In articol:
Zacuscă de vinete la ceaun. Toamna este momentul perfect pentru a prepara zacusca de vinete pentru cămara de iarnă. Iată o rețetă simplă de zacuscă la ceaun 100% românească!
Zacuscă de vinete la ceaun. Ingrediente
3,5 kg vinete coapte
2 kg ardei și gogoșari copti, în proporții variabile
1/2 kg ceapă albă
Sare, piper măcinat după gust
1,5 litri passata de roșii
500 ml bulion
600 de ml ulei de floarea soarelui
2 morcovi, un pătrunjel, un pastarnac, 1/2 telina
2 foi dafin
1/2 linguriță de acid salicilic
Zahăr
Apă
19, 20 borcane de 400 de ml
Citeste si: Zacusca de vinete ca în Moldova, o reţetă delicioasă
Zacuscă de vinete la ceaun. Mod de preparare
Mai întâi începeți cu legumele, mai exact: vinetele, ardeii și gogosarii se coc cu o zi înainte și se lasă la scurs.
La fel și ceapa se curăță și se toacă mărunt.
După care, zarzavatul curățat se da pe razatoare, apoi se caleste în 100 ml ulei, cca. 5 minute, se adaugă puțină apă și se fierbe încă 10 minute.
Ceapa tocată se caleste în 100 ml ulei, până devine sticloasă.
Apoi, se încinge un foc zdravăn, se adaugă restul de ulei într-un ceaun potrivit, când e încins, se pune ceapa deja calita, apoi ardeii și gogoșarii copti tocati, se aduce compoziția la punctul de fierbere, se pune zarzavatul călit, vinetele tocate, bulionul și passata, foile de dafin.
Fierbeți totul amestecând des o oră, apoi se asezoneaza dacă doriți și cu puțin zahăr.
La final, se adaugă 1/2 linguriță salicilat, se pune zacusca în borcane sterilizate care se așază în loc cald, întoarse pe capac, până se racesc, apoi se depozitează în cămară.
Poftă bună!
Citeste si: Reţetă zacuscă de vinete cu ciuperci