In articol:
Rușii aduc trupe, ucrainenii învață să lupte
Generalul Leonid Ivaşov, fost director în ministerul apărării de la Moscova, a criticat politica criminală a lui Putin de a provoca un război, chiar dacă, spune el, Rusia nu se confruntă cu vreo ameninţare.
Deşi acesta a negat tot timpul că ar dori declanşarea unui război, trupele ruseşti de la graniţa Ucrainei se înmulţesc pe zi ce trece.
În Belarus au ajuns chiar şi bombardierele capabile să lanseze şi încărcătură nucleară, dar şi sisteme sofisticate de rachete, aduse prin pădurile înzăpezite din apropierea Estoniei şi a Finlandei.
Un expert militar citat de CNN spune că a văzut acumulări de trupe importante şi în zona Kursk, la aproximativ 100 de kilometri de frontiera cu Ucraina. De altfel, oficialii americani cred că varianta unei invazii este posibilă oricând.
Joe Biden, președintele SUA: „Cred că vrea lucruri pe care nu le poate avea!”
Iar ucrainenii sunt hotărâţi să îşi apere ţara de agresiunea Rusiei. Tinerii din Kiev sunt cei care se înscriu acum la cursuri pentru a învăţa câte ceva din pregătirea militară.
„Îmi fac griji pentru mine şi pentru familia mea. Vreau să învăţ să mă apăr şi să apăr Ucraina. Vreau să fiu în siguranţă şi să nu-mi fie frică de forţele de ocupaţie.”
Citeste si: Război Rusia- Ucraina 2022. O filmare "fake" cu un masacru ar putea declanșa invazia
Mai spre Rusia, la Harkov, un preot ţine slujba de pomenire pentru soldaţii ucraineni răpuşi în luptele din estul ţării. Ulterior, el le vorbeşte militarilor.
„Luptăm pentru alegerile noastre. Noi am ales o altă civilizaţie. Am ales valorile europene.”
„E alegerea liberă a poporului ucrainean.”
Citeste si: Aleksandr Lukașenko, dictatorul din Belarus, prezice intrarea Ucrainei în alianță cu Rusia
În tot acest timp, oficialii europeni nu au abandonat calea diplomaţiei. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, se află acum la Moscova pentru o întâlnire cu liderul de la Kremlin, în urma căreia speră să mai detensioneze situaţia din jurul Ucrainei.