După doi ani de pauză din cauza pandemiei, elita politică şi economică mondială se reunește din nou la Davos, în Elveția, pentru un forum care va fi dominat în mare parte de războiul din Ucraina.

Citeste si: Avertisment OMS: Lumea se confruntă acum cu trei mari probleme

Aproximativ 2.500 de participanţi sunt anunţaţi pentru ediţia din acest an a Forumului de la Davos, printre care numeroşi directori de companii şi peste 50 de şefi de stat şi de guvern.

Citeste si: Volodimir Zelenski a făcut un anunț îngrijorător: ”Va fi o criză în lume”

Printre aceştia se numără în special noul cancelar german, Olaf Scholz, emirul Qatarului, seicul Tamim bin Hamad al-Thani, sau emisarul american pentru climă, John Kerry, dar niciun star global precum preşedintele Chinei sau cel al SUA.

"Agresiunea Rusiei, prăbuşirea ordinii apărute după cel de-al doilea război mondial" 

Reapariţia pandemiei a împiedicat desfăşurarea obişnuită, în luna ianuarie, a ediţiei din 2022 Forumului de la Davos. Însă pentru fondatorul WEF, Klaus Schwab, este vorba de o reuniune "care vine la cel mai oportun şi mai important moment" de la crearea forumului, în urmă cu peste 50 de ani.

Citeste si: Surse apropiate de ale lui Putin spun că acesta s-a vindecat de cancer: „A fost izolat și din cauza...”

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și-a lăsat tatăl și a plecat din România, dar nu s-a întors nici la Monica Gabor. Unde se află în aceste momente fiica lui Irinel Columbeanu?!- wowbiz.ro

"Agresiunea Rusiei...va fi văzută în cărţile de istorie ca prăbuşirea ordinii apărute după cel de al doilea război mondial şi Războiul Rece", a apreciat Klaus Schwab cu prilejul unui briefing de presă care a avut loc în cursul acestei săptămâni, asigurând că Davos va face tot posibilul pentru a susţine Ucraina şi reconstrucţia sa.

Citeste si: Rusia se înarmează. Kremlinul anunță alte 50 de rachete intercontinentale Sarmat

La ediţia din acest an a forumului de la Davos nu vor mai fi prezenţi delegaţii ruşi.

Excluderea Rusiei a fost "decizia corectă", susţine preşedintele WEF, Borge Brende. "Sperăm totuşi că Rusia va urma un alt drum...în anii care vor veni, pentru a respecta carta ONU şi obligaţiile sale internaţionale", a spus Borge Brende.

Războiul din Ucraina va domina reuniunea de la Davos

La finele anului trecut, organizatorii Forumului economic mondial (WEF) au anunţat că o reuniune cu participare fizică se va desfăşura în staţiunea montană Davos, în perioada 22-26 mai, după mai multe ediţii care au avut loc online din cauza pandemiei.

Ultima reuniune cu participare fizică a Forumului economic mondial (WEF) a avut loc în staţiunea de ski elveţiană în luna ianuarie 2020. Atunci participanţii începeau să se îngrijoreze de misterioasa epidemie din China, dar erau interesaţi mai mult de schimbul de replici dintre preşedintele SUA, Donald Trump şi Greta Thunberg.

Între timp, virusul Covid-19 s-a răspândit în întreaga planetă, afectând economia mondială. Donald Trump a pierdut alegerile în faţa lui Joe Biden. Lanţurile logistice mondiale au fost date peste cap, inflaţia a explodat iar Rusia a invadat Ucraina.

Citeste si: Cum s-a descurcat Serghei Mizil la școală? „Tata era al doilea după Ceaușescu. Făceam ce voiam, veneam când voiam.”- kfetele.ro

Citeste si: Autoritățile din Arad, puse în alertă de o copilă de 11 ani. A sunat la 112 și a reclamat că e răpită de fostul soț și ținută într-un beci. Cum au identificat-o polițiștii- radioimpuls.ro

Chiar dacă războiul din Ucraina va domina reuniunea de la Davos, programul anunţat de organizatori anunţă de asemenea dezbateri cu privire la diferite subiecte, variind de la schimbările climatice la explozia preţurilor la energie şi temerile referitoare la o criză alimentară mondială, alături de inegalităţile dintre sexe, fotbal sau metavers.

Ce spunea Volodimir Zelenski la Davos cu doi ani în urmă

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a ținut un discurs la Davos și în 2020. El spunea atunci că lumea trebuie să actualizeze și să regândească regulile internaționale de securitate.

„Care este cea mai mare amenințare la adresa unei lumi coezive și durabile astăzi? Aceasta este o chestiune de securitate – atât a indivizilor, cât și a țărilor și națiunilor întregi. Lumea modernă se schimbă cu o viteză atât de mare care ne-a mutat într-o nouă eră – o eră a noii normalități. Ceea ce ieri părea o fantezie a devenit realitate astăzi. Din păcate, nu toate sunt pozitive", a spus el în cadrul unei sesiuni publice a Forumului Economic Mondial de la Davos, în urmă cu doi ani.

"Țara mea se confruntă cu un război de șase ani deja. Sunt șase ani de când Rusia a anexat o parte a teritoriului nostru. În ciuda miilor de pagini de drept internațional și a sutelor de organizații menite să o apere. Aceasta este noua normalitate pe care o avem. Da, lumea s-a reunit pentru a aborda aceste probleme. Dar este suficientă „preocuparea” mondială pentru ucraineni – decedați și cei care și-au pierdut casele? Nu este suficient", a spus Zelenski în 2020.

El a remarcat încă de atunci că situația din Ucraina este unul dintre exemplele care demonstrează că arhitectura actuală a lumii este vulnerabilă și că instituțiile existente nu au funcționat întotdeauna atât de eficient pe cât se impunea.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si