In articol:
- Ce se întâmplă cu angajații care muncesc de sărbătorile legale?
- În ce zile nu vor lucra angajații?
- Ce alte zile libere există până la finalul anului 2023?
Zile libere iunie 2023. În luna iunie, românii vor avea parte de mai multe zile libere. Iată
Ce se întâmplă cu angajații care muncesc de sărbătorile legale?
În general, cei care lucrează în zile de sărbători legale, sunt plătiți suplimentar. Această plată suplimentară constă într-un procentaj mai mare din salariul de bază sau o sumă fixă adițională.
Citește și: 1 iunie 2023, zi liberă. Cine sunt angajații care se bucură de libere legale în luna iunie?
De asemenea, angajații pot avea parte de zile libere înlocuitoare. Atunci când un angajat trebuie să lucreze în zile de sărbătoare, compania poate acorda o zi liberă înlocuitoare. Aceasta permite angajatului să aibă parte de o zi liberă în altă zi.
În ce zile nu vor lucra angajații?
Salariații de la stat vor avea parte de cinci zile libere consecutive, iar cei de la privat vor beneficia de una în timpul săptămânii și un weekend prelungit.
În luna iunie, vor exista trei zile de sărbători legale: 1 iunie, Ziua Copilului, și cele două zile de Rusalii, respectiv 4 și 5 iunie 2023.
Astfel, toți angajații din România se vor bucura de o minivacanță chiar la început de sezon estival. Pentru bugetari, aceasta va fi mai lungă cu o zi, deoarece ziua de vineri, 2 iunie 2023, va fi liberă pentru angajații de la stat. În acest fel, ei vor avea cinci libere consecutive.
Citeste si: Doliu în România. O cunoscută astroloagă s-a stins din viață- kanald.ro
Pentru că 1 iunie 2023 pică într-o zi de joi, angajații de la privat vor beneficia atunci de liber și se vor întoarce la serviciu vineri.
Abia de sâmbătă va începe minivacanța pentru ei, căci vor avea parte de un weekend prelungit, deoarece luni, a doua zi de Rusalii, este declarată zi liberă.
Ce alte zile libere există până la finalul anului 2023?
Mai (Ziua Muncii) – luni (minivacanță de 3 zile, sâmbătă-luni, 29 aprilie-1 Mai)
1 iunie (Ziua Copilului) – joi
4 și 5 iunie (prima și a doua zi de Rusalii) – duminică și luni (minivacanță de 5 zile de Ziua Copilului și Rusalii, joi-luni, 1-5 iunie; cu zi-punte 2 iunie, stabilită de Guvern)
15 august (Adormirea Maicii Domnului) – marți (minivacanță de 4 zile, sâmbătă-marți, 12-15 august, cu zi-punte 14 august, stabilită de Guvern)
30 noiembrie (Sfântul Andrei) – joi
Citeste si: Cine este Saif Ali Khan, actorul înjunghiat de un intrus în propria casă- radioimpuls.ro
1 Decembrie (Ziua Națională a României) – vineri (minivacanță de 4 zile de Sfântul Andrei și Ziua Națională, plus weekend, joi-duminică, 30 noiembrie – 3 decembrie)
25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun) – luni și marți (minivacanță de 4 zile, sâmbătă-marți, 23-26 decembrie)
În acest an, cei care lucrează la stat vor avea în plus, zilele de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august libere, cu scopul de a crea punţi între zilele deja libere şi weekenduri.
Pentru recuperarea acestor zile, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 28 februarie, 30 iunie, respectiv 31 august 2023, a stabilit Executivul.
Citește și: Zile libere 2023. Când va fi următoarea minivacanță? Angajații care vor avea cinci zile libere!