Guvernul trebuie să stabilească până la data de 15 ianuarie, conform  Legii nr.53/2003 – Codul muncii, care sunt zilele lucrătoare pentru care se acordă ca zile libere pentru bugetari.

Este vorba de zilele care precedă sau care succedă zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează, se precizează în Nota de fundamentare a Ministerului Muncii.

Citește și: Mini-vacanța de Sf. Andrei- 1 Decembrie 2023: Un nou weekend prelungit pentru români. Cinci idei de destinații din România pentru această perioadă

Guvernul le acordă bugetarilor câte un cadou la finalul fiecărui an, anul acesta fiind vorba despre două zile-punte, care cad vinerea între sărbătorile legale și weekend.

Guvernul acordă două zile libere în 2024, ca "punte" pentru minivacanțe

Zilele de 15 august și 25-26 decembrie 2024 sunt declarate zile libere nelucrătoare, conform prevederilor art.139 alin.(1) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Este vorba de sărbătorile de Sfânta Maria Mare și Crăciunul din 2024. Guvernul pe permite bugetarilor să se bucure de minivacanțe în aceste perioade, oferind câte o zi liberă suplimentară. 

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

"Pentru a asigura o utilizare eficientă a duratei timpului de muncă, dar şi pentru a crea personalului instituţiilor și autorităților publice timp liber pentru recuperarea capacității de muncă, se propune ca zilele de 16 august și 27 decembrie 2024 să fie declarate zile libere, întrucât acestea se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală și perioadele de repaus săptămânal, conform legii", spun oficialii din Ministerul Muncii.

Minivacanță de cinci zile pe finalul anului 2024

Ziua de 15 august, sărbătoarea de Sfânta Maria, cade joia, astfel încât bugetarii vor primi liber și ziua de vineri, 16 august- pentru o minivacanță de patru zile.

Pe final de an, Crăciunul din 2024 cade într-o zi de miercuri și va fi sărbătoare legală și a doua zi de Crăciun, joi 26 decembrie. Cu cadoul primit de bugetari de la Executiv, va fi liber și vineri, după care urmează alte două zile de weekend.

Minivacanța din decembrie 2024 va avea 5 zile, după care urmează două zile lucrătoare și alte două zile libere (1 și 2 ianuarie 2025). 

Cum recuperează bugetarii zilele libere din 2024

Zilele de 16 august și 27 decembrie 2024 fiind stabilite ca zile libere, instituţiile publice și autoritățiile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 30 august 2024, respectiv 31 ianuarie 2025, potrivit planificărilor stabilite.

Prestarea muncii conform celor menționate nu conferă acordarea de timp liber corespunzător, precizează proiectul de Hotîrâre.

În ceea ce privește locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de
producţie sau specificului activităţii, dispozițiile prezentului proiect de act normativ nu se aplică.

De asemenea, pentru funcţionarea justiţiei ca serviciu public, dispozițiile prezentului proiect de act normativ nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 16 august, respectiv 27 decembrie 2024 şi nici participanţilor în aceste

procese.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

În ziua de 16 august și 27 decembrie 2024, prin centrala Ministerului Finanțelor se efectuează operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.

În ceea ce privește activitatea derulată prin Trezoreria Statului s-au stabilit categoriile de operațiuni de încasări/plăți prin virament care vor fi efectuate în zilele de 16 august și 27 decembrie 2024 prin centrala Ministerului Finanțelor, precum și datele în care unitățile trezoreriei statului înregistrează în contabilitate operațiunile de încasări aferente zilelor de 16 august și 27 decembrie 2024, inclusiv datele la care vor fi întocmite retururile la încasare.

Zile libere 2024- În ce zile cad sărbătorile legale

În 2024, sunt 17 zile libere legale: 7 cad în weekend și 10 în timpul săptămânii:

1 ianuarie (luni), Anul Nou
2 ianuarie (marți) Anul Nou
6 ianuarie (sâmbătă), Sf. Ioan
7 ianuarie (duminică), Botezul Domnului
24 ianuarie (miercuri), Ziua Unirii Principatelor Române
3 mai (vineri), Vinerea Mare
5 mai (duminică), Paștele
6 mai (luni), Paștele
1 mai (miercuri), Ziua Muncii
1 iunie (sâmbătă), Ziua Copilului
23 iunie (duminică) Rusalii
24 iunie (luni), Rusalii
15 august (joi), Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie (sâmbătă), Sfântul Andrei
1 decembrie (duminică), Ziua Națională a României
25 decembrie (miercuri), Crăciunul
26 decembrie (joi), Crăciunul


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si