In articol:
Vremea va fi, pe aproape tot parcursul lunii octombrie 2024, mai caldă decât este normalul celei de-a doua luni de toamnă.
Citește și: VIDEO Algele roșii au invadat litoralul. Cum a devenit roșie Marea Neagră
Potrivit meteorologilor ANM, sunt anunțate și ploi peste valorile normale de precipitații din octombrie.
Înainte ca vremea să se încălzească din nou, finalul lunii septembrie vine cu un val de aer rece și ploi torențiale, meteorologii ANM emițând alerte cod galben și cod portocaliu pentru începutul săptămânii viitoare.
Săptămâna 30.09.2024 – 07.10.2024
Valorile termice vor fi uşor mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile vestice şi nord-vestice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.
Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile sudice, estice şi local în cele centrale, dar şi uşor deficitare în cele vestice şi nordvestice.
Săptămâna 07.10.2024 – 14.10.2024
Temperaturile medii vor fi uşor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii ţări.
Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării.
Săptămâna 14.10.2024 – 21.10.2024
Temperatura medie a aerului va avea valori uşor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.
Regimul pluviometric va fi uşor excedentar în regiunile sud-vestice, centrale şi nord-estice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă.
Săptămâna 21.10.2024 – 28.10.2024
Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.
Cantităţile de precipitaţii se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval, la nivelul întregii ţări.
Episod de ploi torențiale la finalul lunii septembrie 2024
Meteorologii anunţă că, de sâmbătă seara, în Banat, Crişana, Maramureş, vestul Transilvaniei şi la munte vor fi ploi şi furtuni, fiind emis Cod galben.
De duminică dimineaţă, toată ţara se va afla sub incidenţa unui Cod galben de ploi şi vânt, iar vremea se va răci.
În nordul şi estul Olteniei, în Muntenia, în Carpaţii Meridionali şi Orientali va fi Cod portocaliu de ploi abundente, cu acumularea a 50-90 l/mp şi izolat peste 100 l/mp. Şi în Capitală, vremea se va răci de duminică şi vor fi ploi, temperatura maximă ajungând, luni, la 18 grade.
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică, averse însemnate cantitativ, valabilă de sâmbătă, de la ora 18.00, până duminică, la ora 10.00, în judeţele Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara şi în unele zone ale judeţelor Mehedinţi, Gorj, Alba şi Cluj.
”În intervalul menţionat, în Banat, Crişana, Maramureş, vestul Transilvaniei şi local la munte vor fi perioade cu averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului, local cu rafale în general de 50...60 km/h. Izolat vor fi vijelii şi va cădea grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20...25 l/mp şi izolat de peste 30...40 l/mp”, a transmis ANM.
Totodată, de duminică, de la ora 10.00, până luni, la ora 22.00, va fi în vigoare o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică, ploi însemnate cantitativ, intensificări ale vântului, în toată ţara.
Astfel, aversele se vor extinde în toată ţara, dinspre vest către est. În intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 25...40 l/mp şi local de peste 50 l/mp. Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45...65 km/h. În Moldova şi estul Munteniei temporar vor fi şi rafale de peste 70 km/h.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
În plus, vremea se va răci accentuat în toată ţara. La munte, la altitudini în general de peste 1.700 de metri şi cu precădere în Carpaţii Orientali, vor fi şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare.
De duminică de la ora 10.00 până luni, la ora 12.00, va fi Cod portocaliu de ploi torenţiale şi abundente, în judeţele Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Olt, Covasna, în municipiul Bucureşti şi parţial în judeţele Hunedoara, Alba, Sibiu, Braşov, Harghita, Neamţ, Bacău, Vrancea, Buzău, Ialomiţa şi Călăraşi.
”În intervalul menţionat, în nordul şi estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei, precum şi în Carpaţii Meridionali şi Orientali, vor fi perioade cu ploi torenţiale şi abundente. În intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 50...90 l/mp şi izolat de peste 100 l/mp”, a arătat ANM.
În zona municipiului Bucureşti, de sâmbătă, de la ora 18.00, până duminică, la ora 10.00, cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura minimă va fi de 14...16 grade. Spre sfârşitul intervalului vor fi condiţii de ceaţă.
De duminică, de la ora 10.00, până luni, la ora 9.00, vremea se va răci semnificativ şi va deveni instabilă. Cerul va fi noros, iar în a doua parte a zilei şi noaptea vor fi averse torenţiale şi descărcări electrice. În intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 40...60 l/mp şi posibil de peste 70 l/mp. Vântul va sufla în general moderat cu viteze la rafală de 40...55 km/h. Temperatura maximă va fi de 24...25 de grade, iar cea minimă de 10...11 grade.
Luni, vremea va continua să se răcească semnificativ. Cerul va fi mai mult noros, iar pe parcursul zilei temporar va ploua. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 18 grade.