Imprumuturile luate pentru o investitie imobiliara in acest zone se achita in circa 13 ani, din chirii.

O metoda simplista dupa care se poate determina momentul propice pentru cumpararea unui apartament este compararea ratei la credit cu chiria. Astazi, chiria este mai mare decat rata, in medie, cu circa 90 de euro in 20 de zone populare din Bucuresti analizate de Capital. Decalajul dintre cei doi indicatori s-a adancit si datorita majorarii avansului perceput de banci la contractarea unui credit ipotecar la peste 20%, chiar daca in ultimul an si chiriile au mai crescut usor, scrie capital.ro

.

Un pas mai complex in identificarea oportunitatilor de investitii este calcularea timpului in care un credit se poate achita din chirii. Acesta se poate afla prin egalarea ratei cu chiria potentiala. Cu alte cuvinte, fata de practica uzuala, in care se opteaza pentru intinderea creditului pe perioada maxima acceptata de banci, de 30 de ani, in vederea obtinerii unei rate cat mai mici, un investitor poate cere ofiterului de credit sa ii stabileasca rata la nivelul chiriei practicate in zona in care se afla locuinta vizata.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Dana Roba și Beni s-au despărțit după un an de relație: „S-a terminat. Nu mai pot...”- wowbiz.ro

Citeste si: Indemnizația socială pentru pensionari nu scade sub 1.281 de lei: Ministerul Muncii a anunțat ce se întâmplă de la 1 septembrie- antena3.ro

Achizitia unui apartament poate fi considerata rentabila daca banii incasati lunar din inchirierea lui permit plata creditului luat la cumparare in circa 15 ani. Capital a facut acest lucru si a constatat ca in cazul achizitie unei garsoniere intr-una din cele 20 de zone analizate, timpul mediu necesar achitarii creditului din chirii este de circa 14 ani, iar in situatia cumpararii unui apartament cu doua camere, timpul creste la circa 17 ani.

Aceste calcule sunt utile chiar daca nu se urmareste inchirierea imobilului achizitionat, pentru ca arata gradul de rentabilitate al investitiei facute. Totusi, cei interesati sa puna in practica acest model, intr-una din cele 20 de zone prezentate de Capital, trebuie avertizati ca au nevoie de o suma initiala medie de 9.000 de euro, in cazul garsonierelor, respectiv o investitie initiala medie de circa 13.000 de euro, in cazul apartamentelor cu doua camere. Cu acesti bani se acopera avansul perceput de banca, plus costuri precum notarul, evaluarea proprietatii sau intabularea imobilului.

Trebuie spus ca nu orice investitor care dispune de aceasta suma poate realiza astfel de investitii, deoarece realizarea unui imprumut implica demonstrarea unor venituri legale. La achizitia unei garsoniere prin credit, o familie formata din doua persoane trebuie sa arate bancii ca are un venit minim cuprins intre 1.700 lei si 2.900 lei, in functie de zona aleasa, iar cumpararea unui apartament cu doua camere presupune demonstrarea unui venit minim lunar intre 2.000 lei si 3.500 lei.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si