Zile decisive pentru democrația din România: CCR ar putea să intervină în procesul electoral la care au participat 9,4 milioane de români și și-au exprimat votul fără incidente în ziua alegerilror și să anuleze turul I al scrutinului prezidențial.

UPDATE 15:00. Traian Băsescu consideră că alegerile nu ar trebui anulate. Fostul președinte a declarat că fraudarea alegerilor, deși nu există dovezi în cazul acesta, nu ar trebui anchetă de CCR, ci de o instituție centraliazată, din justiție.

"Să se meargă cu alegerile până la capăt și validarea să se faca după ce se verifică finanțarea la amândoi: și la Georgescu, și la Laconi. Călin Georgescu nu este recrutat de Rusia, dar este un prorus înrăit, are un mare dispreț pentru instituțiile occidentale. Visul lui este să fie ca Putin, e un admitaror al lui Putin și al Rusiei, este un anti-occidental convins (...) Acum a devenit antirus, iubitor de NATO, devine orice ca să-și vadă obiectivul. Dar asta nu înseamnă că dacă are 2 milioane de voturi, noi îl declaram inapt. În momentul de față, nu există dovezi că a fraudat alegerile. Frauda trebuie constatată de o instituție specializată. Daca discutăm de fraudă, ea se încadrează în zona penală. Iar CCR nu e o instituție care face judecăți penale, ci doar constituționale.

Ține de justiție. În lipsa probelor, un tur nu poate fi anulat. Legea spune clar: CCR anulează fraude, ori frauda trebuie analizată de o instituție centralizată. Se termină alegerile, se termină investigația. În cele 10 zile, în mod normal, DIICOT sau un procuror ar putea să constate frauda și să judece în regim de urgență, și atunci lucrurile sa fie constituționale", a declarat Traian Băsescu, potrivit realitatea.net.

UPDATE 14.30. CCR a publicat decizia luată în ședința de astăzi (vezi documentul integral la finalul articolului). S-a cerut "Reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024".

UPDATE 13.30. Potrivit unor surse de la CCR, judecătorii Curții Constituționale ar fi decis să ceară renumărarea tuturor voturilor de la primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică!

Primele reacții ale politicienilor după decizia CCR privind renumărarea voturilor

Liderul PSD Marcel Ciolacu spune că nu a comentat niciodată o decizie a justiției, nici a CCR:

"Pe dna Lasconi chiar am sunat-o. Eu cred că cel mai important lucru sunt alegerile de duminică. Eu unul, personal, am greșit. Îmi asum acest lucru, dar duminică nu este vorba despre Marcel Ciolacu. Nu mai este vorba despre cineva anume. Este vorba despre viitorul nostru, al tuturor, și am încheiat. Vă rog frumos. Este vorba despre România și stabilitatea și direcția democratică a României. Niciodată n-am comentat o decizie a vreunui magistrat sau a CCR. Nu este treaba mea și nu comentez”, a spus Marcel Ciolacu.

Liderul interimar al PNL, Ilie Bolojan, spune că va face declarații abia după ce va consulta decizia CCR.

"Altfel facem declarații despre date care nu sunt certe. Tot speculăm ce se va întâmpla peste o săptămână, două, trei, când avem o certitudine: alegerile parlamentare de duminică", spune Ilie Bolojan.

Biroul Electoral Central (BEC) va pune în aplicare decizia adoptată în unanimitate de judecătorii CCR.

Prima reacție din partea USR:

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Delia și Irina Rimes își mobilizează fanii la vot: „Tu nu poți să-mi pui piciorul pe cap pentru că-s femeie/ Salvați democrația”- antena3.ro

Citeste si: Autoritatea Electorală Permanentă a făcut sesizare la Poliţie şi Parchet în cazul lui Călin Georgescu şi al altor candidaţi- stirileprotv.ro

"Unii oameni vor să rămână agățați de putere cu orice preț, chiar cu prețul democrației. Luni au acceptat rezultatul alegerilor, chiar dacă nu le-a convenit. Duminică a fost o zi a votului să nu zic impecabilă, dar cea mai curată din ultimii ani. Orice zi de amânare pune în pericol democrația, pentru că avem un candidat pro-european și un al doilea candidat care zburdă liber pe TikTok cum vrea el", a declarat Ionuț Moșneanu de la USR.

Citește și: Cum ar putea fi anulat turul I al alegerilor prezidențiale. CCR analizează două cereri de anulare venite de la candidații învinși

UPDATE 13.00. Amânarea deciziei CCR. Ședința Curții Constituționale s-a încheiat după două ore, iar discuțiile se vor relua mâine, vineri, 29 noiembrie, după ce vor fi comunicate și conluziile ședinței CSAT de la Palatul Cotroceni.

UPDATE. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a făcut sesizare la organele de urmărire penală în cazul lui Călin Georgescu şi al altor candidaţi la alegerile prezidenţiale. Sunt vizate afişele unor candidaţi, apărute pe panouri electorale, care nu au inscripţionat codul de bare al mandatarilor financiari.

Constituția țării permite anularea teoretică a turului I de scrutin și reluarea votului în ziua în care era programat turul al II-lea, respectiv 8 decembrie, după cum arată Augustin Zegrean, fost membru CCR.

"Dacă Curtea Constituțională constată nereguli majore se poate anula inclusiv primul tur de scrutin. Trebuie să reținem că doar Curtea este cea care validează alegerea președintelui României”, a declarat ieri Zegrean.

Care sunt acuzațiile din cele două contestații depuse la CCR

Doi candidați la alegeri, Sebastian Popescu și Cristian Terheș, au depus la Curtea Constituțională cereri de anulare a primului tur de scrutin al prezidențialelor.

În timp ce Cristian Terheș reclamă în special continuarea propagandei electorale din partea USR în ziua votului, situație ilegală și care ar fi influențat victoria Elenei Lasconi în fața lui Marcel Ciolacu, a doua reclamație la CCR spune că rezultatul alegerilor de duminica trecută a fost stabilit în urma unei fraude comise de Călin Georgescu.

"A ascuns sursele de finanţare, a înşelat electoratul printr-o campanie masivă în mediul online în care se promova drept omul mesianic care se luptă cu mâinile goale şi cu ZERO lei bani de campanie cu întreg sistemul politic din România. S-a promovat drept candidatul corect şi cinstit, numai bun de votat de români, în timp ce el a fraudat legea electorală prin finanţarea ilegală a întregii campanii electorale, având susţinere din afara graniţelor ţării, din partea unor entităţi statale cu scopul de a destabiliza România", afirmă Sebastian Constantin Popescu în sesizarea depusă la CCR.

Ședință CSAT de la ora 14.00

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care va avea loc joi, programul cu ora 14,00, la Palatul Cotroceni.

Citeste si: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?- kfetele.ro

Citeste si: Ce faci în weekend-ul cu Sfântul Andrei si 1 Decembrie 2024: Târguri de Crăciun, concerte, spectacole și un ospăț românesc- radioimpuls.ro

Citeste si: Scenariile furtunii perfecte. Ce se poate întâmpla dacă CCR anulează primul tur al alegerilor prezidențiale- antena3.ro

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, pe ordinea de zi a ședinței CSAT se află analiza unor "posibile riscuri la adresa securității naționale generate de acțiuni unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral".

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică a transmis, miercuri, că, anul trecut, la solicitarea Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică (COSC), a recomandat instituţiilor oficiale publice să interzică aplicaţia TikTok din cauza riscurilor semnificative de securitate cibernetică şi manipulare a datelor, mai ales în contextul riscurilor de influență a opiniei publice și a proceselor decizionale prin rețelelor sociale.

Ce spun candidații despre eventuala anulare a turului I al alegerilor prezidențiale

Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Călin Georgescu, care a câștigat primul tur, a declarat miercuri seara că, în cazul în care CCR anulează primul tur al alegerilor prezidențiale, viitorul președinte „va fi ridicol pentru că este total nedemocratic”.

Și candidata USR la Președinție, Elena Lasconi, este de părere că, dacă CCR decide anularea primului tur al prezidențialelor, vor fi proteste în toată țara și nu vom mai fi pentru mult timp în UE, pentru că ar însemna "o încălcare flagrantă a democrației”.

UPDATE- Sesizări făcute de AEP în cazul Călin Georgescu

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a făcut sesizare la organele de urmărire penală în cazul lui Călin Georgescu şi al altor candidaţi la alegerile prezidenţiale. Sunt vizate afişele unor candidaţi, apărute pe panouri electorale, care nu au inscripţionat codul de bare al mandatarilor financiari.

Preşedintele AEP, Toni Greblă, a declarat pentru News.ro că Autoritatea a trimis sesizări către Poliţie şi Parchet în cazul candidatului Călin Georgescu, dar şi al altor competitori, în total „în jur de 20”, în varianta în care, în anumite localităţi, pe panourile special confecţionate pentru a face publicitate politică competitorilor pentru preşedintele României, au apărut afişe care nu au inscripţionat codul de bare al mandatarului financiar.

„Drept urmare, nu ştim cine le-a comandat, cine le-a făcut şi cât au costat, motiv pentru care am solicitat organelor de urmărire penală din fiecare judeţ unde am fost sesizaţi că acestea au fost puse, cu fotografii şi aşa mai departe, că trebuie să facă cercetări să identifice unde au fost imprimate acele afişe, cine le-a comandat, cine le-a plătit pentru ca apoi să fie făcută legătura de cauzalitate între acest lucru şi eventual ceea ce vom avea de făcut”, a mai precizat pentru News.ro preşedintele AEP, Toni Greblă.

Sesizările AEP au loc în contextul în care Curtea Constituţională este aşteptată să decidă joi asupra a două cereri de anulare a primului tur al alegerilor prezidenţiale, depuse de doi competitori electorali, Cristian Terheş şi Sebastian Popescu, clasaţi pe poziţiile 9 şi 12 în urma alegerilor de duminică, cu 1,04% din voturi, respectiv 0,16%.din voturi.

Decizia CCR a fost publicată

Redăm mai jos Comunicatul Curții Constituționale:

„În ziua de 28 noiembrie 2024, Plenul Curții Constituționale a examinat cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Cristian Vasile Terheș (Dosar nr.3671F/2024), și având în vedere art.146 lit.f) din Constituție, art.3 din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Președintelui României, precum și art.37 și 76 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, cu unanimitate de voturi, a dispus:
1. Reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024.
2. Înaintarea rezultatelor reverificării și renumărării Curții Constituționale de către Biroul Electoral Central.
3. Termen de judecată pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.
În aceeași ședință, Plenul Curții Constituționale a respins, ca tardivă, cu unanimitate de voturi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Sebastian-Constantin Popescu (Dosar nr.3672F/2024).
Totodată, în Dosarul nr.3670F/2024, a stabilit termen pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.

Hotărârile sunt definitive şi se comunică Biroului Electoral Central.
Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si