Vladimir Putin a aprobat luni o „politică umanitară” de 31 de pagini care spune că Rusia ar trebui să „protejeze, să salveze și să promoveze tradițiile și idealurile lumii ruse”, informează Sky News.

Citeste si: VIDEO Atac sinucigaş lângă poarta Ambasadei Rusiei de la Kabul. Șase oameni au murit, iar vinovatul s-a detonat

Conceptul de politică externă a unei „lumi rusești” este o noțiune pe care cei din linia dură a ideologiei de la Moscova au folosit-o pentru a justifica intervenția în afara țării pentru a sprijini vorbitorii de limbă rusă,

cum ar fi în anumite părți ale Ucrainei.

Citeste si: Doi angajați ai ambasadei Rusiei, morți în atentatul cu bombă din Kabul

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Prin decizia sa, Vladimir Putin introduce acest concept la nivel de politică de stat, deși până acum a fost prezentat drept o strategie de tip "soft power".

Rusia se apropie mai mult de republicile separatiste din estul Ucrainei

Noua politică prevede că Moscova ar trebui să-și aprofundeze și mai mult legăturile cu auto-numita Republică Populară Donețk și Republica Populară Lugansk- două entități separatiste din estul Ucrainei, unde războiul este departe de a se încheia.

Citeste si: Zelenski: „În această iarnă, Rusia se pregăteşte pentru un atac decisiv în ceea ce priveşte energia asupra tuturor europenilor”

Potrivit lui Vladimir Putin, Rusia ar trebui să-și consolideze și mai mult legăturile cu Abhazia și Osetia, două regiuni georgiene recunoscute ca independente de Moscova după războiul său împotriva Georgiei din 2008.

Conform noii politici oficiale, Rusia ar trebui să sporească cooperarea cu națiunile slave, cu China și India și să-și impulsioneze legăturile cu Orientul Mijlociu, America Latină și Africa.

Putin deplânge soarta URSS

În document se subliniază că legăturile Rusiei cu compatrioţii săi din străinătate i-au permis "să-şi întărească pe scena internaţională imaginea de ţară democratică care luptă pentru crearea unei lumi multipolare".

De asemenea, se menţionează că Putin insistă de mulţi ani asupra a ceea ce el consideră a fi soarta tragică a aproximativ 25 de milioane de etnici ruşi care s-au trezit trăind în afara Rusiei în noi state independente după ce Uniunea Sovietică s-a prăbuşit în 1991, un eveniment pe care l-a numit o "catastrofă geopolitică".

Rusia a continuat să privească fostul spaţiu sovietic, de la ţările baltice până în Asia Centrală, ca pe o legitimă sferă de influenţă- o noţiune respinsă vehement de multe din aceste ţări, dar şi de Occident.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si