Iată care sunt zilele cu dezlegare la peşte din Postul Crăciunului 2021!

Postul Crăciunului a început în acest an, de luni, 15 noiembrie 2021 și se termină vineri, 24 decembrie 2021, astfel Lăsatul Secului a avut pe 14 noiembrie, atunci când Biserica Ortodoxă la-a sărbătorit pe Sfântul Apostol Filip și pe Sfântul Grigorie Palama.

Totodată, Postul Crăciunului 2021 este al patrulea post de peste an, fiind cel mai lung post, după Postul Paștelui, având o durată de 40 de zile.

Postul Crăciunului nu este un post foarte sever

Chiar dacă se întinde pe o durată mai lungă de timp, Postul Crăciunului nu este un post foarte sever, așa cum este Postul Paștelui. 

Astfel, doar în ziua de Lăsatul Secului pentru Postul Nașterii Domnului, credincioșii au mai pot consuma mâncăruri de dulce, deoarece după a început postul și nu vor mai putea face asta decât în zilele cu dezlegări.

Zilele cu dezlegare la peşte din Postul Crăciunului 2021

Zilele cu dezlegare la peşte din Postul Crăciunului 2021

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Calendar ortodox octombrie, noiembrie şi decembrie 2021: Cele mai importante sărbători

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Postul Crăciunului este un post cu o durată de 40 de zile, însă se ține destul de ușor, pentru că există mai multe zile în care biserica rânduiește dezlegare la pește. 

Zilele cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului 2021

  • duminică, 21 noiembrie
  • marți, 23 noiembrie
  • joi, 24 noiembrie 
  • sâmbătă, 27 noiembrie 
  • duminică, 28 noiembrie 
  • marți, 30 noiembrie 
  • sâmbătă, 4 decembrie
  • duminică, 5 decembrie 
  • luni, 6 decembrie 
  • marți, 7 decembrie 
  • joi, 9 decembrie 
  • sâmbătă, 11 decembrie 
  • duminică, 12 decembrie 
  • luni, 13 decembrie 
  • sâmbătă, 18 decembrie 
  • duminică, 19 decembrie 

Citeste si: Paşte 2022: Pe ce dată pică Paştele catolic şi ortodox? Calendar

Totodată, în Postul Nașterii Domnului, credincioșii se abțin de la carne, brânză și ouă, iar în zilele de luni, miercuri și vineri se consumă mâncare fără ulei și vin. Astfel, dezlegările la untdelemn și vin se fac în zilele de marți și joi.

De asemenea, în Postul Crăciunului se pot consuma fructe şi legume de sezon, din care puteţi prepara mâncăruri delicioase de post.

În post mai puteţi pregăti preparate și din linte, fasole, orez, mazăre, varză, cartofi sau ciuperci și soia sau puteți avea diferite gustări cu fructe.

Conform Bisericii Ortodoxe, până pe 20 decembrie, inclusiv, în zilele de sâmbătă și duminică se va face dezlegare la untdelemn, pește și vin, dar și în zilele în care este sărbătoare cu cruce neagră.

Zilele cu dezlegare la peşte din Postul Crăciunului 2021

Zilele cu dezlegare la peşte din Postul Crăciunului 2021

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Tradiția spune că în Ajunul Crăciunului se mănâncă doar seara, însă nu bucate alese, ci grâu fiert îndulcit cu miere, covrigi și/sau turte din făină, nimic altceva.

Postul Crăciunului se încheie pe 24 decembrie și este important de menționat că, începând cu prima zi de Crăciun, cei care au ținut postul de 40 de zile, pot începe să mănânce de dulce.

Postul Crăciunuilui sau al Nașterii Domnului mai este denumit și Postul Sfântului Martin sau Postul Ignatului și este un post mai puțin sever, deoarece este închinat bucuriei Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos.

Citeste si: Ce este un acatist şi când se citeşte?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si