că țările occidentale „trebuie să înțeleagă că și noi avem arme capabile să atingă ținte pe teritoriul vostru”.
„Tot ceea ce inventează în acest moment (…) reprezintă o amenințare reală a unui conflict care implică utilizarea armelor nucleare, ceea ce ar însemna distrugerea civilizației”, a adăugat el.
Vladimir Putin a dat de înțeles că prezența unor trupe NATO pe frontul din Ucraina ar declanșa scenariul folosirii armelor nucleare de către Rusia.
El a declarat miercuri că nu intenționează să reia discuțiile cu SUA pe tratatul nuclear și că forțele nucleare strategice ale Moscovei sunt „gata de utilizare”
"Vom face totul pentru a încheia războiul din Ucraina"
Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a anunţat joi, în discursul său anual către naţiune, că Rusia va face tot posibilul pentru a încheia războiul din Ucraina şi a eradica nazismul din ţara vecină.
"Nu Rusia a fost cea care a început războiul în Donbas (regiune din estul Ucrainei, ocupată parţial de Rusia- n.r.), dar noi vom face totul pentru a-l încheia, pentru a elimina nazismul şi a îndeplini obiectivele operaţiunii militare speciale" din Ucraina, a declarat Putin în discursul rostit în faţa camerelor reuniune ale
parlamentului rus.
Putin a declarat că Rusia nu va permite nimănui să se amestece în afacerile sale interne şi a reluat acuzaţia conform căreia Occidentul încearcă să distrugă Rusia din interior.
Liderul de la Kremlin a mai susţinut că majoritatea cetăţenilor ruşi sprijină decizia sa luată acum doi ani de a trimite sute de mii de militari în Ucraina.
Putin neagă lansarea armelor nucleare în spațiu
Liderul de la Kremlin este de părere că americanii vor doar să arate "că încă mai conduc lumea”, adăugând că „afirmaţiile potrivit cărora Moscova intenţionează să desfăşoare arme nucleare în spaţiu sunt nefondate” și că „astfel de insinuări sunt o stratagemă doar pentru a ne atrage în negocieri în condiţiile lor, care sunt favorabile doar Statelor Unite".
El a transmis de asemenea că Moscova nu va discuta cu Washingtonul despre stabilitatea strategică separat de propriile interese naţionale.
Liderul rus a acuzat Occidentul că în locul Rusiei ar dori să vadă „un spaţiu care se estompează şi moare” şi i-a avertizat pe „eventualii intervenţionişti” că soarta lor va fi mult mai tragică decât în epocile trecute.
„Forţele nucleare strategice ale Rusiei sunt în stare de pregătire deplină pentru utilizare, în timp ce complexele hipersonice Avangard şi Peresvet sunt în misiune de luptă”, a declarat pre;edintele Rusiei în discursul său în faţa Adunării Federale.
Liderul de la Kremlin vorbeşte în faţa Adunării Federale a Rusiei, după ce ieri Transnistria i-a cerut ajutorul.
Vladimir Putin este așteptat să reacționeze și la ideea exprimată de Emmanuel Macron, președintele Franței, conform căreia nu e exclus ca aliații NATO să trimită trupe pe frontul din Ucraina.
"Rusia nu trebui lăsată să câștige acest război", a spus Emmanuel Macron. Statele Unite au reacționat imediat spunând că nu pot fi trimise trupe sub umbrela NATO în Ucraina, însă fiecare țară poate decide separat cum să acționeze.
Discursul lui Vladimir Putin, urmărit în cinematografele din Rusia
La ora 11:00, discursul preşedintelui Vladimir Putin este difuzat în 17 cinematografe din ţară, iar peste jumatate din locurile din salile de cinema au fost rezervate deja în urmă cu trei zile.
Vladimir Putin va anunţa probabil obiectivele pentru următorii șase ani în care se asteapta să rămână preşedinte.
Analiştii internaționali spun că Putin va contura o trecere de la modelul forţat al Rusiei înconjurate de duşmani la modelul Rusia – nava amiral a dezvoltării, acesta va deveni conceptul de bază al mesajului.
Separatiștii din Transnistria au cerut ajutorul Rusiei
Autoritățile separatiște din Tiraspol au adoptat o rezoluție prin care se cere "ajutorul Rusiei", în contextul unui Congres al liderilor din întreaga regiune care nu a mai avut loc de 20 de ani.
Conform celui mai negru scenariu, Vladimir Putin ar putea anunța pe 29 februarie alipirea Transnistria la Rusia.
ongresul separatiștilor din Transnistria a adoptat o rezoluție prin care se cere ajutorul Rusiei. Nu a fost cerută explicit anexarea sau alipirea la Rusia, dar totul depinde de reacția lui Vladimir Putin, așteptată pentru azi.
Ce va spune Putin despre Transnistria?
Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, ar putea face un anunț similar cu cel din februarie 2022, când și-a justificat invazia Ucrainei. Președintele Rusiei este pregătit pentru noi anexări de teritorii, chiar de la Republica Moldova, transmite presa internațională.
În data de 30 septembrie 2022, Vladimir Putin a anunțat anexările regiunilor Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, după ce semnase în prealabil decretele de recunoaştere a independenţei celor 4 regiuni.
Potrivit analiștilor militari citați de publicația Metro.co.uk, se crede că Vladimir Putin s-ar putea folosi de un discurs al Adunării Federale Ruse de joi, 29 februarie, pentru a da undă verde anexării Transnistriei.