In articol:
- Care sunt acuzațiile din cele două contestații depuse la CCR
- Ședință CSAT de la ora 14.00
- Ce spun candidații despre eventuala anulare a turului I al alegerilor prezidențiale
- UPDATE- Sesizări făcute de AEP în cazul Călin Georgescu
UPDATE. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a făcut sesizare la organele de urmărire penală în cazul lui Călin Georgescu şi al altor candidaţi la alegerile prezidenţiale. Sunt vizate afişele unor candidaţi, apărute pe panouri electorale, care nu au inscripţionat codul de bare al mandatarilor financiari.
Constituția țării permite anularea teoretică a turului I de scrutin și reluarea votului în ziua în care era programat turul al II-lea, respectiv 8 decembrie, după cum arată Augustin Zegrean, fost membru CCR.
"Dacă Curtea Constituțională constată nereguli majore se poate anula inclusiv primul tur de scrutin. Trebuie să reținem că doar Curtea este cea care validează alegerea președintelui României”, a declarat ieri Zegrean.
Care sunt acuzațiile din cele două contestații depuse la CCR
Doi candidați la alegeri, Sebastian Popescu și Cristian Terheș, au depus la Curtea Constituțională cereri de anulare a primului tur de scrutin al prezidențialelor.
În timp ce Cristian Terheș reclamă în special continuarea propagandei electorale din partea USR în ziua votului, situație ilegală și care ar fi influențat victoria Elenei Lasconi în fața lui Marcel Ciolacu, a doua reclamație la CCR spune că rezultatul alegerilor de duminica trecută a fost stabilit în urma unei fraude comise de Călin Georgescu.
"A ascuns sursele de finanţare, a înşelat electoratul printr-o campanie masivă în mediul online în care se promova drept omul mesianic care se luptă cu mâinile goale şi cu ZERO lei bani de campanie cu întreg sistemul politic din România. S-a promovat drept candidatul corect şi cinstit, numai bun de votat de români, în timp ce el a fraudat legea electorală prin finanţarea ilegală a întregii campanii electorale, având susţinere din afara graniţelor ţării, din partea unor entităţi statale cu scopul de a destabiliza România", afirmă Sebastian Constantin Popescu în sesizarea depusă la CCR.
Ședință CSAT de la ora 14.00
Preşedintele Klaus Iohannis a convocat şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care va avea loc joi, programul cu ora 14,00, la Palatul Cotroceni.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, pe ordinea de zi a ședinței CSAT se află analiza unor "posibile riscuri la adresa securității naționale generate de acțiuni unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral".
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică a transmis, miercuri, că, anul trecut, la solicitarea Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică (COSC), a recomandat instituţiilor oficiale publice să interzică aplicaţia TikTok din cauza riscurilor semnificative de securitate cibernetică şi manipulare a datelor, mai ales în contextul riscurilor de influență a opiniei publice și a proceselor decizionale prin rețelelor sociale.
Ce spun candidații despre eventuala anulare a turului I al alegerilor prezidențiale
Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Călin Georgescu, care a câștigat primul tur, a declarat miercuri seara că, în cazul în care CCR anulează primul tur al alegerilor prezidențiale, viitorul președinte „va fi ridicol pentru că este total nedemocratic”.
Și candidata USR la Președinție, Elena Lasconi, este de părere că, dacă CCR decide anularea primului tur al prezidențialelor, vor fi proteste în toată țara și nu vom mai fi pentru mult timp în UE, pentru că ar însemna "o încălcare flagrantă a democrației”.
UPDATE- Sesizări făcute de AEP în cazul Călin Georgescu
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a făcut sesizare la organele de urmărire penală în cazul lui Călin Georgescu şi al altor candidaţi la alegerile prezidenţiale. Sunt vizate afişele unor candidaţi, apărute pe panouri electorale, care nu au inscripţionat codul de bare al mandatarilor financiari.
Preşedintele AEP, Toni Greblă, a declarat pentru News.ro că Autoritatea a trimis sesizări către Poliţie şi Parchet în cazul candidatului Călin Georgescu, dar şi al altor competitori, în total „în jur de 20”, în varianta în care, în anumite localităţi, pe panourile special confecţionate pentru a face publicitate politică competitorilor pentru preşedintele României, au apărut afişe care nu au inscripţionat codul de bare al mandatarului financiar.
„Drept urmare, nu ştim cine le-a comandat, cine le-a făcut şi cât au costat, motiv pentru care am solicitat organelor de urmărire penală din fiecare judeţ unde am fost sesizaţi că acestea au fost puse, cu fotografii şi aşa mai departe, că trebuie să facă cercetări să identifice unde au fost imprimate acele afişe, cine le-a comandat, cine le-a plătit pentru ca apoi să fie făcută legătura de cauzalitate între acest lucru şi eventual ceea ce vom avea de făcut”, a mai precizat pentru News.ro preşedintele AEP, Toni Greblă.
Sesizările AEP au loc în contextul în care Curtea Constituţională este aşteptată să decidă joi asupra a două cereri de anulare a primului tur al alegerilor prezidenţiale, depuse de doi competitori electorali, Cristian Terheş şi Sebastian Popescu, clasaţi pe poziţiile 9 şi 12 în urma alegerilor de duminică, cu 1,04% din voturi, respectiv 0,16%.din voturi.