Gazele naturale pe care le oferă Vladimir Putin în a treia zi de represiuni sângeroase la adresa Ucrainei- după explozia de pe Podul Kerci din Crimeea- ar ajunge în Germania prin noile conducte, nepuse încă în funcțiune.

Citeste si: Alarmă la Zaporojie: centrala nucleară a rămas, din nou, fără electricitate

Oferta lui Putin a fost respinsă rapid de Berlin, potrivit APNews.com. Oficialii germani au spus că Rusia a oprit aprovizionarea prin Nord Stream 1 ca o manieră politică și s-au întrebat de ce aprovizionările prin Nord Stream

2 ar fi mai fiabile.

Prețurile gazelor naturale au scăzut considerabil de la vârfurile din august, dar sunt încă cu 80% mai mari decât erau acum un an.

Putin acuză SUA pentru scurgerile de gaze din Nord Stream 1

Vorbind la un forum energetic de la Moscova, Putin a acuzat din nou că SUA s-au aflat probabil în spatele exploziilor care au spart ambele legături ale conductei Nord Stream 1 și una dintre cele două legături ale conductei Nord Stream 2, provocând o scurgere masivă de gaz.

Citeste si: Fumul produs de un incendiu din Ucraina se îndreaptă către zona de nord a Deltei Dunării

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Cei care caută să taie legăturile între Rusia şi Europa sunt în spatele sabotajului Nord Stream, a spus Putin la conferinţa Moscow Energy Week.

„Beneficiarii sunt evidenţi întrucât (acest incident) consolidează importanţa geopolitică a sistemelor gazeifere rămase, a celui care trece pe teritoriul Poloniei(...) şi a celui din Ucraina, pe care Rusia l-a construit pe cheltuiala proprie. Dar şi (importanţa geopolitică) a Statelor Unite, care de acum înainte îşi pot livra energia la preţuri ridicate”, a argumentat preşedintele rus.

Putin: Mingea este în terenul UE

Totuşi, o secţiune a conductei Nord Stream 2 este în continuare intactă, iar Rusia este dispusă să livreze gaze prin aceasta, a reafirmat Putin. Rusia a transmis deja această propunere Germaniei, care însă a refuzat-o.

Liderul de la Kremlin a mai declarat că este posibilă repararea gazoductelor Nord Stream, dar pentru aceasta Rusia şi Europa trebuie să ia o decizie, atât în privinţa reparaţiilor cât şi a garantării exploatării conductelor.

„Mingea este în terenul Uniunii Europene, dacă ea vrea, nu are decât să deschidă robinetul”, a indicat preşedintele rus.

Pe viitor, a adăugat Putin, dacă gazoductele Nord Stream nu vor fi operaţionale, Rusia ar putea redirecţiona gazele către Turcia şi „să creeze cel mai mare hub al gazelor pentru Europa în Turcia”. „Asta, desigur, dacă partenerii noştri sunt interesaţi. Şi dacă va fi rentabil economic, evident”, a mai remarcat el.

Arestări după explozia podului din Crimeea

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a dat vina, miercuri, pentru explozia podului din Crimeea pe „Directia de informații a Ministerului Ucrainean al Apărării” și pe directorul acesteia, Kirilo Budanov.

Kremlinul a făcut și primele arestări după explozia podului din Crimeea de sâmbătă, 8 octombrie. Serviciile secrete de la Moscova au reținut cinci ruși și trei cetățeni ai Ucrainei și Armeniei.

Citeste si: Alarmă la Zaporojie: centrala nucleară a rămas, din nou, fără electricitate

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Speculațiile cu privire la cauza exploziei s-au răspândit pe rețelele de socializare, inclusiv teorii care implică un atacator sinucigaș.

Șeful Comitetului de Investigații al Federației Ruse, Alexander Bastrykin, a spus că „în incident au fost implicați cetățeni ai Federației Ruse și ai țărilor străine, au ajutat la pregătirea atacului terorist”.

Explozia a ucis trei persoane și a distrus o secțiune a podului lung de 15 km, căruia i s-a acordat o mare greutate simbolică după anexarea Crimeei de către Rusia. 

Președintele rus Vladimir Putin a numit explozia de pe podul din Crimeea „un atac terorist împotriva infrastructurii critice a Federației Ruse”. Ca răspuns, Rusia a lansat atacuri majore cu rachete asupra orașelor ucrainene în ultimele trei zile. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si