Președintele chinez Xi Jinping a părăsit Beijingul pe 14 noiembrie, a informat presa de stat de la Beijing, în drum spre San Francisco, unde se va întâlni cu omologul său american Joe Biden. 

Citește și: VIDEO. China a mutat un întreg arsenal de război lângă Taiwan în ultimele 24 de ore

"Pe data de 14 noiembrie dimineaţa, preşedintele Xi Jinping a plecat de la Beijing cu un avion particular.

La invitaţia preşedintelui Biden, el se va duce la San Francisco pentru întrevederea dintre preşedinţii chinez şi american", a informat postul public CCTV.

Cei doi lideri se vor întâlni în marginea summitului APEC din orașul din California, prima lor întâlnire din acest an, în ciuda tensiunilor comerciale, a sancțiunilor și a problemei Taiwanului care alimentează conflictele dintre cele mai mari economii ale lumii.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Momentul pozitiv de la discuțiile din noiembrie 2022 dintre Xi Jinping și Joe Biden din Bali a fost deraiat când Statele Unite au doborât un presupus balon spion chinez, amânând o vizită planificată în China a secretarului de stat al SUA Antony Blinken.

China și SUA, perspective opuse cu privire la războaiele din Ucraina și din Israel

Întrebat cu privire la aşteptările sale, Ministerul Afacerilor Externe chinez a dat un răspuns vag, promiţând totodată un "dialog aprofundat" asupra "problemelor esenţiale privind pacea şi dezvoltarea în lume".

Conflictele dintre Rusia și Ucraina şi Israel și Hamas s-ar putea afla pe agenda discuţiilor.

În timp ce SUA pare să susțină necondiționat reacția Israelului la agresiunea din 7 octombrie, China a avut o altă poziție: Beijingul a declarat că susţine "cauza justă" a poporului palestinian și estimează că Israelul a depășit ''domeniul autoapărării'', conform ministrului său de Externe, Wang Yi.

Acţiunea Israelului în Gaza după atacul Hamas a depăşit ''domeniul autoapărării'', iar guvernul israelian trebuie să înceteze să-i mai ''pedepsească colectiv'' pe locuitorii din Gaza, a declarat Wang Yi.

Subiectul cu adevărat tensionat dintre cele două superputeri este criza din Taiwan, unde China așteaptă momentul oportun să-și impună hegemonia. 

Citește și: Război Ucraina-Rusia. Armata ucraineană distruge ofensiva rușilor. Vladimir Putin a mers pe frontul din Ucraina

Ministerul de Externe al Chinei a declarat luni că acest summit al liderilor va implica „o comunicare aprofundată asupra problemelor strategice, generale și direcționale referitoare la relațiile China-SUA, precum și a problemelor majore privind pacea și dezvoltarea globală”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si