Postul Paștelui 2022 este cunoscut drept cel mai aspru de peste an, acesta având o mare importanță pentru toți credincioșii.

Postul Paștelui: Care sunt sărbătorile mari cu dezlegare la pește

Postul Paștelui 2022  este o perioadă de milostenie și purificare, atât din punct de vedere spiritual, cât și alimentar.

În Postul Mare, credincioșii vor avea dezlegare la pește doar de 2 ori.

Iată în ce zile din Postul Paștelui 2022 se poate mânca pește!

Postul Paștelui este cel mai lung dintre posturi, dar și cel mai aspru, deoarece sunt foarte puține zile în care se face dezlegare la pește, ulei și vin.

Potrivit tradiției creștine, în Postul Paștelui se face dezlegare la pește doar de două ori, mai exact de Buna Vestire, dar și în duminica Floriilor, atunci când este sărbătorită Intrarea Domnului în Ierusalim. 

Astfel în Postul Paștelui 2022va fi dezlegare la pește pe 25 martie, de Buna Vestire, dar și 17 aprilie, atunci când creștinii ortodocși prăznuiesc Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile, așa cum mai este cunoscută sărbătoarea în calendarul creștin ortodox. 

Citeste si: Când sunt Floriile 2022: Pe ce dată pică sărbătoarea?

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Totodată, se crede că de Buna Vestire, credincioșii care respectă postul pot mânca pește pentru a-l urma întocmai pe Iisus Hristos, care a mâncat pește fript și fagure de miere după Învierea Sa.

Zile cu dezlegare la peşte în Postul Paştelui 2022. Calendar ortodox

Zile cu dezlegare la peşte în Postul Paştelui 2022. Calendar ortodox

[Sursa foto: PixaBay]

Doar în cele două zile se face dezlegare la pește în Postul Paștelui 2022, astfel că în restul perioadei de post, orice preparat din pește este strict interzis.

Însă, pe lângă cele două dezlegări la pește, vor fi și câteva zile în care credincioșii care țin Postul Paștelui primesc dezlegare la ulei și vin. Așadar, în anul 2022, în Postul Mare se face dezlegare la ulei și vin pe 9, 13, 20 și 27 martie, dar și pe 3, 10 și 16 aprilie. 

Citeste si: Intrăm în Postul Paștelui. Ce ai voie să faci și ce e interzis în această perioadă sfântă

Aceste dezlegări la ulei și vin le permit credincioșilor care țin Postul Paștelui să folosească aceste ingrediente în prepararea hranei.

Ce e strict interzis să faci în aceste zile de post?

În Postul Mare este interzis să consumăm produse de origine animală, precum carne, brânză, ouă, lapte și pește.

Totodată, creştinii trebuie să se reţină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. În această perioadă este importantă şi o sfinţire a casei, să se spună rugăciuni.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Nu se mănâncă pește în Postul Paștelui, dacă nu este zi cu dezlegare.

În Postul Paștelui este interzisă împreunarea dintre femeie și bărbat.

Citeste si: Calendar ortodox martie 2022: Cele mai importante sărbători

Nunțile sunt strict interzise în Postul Paștelui. Nu se fac nunți în post pentru că perioadă este de postire și se referă atât la postirea sufletească, dar și la cea trupească. Un alt motiv pentru care nu se fac nunți în post este faptul că imediat după slujba Tainei Nunții sunt organizate petreceri cu multă mâncare și băutură, dar și cu o atmosferă ce este în contradicție cu atmosfera ce caracterizează perioada postului.

De asemenea, biserica nu permite săvârșirea cununiilor religioase în zilele de post tocmai pentru ca bucuria nunții să nu fie umbrită de restricțiile postului.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si