Vladimir Putin şi-a încheiat primul său summit major în afara Rusiei de la invazia Ucrainei, relatează The Guardian.

Citeste si: Rusia, acuzată de SUA că pregătește anexarea teritoriilor ocupate în Ucraina

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, i-a transmis președintelui rus că Teheranul și Moscova trebuie să rămână vigilente în fața „înșelăciunii occidentale”, solicitând o cooperare pe termen lung între Teheran și Moscova.

Ali Khamenei a descris NATO ca fiind o "entitate periculoasă" care nu trebuie să se extindă suplimentar.

El a mai spus că Rusia şi Iranul trebuie să colaboreze treptat pentru a reduce puterea dolarului.

Rusia speră să primească sute de drone din partea Iranului

Casa Albă a transmis că summitul de la Teheran, cu participarea lui Vladimir Putin, a preşedintelui iranian, Ebrahim Raisi, şi a preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, a arătat cât de izolat a devenit liderul rus.

Serviciile secrete americane au informat că unul dintre scopurile principale ale vizitei lui Putin în Iran constă în furnizarea de sute drone performante din partea Teheranului, în schimbul unor acorduri comerciale legate de furnizarea de petrol și gaze dinspre Rusia.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: Ucraina vrea să atace Crimeea: „Suntem gata să-i luăm la ţintă peste tot în Marea Neagră”

Putin a obţinut sprijinul liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, pentru invadarea Ucrainei.

Khamenei i-a spus lui Putin: „Războiul este un eveniment dur și dificil, iar Iranul nu este deloc încântat că oamenii obișnuiți suferă din cauza lui. În cazul Ucrainei, dacă nu aţi fi luat iniţiativa, cealaltă parte ar fi provocat războiul din proprie iniţiativă”, a mai spus liderul iranian.

Pași înainte privind exporturile de cereale din Ucraina  

Într-o zi de intensă diplomaţie care a implicat discuţii bilaterale, urmate de un summit trilateral pe tema situaţiei din Siria, Putin l-a lăudat pe liderul turc Recep Erdogan pentru că a mediat discuţiile privind exportul de cereale din Ucraina, spunând că au existat unele progrese.

Intervenţia militară a Rusiei în Ucraina a împiedicat transporturile unuia dintre cei mai mari exportatori mondiali de grâu şi alte cereale, stârnind temeri cu privire la penuria globală de alimente, potrivit News.ro.

Erdogan a coordonat eforturile de a negocia un acord prin care cerealele să poată părăsi porturile atât timp cât navele sunt inspectate independent pentru armament. Peste 25 de milioane de tone de cereale de care este nevoie urgentă în Africa şi Orientul Mijlociu sunt ţinute în prezent în silozuri.

Putin: Occidentul nu ne-a dat de ales

Putin a continuat ideea potrivit căreia nu exista altă opţiune decât invazia, spunând: „Nimeni nu îşi doreşte războiul, iar pierderea vieţii oamenilor obişnuiţi este o mare tragedie, dar comportamentul Occidentului ne-a făcut să nu avem de ales

decât să reacţionăm.

"Unele ţări europene au spus: Noi eram împotriva aderării Ucrainei la NATO, dar am fost de acord sub presiunea americană. Ceea ce arată lipsa lor de independenţă”, a adăugat Vladimir Putin.

Putin, lăsat să aștepte de Recep Erdogan

Președintele Vladimir Putin a rămas stânjenit timp de un minut într-o cameră plin de reporteri, în timp ce aștepta să se întâlnească cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Imaginile video de dinaintea întâlnirii de marți îl arată pe Putin agitându-se, trecând de pe un picior pe altul în fața camerelor de filmat timp de aproape un minut, înainte de a fi întâmpinat în sfârșit de Erdogan, relatează The Guardian.

A fost o situație neobișnuită pentru liderul rus, care și-a dezvoltat o reputație din a-i face pe liderii mondiali să aștepte, în mod intenționat, uneori ore întregi, după ce trebuiau să înceapă discuțiile programate.

Presa a speculat că momentul stânjenitor din Teheran a fost "plata" unei întâlniri din 2020 de la Moscova, când Erdogan a fost lăsat să aștepte la intrarea în sala de ședințe unde se întâlnea cu Putin.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si