MAE a transmis, vineri, că, în conformitate cu datele transmise de autoritățile mexicane privind intensificarea activității vulcanului Popocatepetl (aflat la 72 de kilometri de capitala Ciudad de Mexico), zborurile de pe aeroporturile internaţionale ”Benito Juarez” şi ”Felipe Angeles” din Ciudad de Mexico, precum şi de pe aeroporturile oraşelor Puebla, Toluca de Lerdo şi Cuernavaca, înregistrează întârzieri sau chiar anulări.

Citește și: O femeie de 106 ani, pe coperta celei mai celebre reviste de modă din lume!

În prezent, autoritățile mexicane au ridicat gradul de alertă la nivelul ”Galben- Faza 3”, care constă în emisii continue de fum şi gaz, explozii de intensitate crescută cu lansare de fragmente incandescente, ori scurgeri de lavă până în zona mediană a vulcanului.

Recomandările autorităților

Totodată, autorităţile mexicane îndeamnă cetăţenii să urmărească cu atenţie informările oficiale şi să fie pregătiţi pentru evacuare (în special acele persoane aflate pe o rază de până la 20 de kilometri distanţă faţă de vulcan). Acesta este ultimul nivel de alertă înainte de declararea codului Roşu- stare de pericol şi decretarea oficială a evacuării localităţilor adiacente.

Astfel, se recomandă cetăţenilor români să evite deplasările în statul Puebla, unde se află vulcanul, precum şi în statele învecinate (Ciudad de Mexico, Estado de Mexico şi Morelos), iar în cazul în care se află în această ţară să respecte cu stricteţe instrucţiunile oferite de Centrul Naţional de Prevenire a Dezastrelor (protecţia civilă): https://www.gob.mx/cenapred,

precum şi monitorizarea actualizărilor oferite de Serviciul Naţional de Seismologie din această ţară: http://www.ssn.unam.mx/.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citește și: VIDEO- Grevă națională în aeroporturi în Italia. Atenționare de călătorie din partea MAE

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale ambasadei României în Statele Unite Mexicane: +525552800447 şi +525552801869, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. Totodată, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi numărul de telefon de permanenţă al misiunii diplomatice a României la Ciudad de Mexico: +525538833072.

Citește și: MAE, atenționare de călătorie pentru Marea Britanie, din cauza alertelor meteo

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web http://mexico.mae.ro/contact, www.mae.ro şi amintește că românii care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia ”Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Citește și: Peste 22 de români au cerut evacuarea din Sudan. Mai multe țări și-au evacuat personalul diplomatic


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si