Preşedintele Volodimir Zelenski, care miercuri a împlinit 45 de ani, a mulţumit Germaniei și Statelor Unite pentru tancurile Leopard 2 şi Abrams pe care Ucraina le va primi în următoarele luni.

Citește și: Avertismentul Rusiei după livrarea de tancuri occidentale în Ucraina. "Vor arde"

Liderul de la Kiev a precizat că următoarea etapă a sprijinului militar occidental ar trebui să fie rachetele cu rază lungă de acţiune şi avioanele performante.

Citește și: VIDEO- Războiul continuă: Berlinul va trimite tancuri Leopard în Ucraina, iar SUA plusează cu 31 de tancuri Abrams

„Astăzi este o zi cu veşti extrem de bune pentru Ucraina. Există o coaliţie a tancurilor. Există o decizie de a lansa furnizarea de tancuri pentru apărarea noastră, tancuri moderne”, a spus Volodimir Zelenski, care a mulţumit cancelarului german Olaf Scholz, preşedintelui Joe Biden şi aliaţilor.

Volodimir Zelenski: este consolidată apărarea Europei

Volodimir Zelenski, spune că în felul acesta este consolidată apărarea Europei.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

„Toate acestea dovedesc cel mai important fapt pentru lumea de astăzi- faptul că libertatea devine tot mai puternică. Iar modul în care lucrăm cu toţii împreună pentru a întări libertatea, pentru a apăra Ucraina şi Europa este o realizare istorică a liderilor care conduc acum”, a subliniat preşedintele ucrainean.

Germania și SUA au anunțat miercuri că vor trimite tancuri moderne de luptă Ucrainei, pentru ca aceasta să poată străpunge liniile de front din Donbas.

Liderul Ucrainei: Statul terorist trebuie să piardă

Volodimir Zelenski a mai spus că a vorbit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

"Trebuie să deblocăm aprovizionarea cu rachete cu rază lungă de acțiune către Ucraina, este important pentru noi să ne extindem cooperarea în artilerie, trebuie să realizăm furnizarea de avioane către Ucraina. Și acesta este un vis. Și aceasta este o sarcină. O sarcină importantă pentru noi toți. Cu cât eroii noștri de pe front primesc mai mult sprijin de apărare din partea lumii, cu atât agresiunea Rusiei se va încheia mai devreme. Statul terorist trebuie să piardă. Dreptul la viață trebuie protejat. Și așa va fi", a mai spus liderul ucrainean, potrivit president.gov.ua.

Bombe cu dispersie trimise Ucrainei

O ţară europeană s-a oferit să trimită bombe cu dispersie Ucrainei, afirmând că aceste arme controversate, a căror utilizare de către Rusia a fost criticată, ar putea fi utile pe câmpul de luptă, a declarat miercuri un oficial, transmite joi AFP.

Acest oficial dintr-o ţară europeană, care nu a dorit să fie identificat după nume sau ţara de origine, a spus că guvernul său a aprobat livrarea şi că urmăreşte aprobarea Germaniei, care a fost implicată în producţia muniţiilor.

Bombele cu dispersie (BASM) sunt alcătuite dintr-un container, asemănător unui obuz, care conţine proiectile explozive de dimensiuni mai mici, numite submuniţii. Cu o precizie foarte redusă, ele pot lovi foarte mulţi civili.

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Utilizarea şi transferul lor sunt interzise de Convenţia de la Oslo din 2008, semnată de o mare parte a ţărilor occidentale.

Rusia nu a semnat acest tratat, iar ONU a fost alarmată de utilizarea de către forţele ruse a acestor arme în zone populate încă de la începutul invadării Ucrainei anul trecut.

"Ruşii au folosit tot felul de arme care sunt de 100 de ori mai rele decât bombele cu dispersie"

Potrivit oficialului european, bombele cu dispersie au devenit mai sofisticate, iar Occidentul trebuie să fie "orientat spre viitor" în sprijinul său pentru Kiev, care ar putea folosi aceste arme împotriva avansului trupe ruse.

Ucrainenii le cer. Sunt arme legitime. Daunele colaterale nu mai sunt atât de importante. Erau extrem de importante în anii 1940 şi 1950; astăzi sunt destul de gestionabile", a spus oficialul în timpul unei vizite la Washington.

"Ruşii au folosit tot felul de arme care sunt de 100 de ori mai rele decât bombele cu dispersie", a spus el, asigurând că Ucraina "trebuie să câştige războiul". Obţinerea unei decizii din partea Germaniei ar putea dura, a recunoscut oficialul.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si