Zilele Babei Dochia. Primele zile de primăvară sunt cunoscute în tradiția românească precum „Babele” sau Zilele Babei Dochia. 

Babele sunt personaje mitologice populare. Legenda are legătură cu Baba Dochia, care aduce iarna și care începe în luna martie să-și dea jos câte un cojoc din cele nouă. Astfel, cu fiecare cojoc dat jos, afară se face mai cald, iar iarna este înlocuită de primăvara.

Cum poți afla ce „babă” ai în funcție de data nașterii și zodie?

Zilele Babei Dochia. Cum poți afla ce „babă” ai în funcție de data nașterii și zodie?

Zilele Babei Dochia. Cum poți afla ce „babă” ai în funcție de data nașterii și zodie?

[Sursa foto: eMaramureș]

Citește și: Cum se aleg Babele şi ce semnificaţie au?

Babele sunt în perioada 1-9 martie, zile considerate schimbătoare, unele fiind prea călduroase, iar altele friguroase.

În ceea ce priveşte alegerea în funcţie de ziua naştere, o persoană care este născută între perioada 1-9 a fiecărei luni va avea baba potrivit datei în care s-a născut. Dacă data naşterii este formată din două cifre, acestea se adună până rămâne o cifră. Spre exemplu, pentru cineva născut pe 29, calculul se face astfel: 2+9= 11, 1+1= 2. Aşadar, baba este pe 2 martie.

Fiecare  zodie are o zi norocoasă  în săptămână, în funcție de planeta care patronează semnul zodiacal respectiv. De aceea, baba ar trebui aleasă în funcţie de ziua norocoasă a fiecărei zodii.

Zilele norocoase pentru fiecare zodie în parte sunt următoarele:

Luni – Ziua norocoasă a Racului

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Citește și: 9 martie 2022: Ce sărbătoare este în calendarul ortodox?

Marţi – Ziua norocoasă a Berbecului şi Scorpionului

Miercuri – Ziua norocoasă a Gemenilor, Fecioarei şi Văsătorului,

Joi – Ziua norocoasă a Peştilor şi Săgetătorului

Vineri – Ziua norocoasă a Capricornului

Duminică – Ziua norocoasă a Leului.

Spre exemplu, Capricornul ar trebui să îşi aleagă baba care pică într-o zi de vineri, iar anul acesta, data care corespunde este 6 martie.

Legenda Babei Dochia

Cea mai populară legendă dezvăluie o bătrână Dochia care avea o fată vitregă pe care nu o avea la suflet.

Astfel, Dochia a trimis-o pe aceasta la râu, în timpul iernii, pentru a spăla lâna cea neagră până devine albă. Fata a început să plângă cu lacrimi amare, deoarece cu cât spăla lâna mai tare, cu atât devenea mai neagră.

În acel moment, Dumnezeu și Sfântul Petru i-au venit în ajutor fetei și i-au albit lâna.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Tradiția pe care Lora a refuzat să o respecte la nuntă: ”Este un obicei barbar”- radioimpuls.ro

Citeste si: Uleiul care te ajută să ai un somn profund şi odihnitor. Lidia Fecioru: "Ne ajută să ne calmăm frica de a nu fi auziți și văzuți"- antena3.ro

Citește și: 1 Martie 2023: Ce semnifică Mărțișorul și cum trebuie purtat pentru a avea noroc

Cei doi i-au oferit și un buchet de flori albe pentru a le dărui mamei sale. Astfel, imediat cum a văzut florile albe, Dochiei i s-a aprins în suflet dorul de munte și de verdeață. Aceasta s-a îmbrăcat cu nouă cojoace și a pornit cu oile spre munte.

e parcursul călătoriei, vremea s-a încălzit, iar Dochia și-a scos, rând pe rând, cele nouă cojoace, până când nu a mai rămas cu niciunul.

Însă, când a ajuns în vârf, a început să ningă și totul a înghețat.

Atunci, Dochiei i s-au arătat Dumnezeu și Sfântul Petru, care i-au spus:   „Vezi cât de rău este să stai în frig și umezeală, tu, cea care ți-ai obligat fiica să spele iarna lâna la râu?”

Baba Dochia  era îmbrăcată cu nouă cojoace de blană, pe care le-a lepădat pe rând, dar în momentul în care a aruncat și ultimul cojoc, s-a pornit un ger năprasnic, care a înghețat-o. Dumnezeu a transformat-o apoi în stâncă, împreună cu oile sale. Se spune că acestea ar fi   Babele   din Munții Bucegi.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si