Remarcile președintelui Zelenski de joi au fost interpretate în termeni militari de Rusia, provocând un răspuns feroce din partea Moscovei, informează Politico.eu.

Citeste si: Vladimir Putin, amenință Europa: ce soluție a găsit Volodimir Zelenski pentru a opri armata rusă

Zelensky a vorbit joi prin teleconferință la Institutul Lowy din Sydney, spunând printr-un interpret că, pentru a descuraja utilizarea armelor nucleare de către Rusia, NATO și comunitatea internațională trebuie să facă „lovituri preventive”.

Traducătorul s-a corectat și a înlocuit cuvântul "lovituri" cu "acțiuni" preventive.

Zelenski spune că reacția după loviturile nucleare ale Moscovei va fi tardivă

„Așteptăm mai întâi loviturile lor nucleare și apoi să spunem „ce se va întâmpla cu ei”. Nu! Este necesar să se revizuiască modul în care este exercitată presiunea. Deci, este nevoie să revizuim această procedură, ca să spunem așa”, a transmis Zelenski.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: Klaus Iohannis, la summit-ul extins al liderilor europeni de la Praga. Mesaj comun pentru Putin

Purtătorul de cuvânt al lui Zelenski, Sergii Nykyforov, a clarificat ulterior, într-o postare pe Facebook, că președintele ucrainean se referea la sancțiuni economice, pe care a considerat că ar fi trebuit să fie impuse de Occident înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.

Reacția Moscovei după declarațiile lui Zelenski

Moscova a răspuns termenului de „lovituri”, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declarând că remarcile nu sunt „nimic altceva decât un apel de a începe un război mondial”, în timp ce purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, l-a numit pe Zelenski un „monstru”.

Oficialii de la Kiev au spus că Zelenski a vrut să spună că „este necesar să se ia măsuri preventive pentru a împiedica Rusia să declanșeze războiul”, adăugând că liderul ucrainean vorbea despre „sancțiuni [economice] preventive”.

Purtătorul de cuvânt al lui Zelenski a adăugat că „doar statul terorist, Rusia” șantajează lumea și a făcut aluzie „în orice mod posibil la utilizarea armelor nucleare”, spunând că Ucraina nu va face niciodată astfel de apeluri.

La scurt timp după declarațiile lui Zelenski, Rusia a atacat din nou orașul Zaporojie, care este zona în care se află cea mai mare centrală electrică din Europa.

Între timp, președintele american Joe Biden a avertizat joi dimineață cu privire la amenințarea în creștere a Rusiei cu atacuri nucleare.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si