Opt superstiții de Sfânta Parascheva. Ziua de 14 octombrie este o zi foarte importantă pentru creștin ortodocși. Aceasta este ziua de pomenire a Sfintei Cuvioase Parascheva de către Biserica Ortodoxă.

Sfânta Parascheva este prăznuită pe 14 octombrie

Sfânta Parascheva este sărbătorită, în fiecare an pe 14 octombrie.  Este cruce roşie în calendarul ortodox!

Sfânta Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea în satul Epivata din Tracia.

Părinții acesteia erau creștini, dar și bogați având multe averi. Cuvioasa a fost botezată ăi crescuta de către părinții ei în credința creștină. A fost o fire foarte evlavioasă, mergea de fiecare dată când se ivea ocazia la biserica Preacuratei Născatoare de Dumnezeu împreună cu mama ei. La vârsta de 10 ani, într-o zi când era în biserica a auzit urmatoarea fraza din Evanghelie: ”Cel ce voiește să vină după Mine, să se lepede de sine și să ridice Crucea și să urmeze Mie” (Luca 9, 23 )”.

Superstiții de Sfânta Parascheva

1. În această zi trebuie să nu faci treburi în gospodărie. Este interzis cusutul, nu se face mâncare și nici alte treburi în gospodărie. Dacă nu ții cont de toate acestea te vei alege cu dureri de cap și de ochi.

2. Printre bucătele mâncate sau care sunt date de pomană nu trebuie să fie poamene cu cruce, nucile, castraveți și pepene roșu- spune o veche superstiție.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: Calendar ortodox 15 septembrie 2022. Ce sărbătoare este joi?

3. Femeile însărcinate au anumite reguli de Sfânta Parascheva. Acestea trebuie să împartă mâncarea cu copiii săraci. 

4. În popor se spune că dacă ești însărcinată și urmează să fii mămica, este recomandat să împarți din bucățile tale cu copiii sărmani. Atfel, Sfânta Parascheva te va ocroti pruncul la naștere, iar aducerea pe lume a bebelușului va fi ușoară și fără dureri. 

5. Cei care vin să se închine la moaștele Sfintei parascheva de la Iași trebuie să poarte o broderie specială;

6. De Sfânta Parascheva se fac previziuni despre vreme, ținând cont și de somnul oilor. Dacă oile dorm înghesuite și strânse laolaltă în ziua de 14 octombrie, ciobanii spun că iarnă va fi una grea, lungă și friguroasă. Dacă ele dorm risipite, iarna va fi blândă. 

7. Preoții spun că moaștele Sfintei sunt îmbrăcate după unele ritualuri bisericești, la care au voie să participe doar preoți ai Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Foarte puțini creștini știu că aceasta poartă și un blestem, care datează încă din anul 1641.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

8. O altă superstiție străveche spune că, printre bucățele mâncate sau care sunt date de pomană nu trebuie să fie poamene cu cruce, nucile, castraveți și pepene roșu.

Citeste si: Ce minuni a făcut Sf. Parascheva? Rugăciune care te vindecă de boli

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si