Vremea la mare în luna septembrie 2021: Ce temperaturi vom avea în Constanţa, Mangalia, Eforie şi în restul staţiunilor de pe litoral?
Meteorologii anunță că valorile termice vor fi mai scăzute în prima săptămână din luna septembrie decât cele normale pentru această perioadă, în majoritatea zonelor ţării.
Astfel, temperaturile vor fi mai scăzute în regiunile intracarpatice, conform anunțului meteorologilor emis pentru intervalul 30 august- 27 septembrie 2021 de către ECMWF- Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată, publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
Vremea la mare în luna septembrie 2021
Pe când în perioada 30 august- 6 septembrie a.c., cantitățile de precipitații vor fi la nivelul specific perioadei în toate regiunile ţării.
Tot ANM mai menționează că, în săptămâna 6- 13 septembrie 2021, temperatura medie a aerului va avea valori uşor mai scăzute decât cele specifice pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării, iar cantităţile de precipitaţii se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări.
Meteorologii anunță că săptămâna 13- 20 septembrie, temperaturi medii ale aerului, vor fi în general mai apropiate de cele normale pentru acest interval, pe întreg teritoriul României şi un regim pluviometric apropiat de cel normal pentru această perioadă, în toate regiunile.
În ultima săptămână de prognoză (20- 27 septembrie 2021), mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, la nivelul întregii ţări, iar cantităţile de precipitaţii vor fi, de asemenea, apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile, arată ANM.
Potrivit estimărilor meteorologilor ANM pentru luna septembrie, în septembrie valorile temperaturilor medii lunare înregistrează o scădere destul de mică comparativ cu ultima lună de vară, august, la aceasta contribuind perioada mai scurtă de strălucire a Soarelui şi nopţile mai lungi şi mai răcoroase.
" În plus, septembrie este o lună mai puţin instabilă, datorită persistenţei deasupra cele mai mari părţi a Europei a unui brâu de presiune atmosferică relativ ridicată, ce uneşte Anticiclonul Azoric cu maximul barometric est european", arată meteorologii.
Ce temperaturi se vor înregistra în luna septembrie 2021?
Astfel, din datele înregistrate în perioada 1961-2020 la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie, s-a ajuns la concluzia că temperatura medie multianuală a lunii septembrie depăşeşte 18 grade Celsius doar în Lunca Dunării, pe litoral şi izolat în Delta Dunării şi sud-vestul Banatului.
Pe de altă parte, în Câmpia Română, în zonele deluroase ale Olteniei şi Munteniei, în Dobrogea, Câmpia de Vest, în estul şi sudul Moldovei, mediile de temperatură a aerului se situează între 16 şi 18 grade Celsius.
Valori mai moderate, între 12 şi 16 grade, sunt caracteristice Transilvaniei, Dealurilor Vestice, Maramureşului, Moldovei şi Subcarpaţilor. În depresiunile intramontane şi în zona montană joasă (sub 1500 de metri) sunt caracteristice temperaturi medii cuprinse între 8 şi 12 grade Celsius.
În zonele montane mai înalte (peste 1.500 de metri) aceste valori coboară până la 4- 8 grade, iar la altitudini de peste 2.500 de metri se înregistrează temperaturi sub 3 grade Celsius.
"Cantităţi sub 30 mm sunt caracteristice unor zone restrânse din Delta Dunării şi vestul Transilvaniei. Valori între 50 şi 75 mm se înregistrează în Subcarpaţi, pe areale extinse din Transilvania, în Dealurile Vestice, Maramureş, vestul şi nordul Moldovei; cantităţi medii de peste 75 mm se înregistrează doar în zona montană, acestea depăşind
100 mm izolat, în zonele montane din Banat, dar şi la altitudini de peste 2000 metri", se mai arată în raportul ANM.