Vladimir Putin merge în China să discute cu Xi Jinping. Ce pun la cale cei doi lideri anti-Occident
Președintele Rusiai Vladimir Putin merge joi în China, pentru a se întâlni cu liderul de la Beijing Xi Jinping. Ce pun la cale cei doi lideri care au declarat că se susțin reciproc în tentativa de a diminua puterea SUA la nivel mondial.
Este cel mai recent semn al alinierii tot mai mari a celor două state care vor să schimbe ordinea mondială actuală.
Vizita vine pe fondul avansului puternic al trupelor ruse în Ucraina, unde armata lui Volodimir Zelenski nu reușește să țină piept noii ofensive ruse.
De ce merge Vladimir Putin în China
Putin ajunge în China la doar o săptămână de la intrarea într-un nou mandat în funcția de președinte al Rusiei, prelungindu-și domnia autocratică până în 2030.
Vizita sa, care urmează să aibă loc în perioada 16-17 mai, potrivit presei de stat chineze, urmează după vizita de stat a lui Xi Jinping la Moscova în urmă cu un an.
Întâlnirea dintre Vladimir Putin și Xi Jinping are loc cu câteva luni înaintea alegerilor prezidențiale americane și în timp ce Washingtonul se confruntă cu o reacție internațională puternică din cauza sprijinului său pentru Israel împotriva populației din Gaza.
Cei doi lideri autocrați încearcă să găsească o platformă pentru ambiția lor comună de a submina rolul SUA și de a oferi o alternativă la puterea americană.
Prietenia celor doi lideri de stat, Vladimir Putin și Xi Jinping, este veche. În urmă cu cinci ani, învățau amândoi să facă găluște chinezești, în imagini care au devenit virale la acel moment:
Activitate intensă a aviației Chinei în Taiwan
Armata Taiwanului a detectat 45 de avioane chineze în jurul insulei, a anunţat miercuri Ministerul Apărării, cu mai puţin de o săptămână înainte de instalarea în funcţie a noului preşedinte Lai Ching-te, un partizan al fermităţii în faţa Beijingului.
Este cel mai mare număr de avioane chineze detectate în jurul Taiwanului, pe care Beijingul îl revendică drept parte a Chinei, într-o perioadă de 24 de ore în acest an.
Dintre aceste 45 de avioane, "26 au traversat linia mediană a strâmtorii Taiwan", a indicat ministerul într-un comunicat, referindu-se la linia care separă în două această strâmtoare cu o lăţime de 180 de kilometri situată între insulă şi China continentală.
De asemenea, şase nave chineze au fost detectate în jurul Taiwanului în cele 24 de ore înainte de ora 06.00 (22:00 GMT). Ministerul a adăugat că a "supravegheat situaţia şi a reacţionat în consecinţă".