Meteorologii de la Administrația Națională (ANM) au emis, luni, mai multe avertizări de ploi, vânt și polei, valabile pentru aproape jumătate dintre județele țării (vezi harta mai jos).

Codurile galbene de vânt și polei vor viza zonele montane, Dobrogea, sudul Banatului, sudul Transilvaniei și nordul Moldovei, și sunt valabile până marți, 9 februarie la orele prânzului.

Citeste si: VIDEO| Praf saharian, apoi ger siberian

Informare meteorologică de ploi și ninsori

În intervalul menționat, va ploua în cea mai mare parte a țării, iar în nord-vest și în zona de munte, vor fi cantități de apă de 15...20 l/mp și izolat 30 l/mp. Pe crestele montane înalte va mai ninge, dar la altitudini mai mici de 1800 m, ploile vor determina topirea parțială a stratului de zăpadă.

Avertizarea ANM este valabilă în intervalul 8 februarie, ora 12:00 – 9 februarie, ora 12:00. În prima jumătate a săptămânii, vor mai fi intervale cu ploi moderate cantitativ, iar în nord-vestul țării se vor acumula cantități de apă de 40...50 l/mp. 

Prognoza meteo ANM la munte

Pe parcursul zilei de luni și marți dimineața, vântul va prezenta intensificări la munte, unde vor fi rafale de 70...90 km/h, iar local și temporar și în celelalte regiuni, cu viteze în general de 40...60

km/h. Pe crestele montane și, trecător, în nordul Moldovei zăpada va fi spulberată.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

COD GALBEN
Interval de valabilitate: 08 februarie, ora 12:00 – 09 februarie, ora 12:00
Fenomene vizate: intensificări ale vântului;
Zone afectate: zona de munte, sudul Banatului, al Transilvaniei și în Dobrogea

Pe parcursul zilei de luni (8 februarie) în Carpații Meridionali, vântul va continua să prezinte intensificări, cu viteze în general de 80...100 km/h, îndeosebi la peste 1800 m, spulberând zăpada, iar în sudul Banatului, vor fi rafale de 55...70 km/h.
În seara și în noaptea de luni spre marți (8/9 februarie), vântul se va intensifica în toate zonele montane, cu viteze de 80...90 km/h, precum și în sudul Transilvaniei și în Dobrogea, unde vor fi rafale în general de 55...65 km/h.

COD GALBEN de ploi
Interval de valabilitate: 08 februarie, ora 15:00 – 09 februarie, ora 10:00
Fenomene vizate și zone afectate: polei în jumătatea de nord a Moldovei
În jumătatea de nord a Moldovei, temporar, vor fi precipitații slabe mixte și se va depune polei.

Prognoza ANM: ger siberian, după aerul saharian

Un nor venit dinspre Sahara e deasupra Românie și va împrăștia praf ca în deșert peste multe zone. Dar aduce un val de aer cald ce va ține câteva zile după care ne așteaptă alte zile de ger siberian.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

ANM informează că furtuna de nisip va rămâne în România până marți. Fenomenul care a pornit din nordul Africii a ajuns deja în centrul și sud-estul Europei. Nu trebuie să ne îngrijoreze norul de praf saharian, deoarece concentrația particulelor este redusă și nu ne afectează sănătatea.

În schimb, trebuie să ne pregătim pentru un frig pătrunzător. După un val de căldură ce vine mâine- ne așteaptă un ger siberian. Temperaturile se vor prăbuși cu 17 grade în numai două zile, începând de vineri.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si