Șase tradiții la Moșii de toamnă. Iată care sunt tradițiile și obiceiurile care trebuie respectate în această zi!

Pe 29 octombrie 2022 sărbătorim Moșii de toamnă

În acest an, creștin ortodocșii prăznuiesc Moșii de Toamnă pe data de 29 octombrie.

Scopul acestei sărbători este pomenirea  celor dragi care nu mai sunt printre noi, dar pe care nu i-am uitat. 

În Sâmbăta Morților, credincioșii merg la biserică cu colivă și pachete, acestea trebuie sfințite de către preot, iar apoi trebuie împărțite persoanelor nevoiașe în numele celor dragi care nu mai sunt printre noi.

Tradiții de Sâmbăta Morților

În această sâmbătă gospodinele merg la biserică cu colaci, colivă și cu lumânări și tămâie la Sfânta Liturghie.

Pregătirile pentru Moșii de Toamnă se fac încă din Ajun, de vineri. Este mare păcat să nu ai toate lucrurile gata pentru a fi duse la biserică.

Tradiţia populară mai spune că în această zi nu este bine să mergi la fântână şi nici să treci printr-o răscruce de drumuri izolată, întrucât pe acolo trec duhuri necurate și trebuie să te ferești de ele. Cine nu ţine cont de acest lucru va avea ghinion până la sfârşitul anului.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: Moşii de toamnă 2022: Pe ce dată se sărbătoreşte în acest an? Tradiţii şi obiceiuri românești

În plus, de Sâmbăta Morţilor nu este bine să faci vizite, decât dacă duci de pomană.

Tradiţia spune că în această zi e bine să fim împăcaţi cu toţi oamenii, să fim îmbrăcaţi curat, iar femeile să aibă capul acoperit. De asemenea, în această zi nu este bine să spălăm haine, să coasem, să facem curăţenie sau renovări.

În ziua de Moşi se săvârşeşte Sfântă Liturghie. La Proscomidie, preotul scoate din prescură miridele pentru morţi şi le aşează sub Sfântul Agneţ, rostind numele morţilor de pe pomelnicele ce i-au fost aduse. în cadrul Sfintei Liturghii, Agnetul se preface în Trupul şi Sângele Domnului.

Miridele (care îi reprezintă pe cei pomeniţi), participă la sfinţenie prin prezenţa lor alături de Trupul Lui Hristos de pe Sfântul Disc.

Ce se împarte de moşii de toamnă 2022?

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

La biserică este indicat să aduci o sticlă mică de vin, colivă și bucate pregătite înainte, pentru a putea fi împărțite. Pentru pomenirea morților se mai pot duce, în funcţie de posibilităţi, pachete cu plăcinte, brânzeturi, piftie, carne, sarmale, mere şi alte fructe.  

Citeste si: Sâmbăta Morților și Moșii de Toamnă 2022: Tradiții și obiceiuri

Pachetele trebuie pregătite înainte de acasă și împărțite după terminarea slujbei, împreună cu o lumânare. În fiecare pachet trebuie adăugat și câte un colac, dar și un prosop. Odată cu pomelnicul, preotului i se va da și un prosop, tămâie și cărbuni.

Nu trebuie uitate nici lumânările. E nevoie de una pentru fiecare vas împărțit și pentru fiecare colac sau prescură.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si