Președintele Ucrainei a devenit victima unui fenomen de tip deepfake. El a apărut într-un videoclip în care vorbea despre capitularea Ucrainei în fața Rusiei. Filmarea a apărut într-un material despre manipulare și dezinformare în războiul din Ucraina.

Citeste si: România așteaptă vizita președintelui Poloniei

Este vorba despre un mesaj video în care Zelenski ar fi depus armele și a fost ridiculizat de ucraineni.

Volodimir Zelenski apărea în spatele unui podium, spunându-le ucrainenilor să depună armele. Capul său părea mult prea mare, iar vocea cu tonalități mai joase, au dat impresia că ceva este în neregulă.

Într-un video postat pe contul său de Instagram, președintele ucrainean numea videoul respectiv „o provocare infantilă”.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: Soția unui politician din Ucraina a trecut în Ungaria cu valize pline de bani

Centrul Ucrainean de Comunicare Strategică a avertizat că guvernul rus ar putea folosi astfel de clipuri deepfake pentru a-i convinge pe ucraineni să se predea.

Definiția pentru deepfake

Deepfake reprezintă medii sintetice în care o persoană dintr-o imagine sau un videoclip existent este înlocuită cu asemănarea altcuiva.

Chiar dacă actul de falsificare a conținutului nu este nou, deepfake folosește tehnici puternice din învățarea automată și inteligența artificială pentru a manipula sau genera conținut vizual și audio cu un potențial ridicat de a înșela. Principalele metode de învățare automată utilizate pentru a crea deepfake-uri se bazează pe învățarea profundă și implică antrenarea arhitecturilor de rețele neuronale generative, cum ar fi codificatoarele auto sau rețelele adverse generative.

Citeste si: Oraşul-port Odesa, următoarea țintă a Rusiei. Atacuri venite din Marea Neagră

Liderul de la Kremlin a fost și el victima acestui fenomen. Putin și-a făcut apariția la o conferință tehnologică desfășurată la MIT.

Rusul nu a apărut pe ecran la Conferința EmTech. Figura președintelui rus de pe scenă este, destul de evident, un deepfake. Asemănarea lui Vladimir Putin de pe ecran este o eroare, acest personaj având mult păr pe cap, iar persoana care apare pe scenă cu el nu prea încearcă să ascundă faptul că se intervievează cu adevărat.

Citeste si: Povestea românului care a mers cu ajutoare în Ucraina! Cum au reacţionat soldaţii când l-au văzut


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si