La inițiativa liderului separatist Vadim Krasnoselski, are loc miercuri, 28 februarie 2024, Congresul așa-zișilor deputați de toate nivelurile din regiunea Transnistriei.
Transnistria cere oficial ajutorul Rusiei
UPDATE 13.20. Congresul separatiștilor din Transnistria a adoptat o rezoluție prin care se cere ajutorul Rusiei. Nu a fost cerută explicit anexarea sau alipirea la Rusia, dar totul depinde de reacția lui Vladimir Putin, așteptată pentru joi.
Citește și: Putin se pregătește să anexeze noi teritorii, în afara Ucrainei. Când va face anunțul
Potrivit agendei Congresului, au fost abordate subiecte ce vizează situația politică și social-economică din regiune.
Conform unor informații apărute în spațiul public, liderii separatiști ar pune la cale o solicitare către Moscova privind o eventuală acceptare a regiunii transnistrene în componența Federației Ruse.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Nu au apărut, însă, informații care ar confirma pregătirea unor acțiuni belicoase în regiunea transnistreană, iar acest lucru a fost anunțat și de șeful spionajului militar ucrainean, Kiril Budanov.
Estimările autorităților Republicii Moldova, confirmate și de Kiril Budanov, șeful spionajului militar ucrainean, sunt că nu există informații despre pregătirea unor acțiuni belicoase din partea autorităților nerecunoscute de la Tiraspol.
Moldova stă pe un butoi de pulbere
Politicianul din Moldova Ghenadi Chorba a spus recent că „deputații” se vor aduna la Tiraspol, capitala Transnistriei, pentru a face posibil apel la Rusia „să accepte teritoriul în Federația Rusă”.
Autoritățile moldovene cred că, mai degrabă, este așteptat ca separatiști din Transnistria să ceară finanțare de la Federația Rusă.
"De fapt, ei tot timpul stau cu mâna întinsă acolo și sunt asigurați financiar de Federația Rusă.
Probabil, Rusia le-a pus condiționalități, să facă un pic de gălăgie, să fie vocali ca să le dea bani, ei acum încearcă să cânte ca să-și merite banii de la stăpânii de la Kremlin”, a declarat deputatul moldovean Andrian Cheptonar.
Vladimir Putin, cu ochii pe Transnistria
Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, ar putea face zilele viitoare un anunț similar cu cel din februarie 2022, când și-a justificat invazia Ucrainei.
Președintele Rusiei este pregătit pentru noi anexări de teritorii, chiar de la Republica Moldova, transmite presa internațională.
În data de 30 septembrie 2022, Vladimir Putin a anunțat anexările regiunilor Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, după ce semnase în prealabil decretele de recunoaştere a independenţei celor 4 regiuni.
Potrivit analiștilor militari citați de publicația Metro.co.uk, se crede că Vladimir Putin s-ar putea folosi de un discurs al Adunării Federale Ruse de joi, 29 februarie, pentru a da undă verde anexării Transnistriei.