Alegeri parlamentare 2024. Votul la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, din 30 noiembrie şi 1 decembrie 2024, a început vineri la 20.00 ora României, când s-a deschis secţia de votare organizată la Auckland, Noua Zeelandă, la ora locală 7.00.

Votarea în străinătate se desfășoară pe parcursul a cincizeci și nouă de ore, având în vedere diferențele de fus orar.

Ultimele secții de votare care se vor închide sunt și ultimele care s-au deschis, adică cele din vestul Statelor Unite și Canadei.

Alegeri parlamentare 2024. Prezența în timp real în diaspora

UPDATE 22.00 Prezența românilor din diaspora în prima zi de vot a fost peste așteptări. Conform site-ului oficial al ROAEP, peste 165.000 de români au votat până la sâmbătă seara, ora 22.00 (ora României)

UPDATE. Potrivit site-ul ROAEP, peste 148.000 de români din diaspora au votat până sâmbătă la ora 20.00.

UPDATE Până sâmbătă la ora 19.00 au votat peste 130.000 de români din străinătate.

UPDATE Aproximativ 98.000 de români din diaspora au votat până sâmbătă la ora 17.00.

UPDATE 14.00. Aproximativ 53.000 de români din diaspora au votat până la această oră.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Pălăria Melaniei, pantaloni scurţi şi lenjerie: obiectele vestimentare cele mai comentate la învestitura lui Trump. „Aproape a zburat”- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

UPDATE 11.00. Peste 17 mii de români din afara țării au votat până la ora 11.00, dintre care 4.300 au apelat la votul prin corespondență.

UPDATE. Peste 5.500 de români au votat în străinătate până sâmbătă la 8.00 (ora României), la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.

În străinătate votarea se desfăşoară în 950 de secţii, pe durata a două zile: sâmbătă, 30 noiembrie, între orele 7,00- 21,00 (ora locală), şi duminică, 1 decembrie, între orele 7,00- 21,00 (ora locală). Având în vedere diferenţele de fus orar, votarea în străinătate se desfăşoară pe parcursul a 59 ore.

Secţiile din vestul Statelor Unite ale Americii şi Canadei vor fi ultimele care se vor deschide şi totodată ultimele care se vor închide, luni 2 decembrie, la 7.00 ora României.

Votul la alegerile parlamentare a început în diaspora

Alegătorii care la ora 21,00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot, aceştia putând vota până cel mult la ora 23,59.

Turiştii, cetăţeni români cu domiciliul în România care se află în străinătate în ziua votării, nu pot vota la alegerile parlamentare din 30 noiembrie- 1 decembrie 2024.

Pot vota la alegerile pentru Parlamentul României, cetăţenii români care fac dovada domiciliului în străinătate cu paşaportul simplu electronic pentru cetăţenii români cu domiciliul în străinătate (CRDS) aflat în termen de valabilitate, sau a reşedinţei în străinătate, prin prezentarea unui document care o atestă, precizează Ministerul Afacerilor Externe.

Citeste si: Românii se vor bucura în fiecare lună de un ajutor în valoare de 660 de lei! Ce trebuie să facă pentru a intra în posesia banilor- kfetele.ro

Citeste si: Anunț cumplit pentru fotbalul românesc. A murit Ion Diaconescu, fostul atacant al Stelei: "Dumnezeu să-l odihnească în pace!”- radioimpuls.ro

Citeste si: Donald Trump a tăiat tortul cu o sabie și a dansat pe „YMCA” la balul inaugural de pe Capitol Hill- antena3.ro

Documentul care atestă reşedinţa în străinătate trebuie însoţit de un document de identitate, aflat în termen de valabilitate, emis de autorităţile române.

Posesorii de CRDS nu mai trebuie să prezinte un alt document pentru a putea vota la secţiile de peste hotare.

Votul la alegerile parlamentare a început în diaspora

Votul la alegerile parlamentare a început în diaspora

Partidele suveraniste, pe val în România

Alegerile parlamentare 2024 de duminică vor stabili următoarea componență a Parlamentului care, de exemplu, votează bugetul de stat sau pentru susținerea unui guvern ori demiterea acestuia.

Vor fi aleși 332 de deputați și 137 de senatori. Peste 6.330 de persoane candidează pentru o funcție de deputat sau senator, din partea a 31 de partide și a 19 organizații ale minorităților naționale.

Cei mai mulți candidați vin de la PSD, apoi în top urmează SOS România (partidul Dianei Șoșoacă), PNL, AUR, Forța Dreptei (condus de Ludovic Orban), UDMR și USR.

Actuala situație politică este una extrem de complicată și impune partidelor pro-europene să treacă peste diferențe pentru formarea unei majorități care să asigure continuarea drumului european al statului, punctează analiștii, în contextul în care votul de pe 24 noiembrie a arătat că bazinul electoral suveranist poate atinge un procent mai mare de 30%.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si