Update 18:02- Volodimir Zelenski a ajuns la Palatul Victoria, unde a fost întâmpinat de Marcel Ciolacu.

Update 16:21- Volodimir Zelenski și Klaus Iohannis au vorbit despre cine s-ar afla în spatele atacului terorist din Israel.

„Cine este în spatele la Hamas? În spatele lor stau cei care îi susţin.

Cei care îi susţin cu arme, iar asta nu se întâmplă de ieri, de alaltăieri, acesta este un proces de durată. Bineînţes pe reţelele de socializare puteţi găsi răspunsul la această întrebare. Cine postează diferite mesaje şi comentarii. Considerăm că Rusia este una dintre ţările care a ajutat Hamas şi stă în spatele Hamas”, a declarat Volodimir Zelenski, după ce a fost întrebat dacă este implicată Rusia în atacurile teroriste ale grupării Hamas și dacă a vândut arme pentru aceasta.

Klaus Iohannis spune despre această întrebare, „Cine se află în spatele grupării Hamas?”, că vom afla pe parcurs toate răspunsurile.

„În ce priveşte atacul terorist asupra Israelului, eu am spus de la început şi am comunicat condamnarea acestui atac terorist executat pe scară largă şi am spus din capul locului că noi sprijinim dreptul Israelului de a se apăra împotriva duşmanilor săi. Cine şi cum a acţionat în spatele acestui atac, vom afla pe măsură ce aceste date vor deveni mai clare”,

a explicat președintele României, în conferinţa de presă susţinută împreună cu Volodimir Zelenski.

Update 15:40- Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului de la ora 17:00 s-a anulat.

Conducerea celor două Camere ale Parlamentului s-a reunit marţi, pentru a doua oară, pentru a decide anularea şedinţei de plen reunit la ora 17:00, pentru discursul preşedintelui Ucrainei.

„Şedinţa comună a Camerei Deputatilor şi Senatului, consacrată primirii mesajului preşedintelui Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, programata pentru astăzi, ora 17.00,

s-a anulat. De la ora 15.00 va avea loc şedinţă comună a Parlamentului, iar maine dimineaţă, de la ora 9.00, va avea loc o şedinţă de plen comun”, a anunţat Camera Deputaţilor.

UPDATE 15:10- Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski au susținut declarații de presă.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:

Vizita are un caracter istoric pentru relatia bilaterală şi transmite un mesaj puternic pentru angajamentul nostru constructiv. Ne dorim o relaţie bilaterală bazată pe încredere şi axată pe interesul cetăţenilor noştri şi a regiunii.

Iohannis: ”Am decis azi împreună să ridicăm relaţia România şi Ucraina la nivelul de parteneriat strategic”

De aceea am decis azi împreună să ridicăm relaţia România şi Ucraina la nivelul de parteneriat strategic. Mă bucur că am semnat astăzi împreună o declaraţie comună care evocă exact acest cadru principial de cooperare.

În prezent, ne concentrăm pe a ajuta Ucraina să câştige războiul, dar în calitate de vecini şi parteneri avem datoria şi responsabilitatea de a ne proiecta relaţia pe termen lung.

”Susţinerea Ucrainei reprezintă un interes strategic al României”

L-am asigurat astăzi pe preşedintele Zelenski de hotărârea României şi a societăţii româneşti de a continua sprijinul multidimensional şi consistent pentru Ucraina şi poporul ucrainean, inclusiv cel de tip militar, atât timp cât va fi nevoie până la victoria împotriva agresiunii ruse, până la eliberarea întregului teritoriu, tragerea la răspundere a tuturor celor vinovaţi de

crimele comise şi, mai departe, în procesul de refacere şi reconstrucţie a ţării. 

O repet: susţinerea Ucrainei reprezintă un interes strategic al României. Consolidarea securităţii Ucrainei înseamnă consolidarea securităţii României. Susţinem astfel lupta pentru valorile fundamentale ale lumii în care trăim. 

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Principalele declarații ale președintelui Zelenski

Drag popor român, sunt foarte bucuros să vizitez Bucureştiul, prima vizită de la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, împotriva libertăţii. Vă mulțumesc dvs personal, domnule preşedinte, echipei dumneavoastră, cetăţenilor României, pentru susţinerea şi ajutorul acordat ucrainei şi cetăţenilor Ucrainei în această perioadă dificilă şi dură. Îmi aduc aminet cât de călduros au fost întâmpinaţi oamenii noştri aici.

Suntem recunoscători pentru solidaritatea dumneavoastră şi menţionăm că România a ales Ucraina în cel mai dificil moment din istoria noastră.

Zelenski: În România se cunoaşte foarte bine cât de periculos este terorismul rusesc 

Am vorbit despre infrastructură şi despre deschiderea unor puncte de trecere noi la frontiera comună. Am vorbit şi despre minorităţile naţionale.

În România se cunoaşte foarte bine cât de periculos este terorismul rusesc, cât de periculoase sunt rachetele şi dronele, care atacă permanent regiunea Odessa, satele şi localităţile din apropierea graniţelor României. Este un pericol nu numai pentru stagtul nostru, e un pericol pentru toţi. România este o ţara garant de asigurare alimentară a lumii întregi.

”Suntem pregătiţi pentru începerea tratativelor de aderare la Uniunea Europeană”

”Nu vă pot spune toate detaliile. Aici pot să existe şi informaţii pe care nu le putem face public. Accentul principal a fost pus de mine pe sisteme  antiaeriene”, a afirmat Volodimir Zelenski, după ce a fost întrebat de ce sprijin militar i-a cerut președintelui Iohannis.

Suntem pregătiţi pentru începerea tratativelor de aderare la Uniunea Europeană şi România ne susţine în acest sens.

UPDATE 13.00: Președintele Volodimir Zelenski a ajuns la Cotroceni unde a fost primit de președintele Klaus Iohannis. În timpul ceremoniei de primiere au fost intonat imnurile celor două state şi urmează ca cei doi preşedinţi să aibă discuţii tete-a-tete. 

Zelenski este îmbrăcat în uniforma verde militară pe care o poartă de la declanşarea războiului în ţara sa.

Volodimir Zelenski, primit de Klaus Iohannis la Cotroceni

Volodimir Zelenski, primit de Klaus Iohannis la Cotroceni

[Sursa foto: Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea]

Nicolae Ciucă, președintele Senatului, şi Alfred Simonis, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, îl primesc marţi, la Parlament, pe Volodimir Zelenski. Întâlnirea este programată la ora 16.00.

UPDATE: Reporterul Știrile Kanal D, Diana Buzea, ne oferă informații de la Palatul Cotroceni

UPDATE 11.00: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns la Bucureşti.  A intervenit și o schimbare în programul oficial: Nu va mai vorbi în plenul reunit al Parlamentului. A fost întâmpinat la aeroport de ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu. 

”Bun venit în România preşedintelui Volodimir Zelenski”, este mesajul postat de Luminiţa Odobescu pe Twitter. 

Zelenski a transmis și el un mesaj pe contul de Twitter: ”Am ajuns în Bucureşti, România, pentru discuţii cu Klaus Iohannis şi pentru a consolida relaţiile noastre de bună vecinătate”

El a vorbit și despre sorijinul acordat de țara noastră: ”Ucraina este recunoscătoare pentru sprijinul României, care ne întăreşte statul, precum şi pentru solidaritatea sa constructivă, care permite naţiunilor noastre să fie donatori de securitate pentru lume, în special în domeniul securităţii alimentare”.

Zelenski: ”România este un prieten care ne-a venit în ajutor în cea mai întunecată zi a noastră”

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va vizita România pentru prima dată, în cursul zilei de marți. El se va întâlni la Palatul Cotroceni cu președintele României Klaus Iohannis. Ulterior, președintele ucrainean se va întâlni în Parlament cu președinții celor două Camere și apoi va merge la Guvern pentru o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu. 

”România este un prieten care ne-a venit în ajutor în cea mai întunecată zi a noastră şi al cărui sprijin se întăreşte cu timpul. Sunt sigur că această vizită va fi benefică pentru ambele naţiuni”, a mai scris Zelenski.

Volodimir Zelenski vizitează România pentru prima dată

Întâlnirea va avea loc la ora 13:00, la Palatul Cotroceni, acolo unde președintele Klaus Iohannis îl va primi, iar cei doi vor avea convorbiri tête-à-tête și discuții oficiale.

Volodimir Zelenski vine pentru prima dată în România. Se va întâlni cu Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu și va ține un discurs în Parlament. Programul președintelui Ucrainei în România

Volodimir Zelenski vine pentru prima dată în România. Se va întâlni cu Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu și va ține un discurs în Parlament. Programul președintelui Ucrainei în România

[Sursa foto: Președinția României]

Volodimir Zelenski se va întâlni cu președinții celor două Camere ale Legislativului, Nicolae Ciucă și Alfred Simonis.

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului are loc tot în cursul zilei de marți, de la ora 14:00, iar de la ora 16:30 președintele Ucrainei Volodimir Zelenski va ține un discurs, au spus surse politice pentru News.

Președintele Ucrainei ar putea depune o coroană la Monumentul Eroilor din Parcul Carol, mai arată sursa citată.

Începând cu ora 17:40, Volodimir Zelenski va fi primit la Palatul Victoria de premierul Marcel Ciolacu.

Programul președintelui Volodimir Zelenski în România

Ora 13:00

  • Ceremonia primirii oficiale 
  • Fotografie oficială 
  • Convorbiri tête-à-tête
  • Convorbiri oficiale

Ora 14:00

  • Declarații de presă comune 

Volodimir Zelenski vine pentru prima dată în România. Se va întâlni cu Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu și va ține un discurs în Parlament. Programul președintelui Ucrainei în România

Volodimir Zelenski vine pentru prima dată în România. Se va întâlni cu Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu și va ține un discurs în Parlament. Programul președintelui Ucrainei în România

[Sursa foto: Președinția României]

Citește și: EXCLUSIV: Scopul vizitei lui Volodimir Zelenski în România. Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: "Președintele Ucrainei va ridica la București tema integrării în Uniunea Europeană"

Care este scopul vizitei

„Vizita reconfirmă continuarea sprijinului necondiționat al României pentru Ucraina, în contextul războiului ilegal al Rusiei împotriva acestei țări, precum și caracterul special al relației bilaterale dintre România și Ucraina, potențialul acesteia și necesitatea discutării, la cel mai înalt nivel, a proiectelor și a temelor de interes comun”, se arată pe presidency.ro

Consultările politice dintre președintele Klaus Iohannis și președintele Volodimir Zelenski vor duce la analizarea măsurilor decise și puse în aplicare în România în spirjinul Ucrainei, dar și la discutarea situației de securitate în regiune și la Marea Neagră, dar și a demersurilor necesare pentru gestionarea acesteia.

„Președintele României va pune accentul pe abordări constructive și pragmatice în domeniile prioritare de cooperare bilaterală și de interes comun, în special pe extinderea conexiunilor transfrontaliere, dezvoltarea relațiilor economice, integrarea europeană și euroatlantică ale Ucrainei, precum și respectarea deplină a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale”, se mai arată pe site-ul președintelui României.

Volodimir Zelenski vine pentru prima dată în România. Se va întâlni cu Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu și va ține un discurs în Parlament. Programul președintelui Ucrainei în România

Volodimir Zelenski vine pentru prima dată în România. Se va întâlni cu Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu și va ține un discurs în Parlament. Programul președintelui Ucrainei în România

[Sursa foto: Președinția României]

"În mod evident vizita este oportună. După părerea mea, ne aflăm într-o zonă de conflict, cu proximitate geografică între România și Ucraina, extrem de preocupantă și din acest punct de vedere, tot ceea ce se întâmplă în acest moment în Marea Neagră, din perspectiva agresiunii Federației Ruse, nu poate rămâne în Marea Neagră, iar cooperarea între statele riverane, în mod  evident, este cât se poate de necesară în ceea ce priește organizarea, în ceea ce privește coordonarea, în ceea privește schimbul de informații, ca de altfel și aspectele de reacție. Și al 2-lea rând, sunt convins, președintele Ucrainei va ridica la București tema integrării în Uniunea Europeană și intenția de a obține Ucraina un acord de aderare până la sfârșit, iar România o va susține în acest demers", a declarat Cristian Diaconescu pentru stirilekanald.ro

Volodimir Zelenski vine pentru prima dată în România, la Palatul Cotroceni, acolo unde se va  întâlni cu Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu și președinții celor două Camere ale Parlamentului

Volodimir Zelenski vine pentru prima dată în România, la Palatul Cotroceni, acolo unde se va întâlni cu Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu și președinții celor două Camere ale Parlamentului

[Sursa foto: Facebook Klaus Iohannis]

Venirea lui Zelenski în România, confirmată încă din luna august

Klaus Iohannis a discutat pentru ultima dată cu Volodimir Zelenski joi, la Summitul Comunității Politice Europene, în Granada, Spania.

Premierul ucrainean Denis Șmîhai a confirmat în luna august că președintele Volodimir Zelenski va vizita România, dar nu a specificat o dată exactă. El a menționat doar că „în curând”, președintele Ucrainei se va întâlni și cu premierul român.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si