Premierul  Florin Cîțu a participat vineri de la ora 11.00 la comitetul interministerial pentru revenirea la normalitate de la 1 iunie. Este a treia şedinţă a acestui comitet, la capătul căreia ar putea fi anunțate noi măsuri de relaxare, în funcție de evoluția campaniei de vaccinare.   

Citeste si: Începe maratonul vaccinării în București. Cum te poți imuniza cu Pfizer în acest weekend

Citeste si: Bilanț coronavirus, vineri 7 mai. Trei tineri de 20-29 de ani, răpuși de COVID-19

Citeste si: Ministrul Sănătății a făcut declarații după ce s-a depăşit pragul de 100.000 de persoane vaccinate în 24 de ore. Anunțul Ioanei Mihăilă

Citeste si: Klaus Iohannis, noi acțiuni în lupta împotriva COVID-19

Unul dintre subiectele care ar fi fost abordate la ședința de astăzi de la Guvern se referă la eliminarea carantinei de noapte, în condițiile în care rata infectărilor din majoritatea județelor și din Capitală a scăzut semnificativ în ultimele două săptămâni.

Executivul a publicat doar fotografii după ședința de astăzi, nu și un comunicat de presă[Sursa foto: Guvernul Romaniei]

Premierul Florin Cîţu a anunţat că în ședința Comitetului interministerial de vineri au loc discuţii și despre renunţarea la mască pe plajă, despre organizarea de petreceri private cu persoane vaccinate, dar şi despre programul agenţilor economici.

Restaurantele, deschise 100% pentru clienții vaccinați 

Premierul Florin Cîțu a lansat joi, la Constanța. o propunere pentru patronii de restaurante ca să poată deschidă 100%. Clienții vor fi verificați într-o bază de date dacă sunt vaccinați, cu CNP-ul.

"Este o propunere pe care o vom discuta vineri, vom avea soluții.  S-ar putea să existe aplicații. Azi se știe că se poate verifica în aplicație, cu un simplu CNP.

Ne gândim să o facem și mai simplu, avem timp până la 1 iunie să găsim soluții, să vedem care va fi forma pentru a redeschide restaurantele. Cred că s-ar putea face o aplicație, dar acum cu CNP se poate verifica dacă cineva e vaccinat în aplicația pe care o avem", a răspuns Florin Cîțu.

Citeste si: Răsturnare de situație cu privire la bugetul Capitalei. Ce conține noul acord pe banii bucureștenilor

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Masca nu va mai fi obligatorie în birouri acolo unde toți angajații sunt vaccinați.[Sursa foto: Pixabay]

Premierul a mai fost întrebat dacă în aceste condiții, s-ar putea considera o discriminare față de turiștii nevaccinați, premierul a răspuns că și în alte țări s-a procedat la fel și că trebuie să fim înteșegători cu propunerile în contextul campaniei de vaccinare.

"Propunerile pe care noi le facem le-am văzut și în alte țări care au rată avansată de vaccinare. În Israel erau și penalități, noi nu facem asta. Trebuie să înțelegem propunerile în contextul campaniei de vaccinare".

Marea relaxare de la 1 iunie în birourile cu oameni vaccinați

Data de 1 iunie ar mai putea aduce o relaxare: angajatii ar putea sa nu mai poarte masti la serviciu, in spatiile interioare.

„Noi am oferit companiilor, in Romania, centre de vaccinare in companii si in acelasi timp va mai fi pe masa inca o propunere ca in office space-uri din companii, daca toata persoanele sunt vaccinate, sa nu se mai poarte masca”, anunță premierul.

Autoritatile spera ca aceste stimulente oferite celor care se vaccineaza, sa ii incurajeze si pe ceilalti sa se imunizeze.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citeste si: Noi centre pentru maratonul de vaccinare. Unde se vor deschide acestea

Noile măsuri de relaxare, în două etape

Premierul Florin Cîțu a mai declarat joi dimineață, la Constanța, faptul că sezonul estival se va deschide anul acesta în două etape, cu diverse măsuri de relaxare. Potrivit lui Cîțu, de la 1 iunie nu va mai fi obligatorie purtarea măștii de protecție pe plajă. A doua etapă de ridicare a restricțiilor va începe la 1 august.

”Din partea industriei am primit propuneri şi soluţii foarte bune, pe care le vom pune mâine în discuţie în comitetul interministerial şi promisiunea mea este că vom avea aceste soluţii la timp, aprobate, ca să putem să începem de la 1 iunie o primă etapă de relaxare şi a doua etapă la 1 august. Toată lumea a înţeles că nu putem să redeschidem total de la 1 iunie", a declarat, joi, premierul.

Citeste si: Începe maratonul vaccinării în București. Cum te poți imuniza cu Pfizer în acest weekend


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si