Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a întâlnit miercuri dimineața cu ambasadorii Finlandei şi Suediei,  Klaus Korhonen şi Axel Wernhoff, cei doi oficiali depunând cererea oficială de aderare la alianța militară nord-atlantică.

Citeste si: Primul proces pentru crime de război după invazia rusă se deschide la Kiev

Finlanda şi Suedia au predat împreună cererea de aderare la NATO, după cum anunțase încă de ieri premierul suedez Magdalena Andersson în timpul unei conferinţe de presă comune, alături de preşedintele finlandez Sauli Niinisti, la Stockholm.

Citeste si: Șeful NATO: Rezervele Turciei cu privire la aderarea Finlandei şi Suediei trebuie luate în considerare

Întâlnirea de la sediul NATO are loc după ce ambele naţiuni nordice şi-au declarat intenţiile de a solicita aderarea la Alianţa Nord-Atlantică la începutul acestei săptămâni.

Liderii Suediei și Finlandei, întâlnire cu președintele SUA, Joe Biden

Liderii statelor nordice sunt apoi programaţi să se întâlnească joi cu preşedintele american Joe Biden.

Citeste si: Avertisment de la SRI: Toate serviciile secrete ruse sunt prezente în România

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Finlanda și Suedia mai au de trecut un singur hop înainte de aderarea efectivă la NATO: opoziția Turciei la această extindere a alianței. Președintele Erdogan a declarat zilele trecute că ar fi "o eroare" ca NATO să primească cele două state nordice.

Finlanda – care împarte o graniță de 1.300 de kilometri cu Rusia – și vecina sa, Suedia, au fost puse în gardă de invazia Ucrainei de către Rusia și au decis să renunțe la neutralitatea lor istorică.

Vladimir Putin primește exact opusul a ceea ce și-a dorit: graniță directă cu o țară NATO

Potenţiala aderare la NATO a Suediei şi Finlandei ar "întări" Uniunea Europeană, a declarat marţi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, la o reuniune a miniştrilor apărării din UE la Bruxelles, relatează DPA.

Intrarea celor două state nordice în Alianţa Nord-Atlantică ar spori de asemenea "capacitatea de reacţie" a UE la ameninţări de-a lungul graniţei sale, a spus Borrell la sosirea la reuniune.

Citeste si: Un colonel rus a declarat la un post TV că rușii sunt „sedați informaţional”

Potrivit lui Borrell, potenţiala extindere a NATO este opusul a ceea ce şi-a dorit să obţină preşedintele rus Vladimir Putin prin invazia din Ucraina. Liderul de la Kremlin "a încercat să oprească dezvoltarea NATO de-a lungul graniţelor Rusiei", a spus şeful diplomaţiei europene.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Borrell şi-a mai exprimat speranţa că NATO "va putea să depăşească" obiecţiile Turciei la aderarea Suediei şi Finlandei.

Preşedintele turc Recep Tyyip Erdogan a spus luni că nu poate fi de acord cu aderarea unor ţări care au impus sancţiuni Ankarei şi a reiterat acuzaţia că ambele state sprijină "organizaţii teroriste".

Finlanda, fără gaze din Rusia

Finlanda se teme de o întrerupere a alimentării cu gaze naturale ruseşti, din cauza refuzului său de a plăti în ruble grupului rusesc Gazprom, anunţă operatorul din această ţară nordică, relatează AFP.

Gasum, întreprinderea însărcinată cu importul de gaze naturale din Rusia, ”nu acceptă cererea Gazprom Export de a trece la o plată în ruble şi nu va efectua, în consecinţă, plăţi în ruble”, a anunţat marţi, într-un comunicat grupul.

Acest anunţ, în contextul anunţării candidaturii finlandeze la aderarea la NATO, are loc la câteva zile după suspendarea exportului rus de electricitate către Finlanda, din cauza unor neplăţi.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si