Close sidebar
Close sidebar

Zi tensionată pentru Moldova. Transnistria cere oficial ajutorul Rusiei. Ce va face Putin?

Autoritățile separatiște din Tiraspol au adoptat o rezoluție prin care se cere "ajutorul Rusiei", în contextul unui Congres al liderilor din întreaga regiune care nu a mai avut loc de 20 de ani. Conform celui mai negru scenariu, Vladimir Putin ar putea anunța mâine, 29 februarie, alipirea Transnistria la Rusia.

Sorin Negru,

Moldova sta pe un butoi de pulbere. Cum va reacționa Maia Sandu


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

La inițiativa liderului separatist Vadim Krasnoselski, are loc miercuri, 28 februarie 2024, Congresul așa-zișilor deputați de toate nivelurile din regiunea Transnistriei.

Transnistria cere oficial ajutorul Rusiei

UPDATE 13.20. Congresul separatiștilor din Transnistria a adoptat o rezoluție prin care se cere ajutorul Rusiei. Nu a fost cerută explicit anexarea sau alipirea la Rusia, dar totul depinde de reacția lui Vladimir Putin, așteptată pentru joi. 

Citește și: Putin se pregătește să anexeze noi teritorii, în afara Ucrainei. Când va face anunțul

Potrivit agendei Congresului, au fost abordate subiecte ce vizează situația politică și social-economică din regiune.

Conform unor informații apărute în spațiul public, liderii separatiști ar pune la cale o solicitare către Moscova privind o eventuală acceptare a regiunii transnistrene în componența Federației Ruse.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Nu au apărut, însă, informații care ar confirma pregătirea unor acțiuni belicoase în regiunea transnistreană, iar acest lucru a fost anunțat și de șeful spionajului militar ucrainean, Kiril Budanov.

Estimările autorităților Republicii Moldova, confirmate și de Kiril Budanov, șeful spionajului militar ucrainean, sunt că nu există informații despre pregătirea unor acțiuni belicoase din partea autorităților nerecunoscute de la Tiraspol.

Moldova stă pe un butoi de pulbere

Politicianul din Moldova Ghenadi Chorba a spus recent că „deputații” se vor aduna la Tiraspol, capitala Transnistriei, pentru a face posibil apel la Rusia „să accepte teritoriul în Federația Rusă”.

Autoritățile moldovene cred că, mai degrabă, este așteptat ca separatiști din Transnistria să ceară finanțare de la Federația Rusă.

"De fapt, ei tot timpul stau cu mâna întinsă acolo și sunt asigurați financiar de Federația Rusă.

Probabil, Rusia le-a pus condiționalități, să facă un pic de gălăgie, să fie vocali ca să le dea bani, ei acum încearcă să cânte ca să-și merite banii de la stăpânii de la Kremlin”, a declarat deputatul moldovean Andrian Cheptonar.

Vladimir Putin, cu ochii pe Transnistria

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, ar putea face zilele viitoare un anunț similar cu cel din februarie 2022, când și-a justificat invazia Ucrainei. Președintele Rusiei este pregătit pentru noi anexări de teritorii, chiar de la Republica Moldova, transmite presa internațională.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

În data de 30 septembrie 2022, Vladimir Putin a anunțat anexările regiunilor Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, după ce semnase în prealabil decretele de recunoaştere a independenţei celor 4 regiuni.

Potrivit analiștilor militari citați de publicația  Metro.co.uk, se crede că Vladimir Putin s-ar putea folosi de un discurs al Adunării Federale Ruse de joi, 29 februarie, pentru a da undă verde anexării Transnistriei.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI