Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a primit, joi, la Liov, pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi pe preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Liderul de la Kiev le-a cerut celor doi înalți oficiali să ia poziție împotriva referendumurilor regizate de Rusia în teritoriile ocupate din Ucraina, modalitate prin care Moscova vrea să le anexeze.

Citeste si: Zelenski se întâlnește la Liov cu președintele Turciei, Recep Erdogan, și cu șeful ONU, Antonio Guterres

”Am solicitat atât domnului preşedinte, cât şi domnului Secretar General să exprime cea mai strictă poziţie posibilă cu privire la pseudo-referendumurile planificate de Rusia în teritoriul ocupat. Orice pseudo-referendum va fi o palmă dată în faţa comunităţii internaţionale”, a precizat preşedintele ucrainean.  

Zelenski a semnat un acord pe infrastructură cu președintele Turciei 

Volodimir Zelenski a vorbit şi despre ”negocierile substanţiale pe mai multe subiecte cu preşedintele Turciei”, Recep Tayyip Erdogan.  

Turcia și-a asumat reconstrucția orașului Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, după ce războiul cu Rusia se va termina. "Aceasta este o misiune pentru o ţară cu adevărat puternică", a precizat Zelenski.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în mai multe firme din țară după retragerea companiilor străine. „Plec unde manopera e mai ieftină”- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Statele Unite pregătesc un nou ajutor militar pentru Ucraina

”Îi sunt recunoscător pentru sprijinul său neclintit pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a statului nostru. Am discutat despre apărare, cooperare economică şi energetică. Îi sunt recunoscător Turciei pentru disponibilitatea de a lua sub patronaj reconstrucţia Harkovului şi a regiunii Harkov. Aceasta este o misiune pentru o ţară cu adevărat puternică. Astăzi, s-a făcut primul pas- a fost semnat un acord privind infrastructura”, a mai afirmat Zelenski.

 

Zelenski: "Rusia a organizat şantajul nuclear”  

”Nu există obstacole obiective care să împiedice misiunea AIEA să ajungă la centrala nucleară Zaporojie. Domnul Guterres şi cu mine am discutat despre parametrii acestei misiuni şi despre faptul că aceasta poate ajunge la centrală foarte rapid şi destul de sigur într-un mod legal, prin teritoriul liber al statului nostru”, a transmis Zelenski.  

Potrivit acestuia, Rusia – statul care ”a organizat şantajul nuclear”- ”cu siguranţă nu poate fi "transportatorul" unor astfel de misiuni”.  

Citeste si: Erdogan vrea să aducă pacea în Ucraina

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

”Rusia trebuie să permită imediat şi necondiţionat accesul reprezentanţilor AIEA la centrală şi, de asemenea, să-şi retragă imediat şi necondiţionat trupele de pe teritoriul centralei. Lumea are puterea de a asigura acest lucru. Dacă nu asigură acest lucru, putem arunca pur şi simplu la gunoi întregul corpus de documente internaţionale privind securitatea nucleară şi radiologică. Rusia distruge această ordine internaţională”, a mai afirmat Zelenski.  

Acesta a precizat că un alt punct extrem de important al negocierilor a fost cel al prizonierilor de război ucraineni deţinuţi de Federaţia Rusă. 

Criza alimentară este în scădere

Preşedintele ucrainean a explicat că s-a discutat şi despre iniţiativa privind exportul de cereale.  

”Rezultatul este acolo- şi nu numai pentru Ucraina, ci şi pentru lume, deoarece se simte că gravitatea crizei alimentare globale este în scădere. Prin urmare, există o mare nevoie de mai multă securitate, de un volum mai mare de exporturi, de mai multe nave care pot livra alimente ucrainene din porturile noastre”, a adăugat Zelenski.  


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si