UPDATE. Vladimir Putin recunoaște că tot ce se întâmplă în Ucraina este "fără îndoială o tragedie”, dar atrage atenția că și conflictele din alte părți, inclusiv din Fâșia Gaza, sunt, de asemenea, „șocante”.

Președintele Rusiei a îndemnat națiunile G20 să depună eforturi pentru a pune capăt conflictelor, informează agenția Anadolu pe pagina electronică. 

În discursul din timpul summitului virtual G20, președintele rus Vladimir Putin a adresat o mustrare puternică Occidentului, în special în ceea ce privește acțiunile militare ale Israelului în Gaza.

Putin a întrebat comunitatea internațională, întrebând retoric: „Nu este șocant ceea ce se întâmplă în Gaza?” 

Vladimir Putin, la G20: Trebuie să ne gândim cum să oprim această tragedie din Ucraina

„Înțeleg că acest război (din Ucraina) nu poate decât să mă șocheze. Nu este șocantă și lovitura de stat din Ucraina din 2014, urmată de războiul regimului de la Kiev împotriva poporului din Donbas? Nu este șocantă astăzi exterminarea populației civile din Palestina și Fâșia Gaza?”, a declarat retoric Vladimir Putin.

Putin a recunoscut că ceea ce se întâmplă în Ucraina este o tragedie și trebuie să caute modalități de a o opri.

„Da, desigur, acțiunea militară este întotdeauna o tragedie. Pentru persoane specifice, pentru familii specifice și pentru țară în ansamblu. Și, desigur, trebuie să ne gândim cum să oprim această tragedie”, a explicat Putin.

Anunțul privind participarea lui Vladimir Putin la summit-ul G20 a fost făcut inițial de postul public de televiziune din Rusia.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citește și: Maia Sandu, alături de Zelenski și soția sa, Olena Zelenska, în centrul Kiev-ului. Au depus lumânări pentru eroii Euromaidanului- FOTO

„Vladimir Putin va lua parte la summitul virtual al G20”, a anunțat duminică emisiunea rusă Vesti TV într-o postare pe rețelele sociale, citând programul lui Putin pentru săptămâna următoare.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunţat ulterior că şeful statului va prezenta "poziţia Rusiei" în contextul actual "foarte, foarte turbulent".

Putin a făcut puține călătorii în afara Rusiei de când Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele lui pentru deportarea ilegală a copiilor ucraineni.

G20 cuprinde 19 dintre cele mai mari economii din lume plus Uniunea Europeană și Uniunea Africană.

Vladimir Putin, participare neașteptată la G20

Participarea lui Vladimir Putin la G20 este neaşteptată, dat fiind că preşedintele rus nu a participat la reuniunea la vârf din septembrie, unde a fost reprezentat de ministrul de externe Serghei Lavrov.

La 21 de luni de la începutul invaziei ruse în Ucraina, liderul de la Kremlin este- după cum a spus preşedintele american Joe Biden- un "paria", iar Occidentul a aplicat Rusiei mai multe serii de sancţiuni.

Summit-ul G20 va discuta probabil despre războiul dintre Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

"Moscova salută acordul de încetare a focului de patru zile dintre Israel și Hamas, lucru pe care Rusia l-a cerut de la escaladarea conflictului”, a spus Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus.

Mișcarea de rezistență palestiniană Hamas a anunțat că a ajuns la un acord mediat pentru eliberarea a 150 de femei și copii palestinieni din închisorile regimului israelian.

Un armistițiu umanitar de patru zile a fost încheiat între Hamas și ocupația israeliană sub medierea Qatarului și a Egiptului, a anunțat Mișcarea de Rezistență Palestiniană într-un declarație de miercuri dimineață.

Președintele Chinei, absent de la summit-ul G20

India asigură preşedinţia prin rotaţie a grupului G20 până la sfârşitul lui noiembrie, când va începe mandatul Braziliei.

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a fost şi el absent la summitul din septembrie, iar la videoconferinţa de miercuri va fi reprezentat de premierul Li Qiang.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si