Rusia, care reprezintă aproximativ 10% din producția mondială de petrol, a format legături mai strânse cu Asia, mai ales cu China, cel mai mare consumator de energie din lume, încercând să-și diversifice livrările de pe piețele sale tradiționale din Europa.

Citeste si: Ministrul de Finanțe: "Analizăm posibilităţile de relocare în România a unor companii din Rusia și Belarus"

Sancțiunile occidentale asupra operațiunii militare a Federației Ruse în Ucraina au afectat negativ exporturile rusești de energie, complicând finanțarea tranzacțiilor și a logisticii.

Putin: Partenerii din țările neprietenoase recunosc că nu se vor putea descurca fără resursele energetice rusești 

”Ceea ce este uimitor este că așa-zișii parteneri din țări neprietenoase recunosc că nu se vor putea descurca fără resursele energetice rusești, inclusiv fără gaze naturale, de exemplu”, a declarat Vladimir Putin în cadrul unei ședințe guvernamentală televizate, notează  Reuters.

Citeste si: "E într-o stare mintală de război". Dezvăluiri despre Putin de la cancelarul care l-a vizitat la Moscova

”Nu există un înlocuitor pentru gaz în Europa acum”, a mai precizat liderul de la Kremlin. Președintele rus a mai afirmat că Europa, prin întreruperea aprovizionării cu energie din țara condusă de el, provoacă creșterea prețurilor și destabilizează piaței.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

”Țările neprietenoase recunosc că nu se pot lipsi de resursele energetice ale Rusiei”, a atras atenția Putin.

Citeste si: Armata lui Putin a mai pierdut un comandant pe frontul din Ucraina

”Operațiunea militară specială” a armatei ruse în Ucraina a pornit o revizuire a priorităților energetice ale celor 27 de țări ale UE, în timp ce Bruxelles-ul încearcă să elibereze țările de dependența de Rusia, care furnizează aproximativ 40% din gazul natural al blocului.

Rusia își mută treptat exporturile de gaze în Asia

Liderul de la Kremlin a afirmat că Rusia trebuie să construiască infrastructură pentru a-și spori aprovizionarea cu energie în Asia. Țara a început furnizarea de gaze către China la sfârșitul anului 2019, după ani de discuții minuțioase, și a convenit să reducă prețurile la combustibil.

Citeste si: Rusia amenință că va lovi Kievul cu rachete de mare distanță

Conducătorul de la Moscova a mai spus că rolul monedelor naționale în tranzacțiile de export ar trebui să crească, pe fondul planurilor Rusiei de a trece la plăți în ruble pentru livrările sale de gaze, în principal către Europa.

Rusia a înregistrat o scădere abruptă a producției de petrol, sursa sa principală de venituri, pe fondul dificultăților cu plățile pentru comerț și nave. Principalele case comerciale globale intenționează să reducă achizițiile de țiței și combustibil de la companiile petroliere controlate de stat ale Rusiei încă din 15 mai, au spus unele surse, pentru a evita încălcarea sancțiunilor Uniunii Europene asupra Rusiei.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citeste si: Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, ar fi suferit un atac de cord și a ajuns la Terapie Intensivă, arată surse ucraiene

Putin a spus că cele mai ”acute” probleme ale sectorului energetic rus sunt legate de întreruperea logisticii aprovizionării cu energie.

Citeste si: Președintele Zelenski, un nou apel către Europa. "Este foarte dureros pentru noi"


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si