Potrivit autorităților, vulcanul Etna a înregistrat o activitate intensă în ultimele zile. Vor fi luate măsurile prevăzute în Planul de protecție civilă. 

Vulcanul Etna este pe cale să erupă

"Probabilitate foarte mare a unei fântâni de lavă iminente sau în desfășurare", a transmis  Protecția Civilă Regională.

Citește și: Sate acoperite de cenușă vulcanică

Autoritățile sunt responsabile de activarea centrelor operaționale comunale, structurilor proprii și voluntariatului precum și a măsurilor prevăzute în Planul de protecție civilă. 

Citește și: Unul din cei mai mari vulcani din Rusia a erupt și a acoperit satele cu cenușă

Cei de la Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie au observat o activitate explozivă din craterul 17 Bocca Nuova. 

Unul din cei mai mari vulcani din Rusia a erupt și a acoperit satele cu cenușă

Vulcanul Shiveluch a erupt și a trimis o coloană de cenușă înaltă de 10 kilometri.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Unul dintre cei mai activi vulcani ruși a erupt marți în peninsula Kamchatka, în extremul estic al Rusiei, aruncând un nor imens de cenușă pe cer, care a acoperit satele cu praf vulcanic gri și a declanșat un avertisment aviatic, potrivit Reuters.

Citește și: Incendiu la panourile fotovoltaice montate pe acoperișul unei case

Vulcanul Shiveluch a erupt imediat după miezul nopții, ajungând la un crescendo aproximativ șase ore mai târziu, aruncând un nor de cenușă pe o suprafață de 108.000

de kilometri pătrați, potrivit filialei Kamchatka a Institutului de Geofizică al Academiei de Științe din Rusia. Fluxuri de lavă s-au rostogolit din vulcan, topind zăpada și provocând un avertisment de fluxuri de noroi de-a lungul unei autostrăzi din apropiere, în timp ce satele au fost acoperite de dâre de cenușă de până la 8,5 centimetri, cea mai adâncă din ultimii 60 de ani.

Fotografiile au arătat, de asemenea norul care se ridică rapid deasupra pădurilor și râurilor din estul îndepărtat. "Cenușa a ajuns la 20 de kilometri înălțime, norul de cenușă s-a deplasat spre vest și a avut loc o cădere foarte puternică de cenușă peste satele din apropiere", a declarat Danila Chebrov, directorul filialei Kamchatka a Institutului de Geofizică.

Citește și: Oamenii de știință au transmis că în interiorul Pământului se află o structură ascunsă. Nucleul scoarței terestre ar fi format din două straturi distincte

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

"Vulcanul se pregătea pentru acest lucru de cel puțin un an... și procesul continuă, deși acum s-a calmat puțin", a declarat Chebrov. 

Aproximativ 300.000 de persoane trăiesc în vasta peninsulă rusă Kamchatka, care se întinde de-a lungul Oceanului Pacific la nord-est de Japonia. Vulcanul, unul dintre cei mai mari și mai activi vulcani din Kamchatka, probabil că se va calma acum, a declarat Chebrov, deși a avertizat că nu pot fi excluși alți nori mari de cenușă. Chebrov a spus că fluxurile de lavă nu ar trebui să ajungă în satele locale.

Încă nu au fost raportate victime

Nu au existat rapoarte imediate privind victime, deși oamenii de știință au declarat că vulcanul încă mai erupe la 15 ore de la activare. Totodată, echipa de răspuns la erupția vulcanică din Kamchatka (KVERT) a emis un cod roșu pentru aviație, spunând că "activitatea în curs de desfășurare ar putea afecta aeronavele internaționale și cele care zboară la joasă înălțime".

Citește și: Cel mai mare vulcan activ a erupt după 40 de ani

Unele școli din peninsulă, situată la aproximativ 6.800 km est de Moscova, au fost închise, iar locuitorilor li s-a ordonat să rămână în casă, a declarat șeful regiunii municipale Ust-Kamchatsky, Oleg Bondarenko, într-o postare pe Telegram. "Din cauza a ceea ce tocmai am văzut aici cu ochii mei, va fi imposibil pentru copii să meargă la școală și, în general, prezența copiilor aici este pusă sub semnul întrebării", a spus Bondarenko.

El a precizat că energia electrică a rezidenților a fost restabilită și că apa potabilă a fost furnizată. Shiveluch a avut aproximativ 60 de erupții substanțiale în ultimii 10.000 de ani, ultima erupție majoră fiind în 2007. Vulcanu are două părți principale, dintre care cea mai mică- Young Shiveluch, iar oamenii de știință au raportat că a fost extrem de activă în ultimele luni, cu un vârf de 2.800 de metri care iese din Old Shiveluch, înalt de 3.283 de metri.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si