Preşedintele Volodimir Zelenski a asistat la înălțarea oficială a steagului ucrainean pe clădirea administrației din Herson, potrivit Nexta TV.

Zelenski s-a deplasat în ţinută în stil militar pe străzile oraşului, însoţit de gărzile sale de corp înarmate, fără însă ca el să poarte cască sau vestă antiglonţ, potrivit imaginilor video postate pe social media.

''Glorie Ucrainei!'', au strigat mai mulţi localnici de la balconul unui bloc. ''Glorie eroilor!'', au răspuns, conform tradiţiei, şeful statului ucrainean şi cei care îl însoţeau.

Recucerirea orașului Herson, "punct de cotitură" în războiul Rusia-Ucraina

Experții occidentali consideră retragerea trupelor ruse din Herson, oraş cheie din sudul Ucrainei, ca fiind "un punct de inflexiune" în invazia Rusiei în ţara vecină.

Locuitorii au întâmpinat cu bucurie trupele ucrainene în centrul Herson vineri, după ce Rusia a abandonat singura capitala regională pe care o cucerise de la începutul războiului.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Forţele ruse s-au retras de câteva zile din Herson după opt luni de ocupaţie, ceea ce le-a permis soldaţilor ucraineni să intre vineri în oraş.

În urmă cu două zile, Volodimir Zelenski a spus că forţele ruse au distrus infrastructura critică din oraşul Herson înainte de a-l părăsi, adăugând că autorităţile locale încep să stabilizeze oraşul.

Citește și: Zelenski: Rusia a comis crime de război în Herson

"Înainte de a părăsi Hersonul, ocupanţii au distrus toată infrastructura critică: comunicaţii, apă, căldură, electricitate. Ruşii de peste tot au acelaşi scop: să umilească oamenii cât de mult posibil. Dar vom reface totul, credeţi-mă", a afirmat Zelenski într-un discurs înregistrat video.

El a spus că trupele ucrainene au preluat controlul asupra a peste 60 de aşezări în regiunea Herson.

Șeful diplomației UE este de părere că autorităţile de la Kiev vor decide singure dacă trebuie să înceapă sau nu negocieri de pace cu Rusia lui Putin.

"Datoria noastră este să-i sprijinim" pe ucraineni, a spus Joseph Borell.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si