Vladimir Putin și Xi Jinping și au dezvăluit planurile pentru o nouă organizație regională de securitate menită să contracareze influența NATO, informează agenția de presă Novinite.

Citește și: Rusia avertizează: "Prezența militară a NATO la granițele noastre nu va rămâne fără răspuns"

Vladimir Putin a insistat pe crearea unui nou set de tratate de securitate colectivă în toată Eurasia în timpul discursului său de la Astana.

Această inițiativă se dorește a fi incluzivă, primind și membrii NATO, dar cu obiectivul principal de a reduce treptat prezența militară externă din teritoriile eurasiatice, cu referire în special la Statele Unite ale Americii.

Vladimir Putin, la summit-ul de la Astana

Vladimir Putin, la summit-ul de la Astana

[Sursa foto: Kremlin.ru]

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Summit-ul de la Shanghai, înființat în 2001 ca răspuns la influența occidentală, include în principal țări asiatice. În ultima vreme, acest format a căpătat o importanță strategică pentru Rusia, mai ales în urma sancțiunilor occidentale impuse după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Regiunea Eurasia a devenit crucială pentru activitățile economice ale Rusiei, inclusiv pentru exportul de resurse energetice precum petrolul și gazele.

Putin și Xi susțin că epoca actuală dominată de Statele Unite de la Războiul Rece intră în faza finală, de agonie.

Cei doi lideri pledează pentru o schimbare către un nou peisaj geopolitic în care națiunile eurasiatice joacă un rol mai important în modelarea dinamicii securității regionale și a cooperării economice, arată sursa citată.

Lideri din Eurasia, la summit-ul de la Astana

Lideri din Eurasia, la summit-ul de la Astana

[Sursa foto: Kremlin.ru]

Rusia și China anunță "schimbări tectonice" pe plan mondial

Într-o declarație comună, publicată de Kremlin, grupul statelor din Eurasia a remarcat „schimbările tectonice în politica globală” și a cerut blocului asiatic să joace un rol sporit în securitatea globală și regională.

„Utilizarea forței este în creștere, normele dreptului internațional sunt încălcate sistemic, confruntările geopolitice și conflictele cresc, iar riscurile la adresa stabilității în lume și în regiunea SCO se înmulțesc”, se precizează în declarație de la finalul summit-ului.

Xi Jinping a cerut țărilor să „reziste interferențelor externe”, în timp ce Putin a susținut că „noile centre” de putere politică și economică sunt în creștere.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si