Lovitură grea pentru 1,6 milioane de pensionari. În cazul celor care vor avea o pensia recalculată mai mică decât cea aflată în plată, pensionarii ar putea pierde următoarele indexări cu inflația.

Citește și: Ce pensie va primi un român care a lucrat peste 25 de ani. Cum se recalculează după noua formulă

Guvernul a aprobat miercuri, 28 februarie, Normele de aplicare a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, după cum a precizat Ministerul Muncii.

"Unul dintre elementele fundamentale ale normelor de aplicare este acela că nicio pensie nu scade ca efect al noii legi", se spune în comunicatul de presă al ministerului Muncii.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Vlăduța Lupău și Adi Rus au devenit părinți pentru a doua oară! Prima imagine cu bebelușul. Cei doi au ales un nume biblic, cu totul special- wowbiz.ro

Premierul Marcel Ciolacu a ținut și el să precizeze același aspect: "un element fundamental al acestor norme este că nicio pensie nu scade ca efect al noii legi".

Chiar dacă nicio pensie aflată în plat nu scade, pentru că ar fi anti-constituțional, iar Curtea Constituțională s-a exprimat deja în privința drepturilor câștigate, există o "capcană" în Normele de aplicare care afectează 1,6 milioane de pensionari!

Pensiile pierd indexarea

Dacă pensia recalculată este mai mică decât cea aflată în plată în momentul de față, se pierde indexarea din anii următori- integral sau parțial, de la caz la caz.

Dorina Barcari membru fondator al Asociației pentru Drepturile Pensionarilor, a explicat cum se va pierde indexarea cu inflația pentru foarte pensionarii care au pensii recalculate mai mici în cuantum.

"Pensia rămâne înghețată în cuantum. Nu se aplică indexarea ori se aplică parțial pentru că nu trebuie să depășească rezultatul din formula de calcul", a declarat Dorina Barcari la B1TV.

Potrivit expertei în sistemul de pensii, nedreptatea este și mai gravă în cazul grupelor de muncă. Cei care se încadrează pe grupa I și II de muncă, vor primi mai puțin bani după noua formulă de calcul decât cea din vechea Lege 263.

Ce se întâmplă cu pensiile recalculate care vor avea un cuantum mai mic decât cel în plată

Și cei care speră la majorări după recalculare trebuie să aducă documente justificatoare. "Dacă nu intervii cu alte documente, rămâi cu calculul pe legea 263. Oamenii trebuie să aducă ei documentele. De unde? Unde le găsesc? Tu îmi ceri mie documente în original, iar tu le depozitezi aiurea", spune Dorina Barcari.

Concluzie, nu doar că 1,6 milioane de pensionari nu primesc nicio majorare la recalcularea din septembrie 2024, dar mulți vor pierde indexarea care se aplică de la 1 ianuarie 2025.

"Nu aveau cum să scadă, dar nu vor mai crește multă vreme. Sunt tertipuri și ascunzișuri create să păcălească omul", a precizat un avocat specializat pe dreptul muncii, conform sursei citate.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si