Au avut loc zeci de percheziții domiciliare, luni, în România și Monaco, în dosarul Nordis, considerat cel mai mare scandal imobiliar. Fosta deputată PSD Laura Vicol și soțul ei, Vladimir Ciorbă, au fost reținuți 24 de ore de procurorii DIICOT, în timp ce Ioana Băsescu, fiica fostului președinte, a fost pusă sub acuzare, dar cercetată în stare de libertate.
UPDATE Ce a declarat Andreea Cosma după audierile de la DIICOT
Fostul parlamentar Andreea Cosma, notar, fiica fostului baron PSD Mircea Cosma, a afirmat, luni seară, că este acuzată în Dosarul Nordis că a autentificat un act de apartamentare asupra blocului numărul 3. Ea susţine că a semnat doar 59 dintre cele 2.000 de promisiuni de vânzare, iar apartamentele respective s-au şi vândut.
”Acuzaţia este că am autentificat un act de apartamentare asupra blocului numărul 3. Actul de apartamentare pentru blocul 1 a fost încheiat de un notar din Constanţa, pentru blocul 2 de Ioana Băsescu şi la blocul 3, eu. În legătură cu promisiunele de vânzare, mi s-au pus întrebări, le-am pus la dispoziţie un tabel cu toate promisiunele de vânzare încheiate de subsemnata, în număr de 59 total, din 2.000
Aceasta a declarat că a explicat la audieri că în cadrul biroului său nu s-a dublat nicio promisiune.
”De vânzări nici nu se poate pune problema, pentru că vânzarea poate fi atribuită unei singure persoane. Dar acuzaţia este legată de actul de apartamentare(...)
Actul de apartamentare este o operaţiune de împărtire a unei construcţii în apartamente, fără a se schimba regimul juridic al construcţiei sau proprietarul. Adică, un proiectant autorizat împarte blocul propriu-zis edificat în unităţi, dă cotele de teren şi de apartament, îl împarte în unităţi, ia viza de la OCPI, se dă un referat de admitere şi se pune la dispoziţia notarului. Notarul ce face? Ia conştintământul proprietarului, în cazul acesta societatea Nordis, că este de acord cu măsurătoarea cadastrală, adică cu împărtirea, în etaje, apartamente, unităţi individuale”, a mai declarat Andreea Cosma.UPDATE 19.30. Laura Vicol și soțul ei, Vladimir Ciorbă, au fost reținuți pentru 24 de ore de procurorii DIICOT care instrumentează dosarul Nordis.
UPDATE. Laura Vicol a fost și ea pusă sub acuzare, potrivit unor surse judiciare.
UPDATE: Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, a fost pusă sub acuzare în dosarul NORDIS pentru "sprijinirea grupului infractional organizat".
UPDATE. Premierul Marcel Ciolacu, primele declarații despre perchezițiile de la Nordis. Marcel Ciolacu a declarat despre audierea la DIICOT a Laurei Vicol şi a soţului ei, că ”înseamnă că justiţia funcţionează”.
El a fost întrebat de ce nu lucrează comisia pentru cazul Nordis, premierul arătând că trebuie întrebaţi liderii de grup.
UPDATE. Un al doilea notar, Andreea Cosma, fost deputat PSD, a ajuns de asemenea la audierile DIICOT.
UPDATE. Părinții lui Vladimir Ciorbă au fost aduși de mascați la audierile de la sediul DIICOT.
UPDATE: Laura Vicol și Vladimir Ciorbă au ajuns la sediul DIICOT pentru audieri în dosarul NORDIS.
Au loc peste 65 de percheziții domiciliare în România și Monaco, în cel mai mare scandal imobiliar, în dosarul Nordis. Sunt vizate 72 de persoane, 40 de persoane fizice şi 32 de persoane juridice.
”Astăzi, 3 februarie 2025, poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, împreună cu procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, pun în aplicare 65 de mandate de percheziţie domiciliară, pe teritoriul României şi Principatului Monaco (63 în municipiul Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Constanţa, Galaţi, Giurgiu, Bistriţa-Năsăud şi Prahova), într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, spălare a banilor, evaziune fiscală, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, toate în formă continuată", au transmis autoritățile.
Citește și: Grevă japoneză la metrou. Stațiile din București, împânzite de afișe
Zeci de percheziții în România și Monaco, în cel mai mare scandal imobiliar, în dosarul Nordis
Perchezițiile vizează un grup infracţional organizat, structurat pe un model piramidal cu trei paliere, care ar fi conceput şi pus în aplicare un mecanism infracţional complex, constând în promovarea şi dezvoltarea unor proiecte imobiliare, sub acoperirea mai multor societăţi comerciale, urmate de încasarea de sume de bani de la clienţi (cumpărători), delapidarea fondurilor societăţilor, inducerea în eroare a cumpărătorilor în urma executării ante-contractelor şi contractelor de vânzare-cumpărare, evidenţierea de operaţiuni fictive în contabilitatea societăţilor controlate în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat şi stabilirea cu rea-credinţă a taxelor (T.V.A.), având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul de stat, ori compensări datorate bugetului general, cauzându-se prejudicii societăţilor comerciale, clienţilor cumpărători şi bugetului de stat, începând cu anul 2018, după cum se arată în comunicatul autorităților.
Liderii grupului infracţional organizat ar fi încasat de la clienţi, persoane fizice sau juridice, cu titlu de avans, în cadrul unor promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, respectiv contracte de vânzare-cumpărare (apartamente/parcări şi mobilier), peste 957.000.000 de lei (peste 195 de milioane de euro), prin intermediul a 5 societăţi comerciale, în perioada 2019-2024.
Printre persoanele vizate se află Vladimir Ciorbă, soțul fostei șefe PSD a Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Laura Vicol, membri din conducerea Nordis,dar și notari, avocați și consultanți, care ar fi ajutat la întocmirea documentelor pentru tranzacțiile imobiliare, potrivit antena3.ro.
Laura Vicol, reacție după ce perchezițiile au început
În această dimineață, în timpul perchezițiilor, Laura Vicol a scris pe Facebook, făcând se pare referire la acitivitatea autorităților: "A început spectacolul".
La scurt timp după ce ancheta Recorder privind schema Nordis a luat amploare, Laura Vicol a demisionat din șefia Comisiei Juridice și din Partidul Social Democrat.
„Subsemnata Laura Vicol, deputat PSD circumscripţia 17 Dolj, prin prezenta doresc să îmi exprim decizia de a demisiona din calitatea de membru al Partidului Social Democrat. Atacurile grave la adresa mea şi a familiei mele orchestrate sub formă de linşaj mediatic şi campanie de denigrare vizează nu doar distrugerea noastră ci şi destabilizarea credibilităţii partidului din rândul căruia am făcut parte”, se arată în documentul semnat de Vicol şi obţinut de Libertatea.
Reacția Nordis după izbucnirea scandalului
După izbucnirea scandalului public ca urmare a investigației Recorder, Nordis Group a transmis un punct de vedere pe care îl redăm mai jos:
"În ultimele zile, Nordis Group a fost ținta unor atacuri media care au adus în discuție atât activitatea companiei, cât și integritatea acesteia. În fața acestor acuzații, Nordis Group a decis să ia o poziție fermă și să povestească deschis despre abuzurile și atacurile venite din partea unor entități care au încercat să-și construiască o imagine publică folosindu-se de renumele unui brand aflat în ascensiune.
În acest moment dorim să facem două mari precizări.
- Nordis Group nu a vândut unitățile de două ori, așa cum se speculează. Este imposibil acest lucru. La baza oricărui contract de vânzare-cumpărare stă un extras de carte funciară. Acest extras este întotdeauna liber de sarcini, altfel vânzarea nu poate avea loc.
- Până la acest moment, Nordis Group a plătit rezilieri și despăgubiri în valoare de 115.000.000 de lei și a restituit astfel sume semnificative de bani clienților sau partenerilor care, deși inițial păreau de bună credință, au apelat ulterior la presiuni și șantaj pentru a obține beneficii suplimentare. În ciuda acestui efort considerabil și a reparațiilor financiare oferite, aceste persoane au continuat să atace imaginea companiei în mass-media, prezentând versiuni trunchiate sau false ale situațiilor"
Și-a dorit să lucreze în televiziune încă din copilărie, iar după ce a terminat Facultatea de Jurnalism, visul i s-a împlinit. Când toată lumea îi spunea să aleagă domeniul social, că e mai ușor, e mai amuzant, e mai fancy, ea a ales să lucreze pe eveniment, domeniul care scoate la iveală latura sumbră a unor imagini aparent impecabile. Și-a dorit să fie mereu în mijlocul celor mai controversate infracțiuni și procese și să fie cea care le face cunoscute publicului larg.