Weekendul în care se schimbă ora în România: Cum trebuie să potrivim ceasurile pentru ora de vară 2022?
România va trece la ora de vară în ultimul weekend din luna martie. Astfel, în noaptea de 26 spre 27 martie, ceasurile vor fi date cu o oră înainte pentru trecerea la ora de vară 2022.
Ora de vară 2022. Ultimul weekend din luna martie aduce schimbarea orei. De obicei, ora de vară este cu o oră înaintea orei oficiale standard, care este de multe ori numită, prin contrast cu ora de vară, ora de iarnă.
În 2022, România va trece la ora de vară pe data de 27 martie și astfel vom dormi mai puțin.
În prezent, ora de vară se aplică în fiecare an și ora de iarnă se schimbă în fiecare an.
Evenimentele au loc în ultima duminică din martie când ora 03:00 devine 04:00 şi în ultima duminică din octombrie când ora 04:00 devine 03:00.
În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în anul 1932. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost anulată, iar această măsură a fost reintrodusă în România începând cu 1979.
Conform legislației Uniunii Europene, ceasurile din toate statele membre se dau înapoi cu o oră în ultima duminică din octombrie și se dau înainte cu o oră în ultima duminică din martie. Islanda este singura țară care ora nu suferă nicio modificare în acest sens, dar respectă, în schimb, fusul orar al Europei de Vest pe tot parcursul anului.
Cum potrivim ceasurile pentru ora de vară 2022?
În ultimul weekend din luna martie, adica noaptea de 26 spre 27, românii dau ceasurile cu o oră înainte, iar ora 03:00 devine ora 04:00.
Unul dintre motivele pentru care încă este păstrată tradiția de schimbare a orei este acela ca lumina oferită de Soare să fie folosită pe deplin. Astfel, în lunile de vară, principalele activități ale oamenilor se pot desfășura cât mai mult timp posbil pe o lumină naturală. Astfel, este economisită energia electrică necesară iluminatului.
Cum este afectată sănătatea odată cu schimbarea orei?
O parte dintre specialiști sunt de părere că schimbarea orei poate avea consecințe devastatoare din punct de vedere al sănătății pe termen lung. Mai mult, atât cadrele sanitare, cât și experții în domeniul medicinei spun că schimbarea orei poate afecta în mod negativ organismul persoanelor care sunt nevoite să treacă de două ori pe an prin această schimbare.
Experții din domeniu susțin că o persoană are nevoie de una sau două săptămâni din clipa modificării până când organismul și mintea sa revin la un curs normal de la schimbarea orei.
Totodată, schimbarea rutinei, dar și a orelor de somn pot declanșa anumite simptome și anume: