UPDATE. Liderul terorist palestinian al Hamas, Jehad Mheisen, a fost ucis într-un raid aerian al Israelului în Gaza.

UPDATE.  Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a decis, joi seară, acordarea sprijinului pentru populaţia din Fâşia Gaza.

România va trimite ajutor umanitar, acesta constând în produse alimentare și articole de cazarmament, potrivit News.

„Având în vedere situaţia de securitate din Orientul Mijlociu, care a generat şi o criză umanitară în Fâşia Gaza, statul român a întreprins măsuri de monitorizare continue, pentru a oferi sprijin populaţiei civile

afectate. Astfel, premierul României, Marcel Ciolacu, la propunerea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a convocat astăzi, în sistem hibrid, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă”, a transmis, Guvernul, joi seară, printr-un comunicat de presă.

Hotărârea adoptată implică acordarea de asistență internațională cu titlu gratuit pentru populația civilă afectată din Gaza. Vor fi furnizate produse alimentare și articole de cazarmament, puse la dispoziție de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și probleme speciale.

Transportul produselor se va realiza cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale, pe cale aeriană, prin asistenţa umanitară europeană și a organizaţiilor internaţionale implicate.

Astfel, România va trimite peste  230 de tone de produse, constând în conserve, orez, zahar, ulei, faină, dar şi paturi, saltele, corturi şi alte obiecte necesare şi apă.

UPDATE. SUA, alertă mondială pentru cetățenii americani din străinătate.

SUA a punctat că există „tensiuni crescute în diverse locuri din întreaga lume, potențialul unor atacuri  teroriste, demonstrații sau acțiuni violente împotriva cetățenilor și intereselor americane”.

UPDATE. Ministrul israelian al Apărării, către trupele adunate la granița cu Fâșia Gaza: „Acum vedeți Gaza de la distanță, dar în curând o veți vedea din interior. Va veni comanda”.

UPDATE. Hamas ar fi folosit arme nord-coreene în atacul asupra Israelului.

Oficialii sud-coreeni, doi experți în arme nord coreene și o analiză a AP despre armele de pe câmpul de luptă, capturate de Israel, ar arăta faptul că militanții Hamas au folosit aruncătorul de grenade F-7, fabricat în Coreea de Nord. Aceasta este o armă de umăr folosită împotriva vehiculelor blindate.

Prin „ajutorul” oferit de nord-coreeni grupării Hamas, țara ar urmări să-și finanțeze propriile programe de arme convenționale și nucleare.

UPDATE.  Preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi şi regele Iordaniei Abdallah al II-lea au cerut, la Cairo, încetarea ”imediată” a Războiului în Fâşia Gaza.

Cei doi lideri arabi acuză Israelul că aplică o „pedeaspă colectivă” prin care îi „înfometează pe palestiniei și îi „deplasează forțat”, a anunțat Ammanul, potrivit AFP.

Aceștia au avertizat împotriva unei „catastrofe regionale” în cazul în care conflictul se propagă.

UPDATE. Parlamentul European condamnă atacurile Hamas asupra Israelului și solicită „o pauză umanitară”. Se fac investigații privind rolul țărilor precum Iran, Rusia și Qatar în conflict.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Eurodeputații condamnă atacurile brutale și își exprimă sprijinul față de Israel. Ei menționează necesitatea „eliminării organizației teroriste Hamas”. Aceștia solicită eliberarea imediată a tuturor ostaticilor luați de gruparea teroristă și recunosc dreptul statului israelian la autoapărare.

Parlamentul European adaugă faptul că atacurile Hamas, dar și cele ale Israelului riscă „să intensifice un ciclu de violență în regiune”. În acest sens, eurodeputații solicită „o pauză umanitară” a conflictului izbucnit.

Rezoluția adoptată în plenul Parlamentului European condamnă sprijinul Iranului pentru Hamas, precum și alte grupări terosite din Fâșia Gaza. Eurodeputații cer o anchetă cu privire la rolul Iranului și al țărilor precum Qatar și Rusia în finanțarea și sprijinirea terorismului, potrivit News.

UPDATE. Miniștrii de Interne din Uniunea Europeană se vor reuni de urgență pentru sporirea măsurilor de securitate, în urma crizei din Orientul Mijlociu.

Reuniunea are loc în urma ultimelor atacuri teroriste din Belgia și Franța. Membrii UE au solicitat controale mai stricte la granițe și mai multe repatrieri de străini, precum și acorduri noi cu statele africane pentru a-i găzdui pe refugiați și migranți.

UPDATE. Cetățenii evacuați din localitățile de la frontiera cu Fâșia Gaza sunt cazați în Tel Aviv.

Oamenii de la granița cu Fâșia Gaza sunt găzduiți în Tel Aviv și în orașe unde sistemul de apărare anti-aeriană este eficient în proporție de 90%. Localnicii sunt alături de refugiați și încearcă să le facă șederea ușoară și, atât cât se poate, frumoasă, până când aceștia vor putea reveni la casele lor, potrivit antena3.ro

UPDATE. Palestinienii din Fâșia Gaza au reluat lansarea rachetelor către Israel, după o pauză de 15 ore.

Armata Israelului a anunțat că au reînceput să sune sirenele în orașul Așkelon și în satele din apropierea frontierei. Până în acel moment, nu mai fuseseră lansate rachete din Gaza timp de 15 ore.

UPDATE. Joi, cancelarul federal german Olaf Scholz a denunțat cinismul lui Vladimir Putin, a cărui țară duce un război împotriva Ucrainei, în urma îngrijorărilor președintelui rus referitor la victimele civile din conflictul Israel-Hamas.

De asemenea, potrivit premierului britanic Rishi Sunak, este important să se ofere ajutor umanitar populației din Gaza, transmite Reuters.

„Palestinienii sunt victimele a ceea ce a făcut Hamas. Este important să continuăm să oferim acces umanitar", a declarat Sunak, potrivit Hotnews.ro

De asemenea, singura femeie din conducerea Hamas a fost lichidată într-un atac aerian israelian, potrivit presei din Gaza.

UPDATE. Potrivit agenției oficiale palestiniene de presă WAFA, șapte palestinieni, inclusiv patru adolescenți, au fost uciși de forțele israeliene în incidente separate în Cisiordania ocupată.

De asemenea, agenția a precizată faptul că numărul total al palestinienilor uciși de forțele israeliene în Cisiordania se ridică la 69.

Momentan Israel nu a comentat informația.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

UPDATE. Joi dimineață, Forțele Israeliene au lovit o clădire din centrul Fâșiei Gaza. Anterior au apelat la metoda ,,knock on the roof'', pentru ca civili să nu părăsească blocul.

 

Ziua 13 război Israel-Hamas. Oamenii din Gaza vor primi ajutoare umanitare, este unul dintre anunurile făcute de președintele american Joe Biden.

„Dacă Hamas vor confisca ajutoarele sau nu le vor permite intrarea, atunci se va termina cu totul, pentru că nu vom mai trimite niciun alt ajutor umanitar. Acesta este angajamentul pe care l-am luat”, a declarat președintele american Joe Biden de la bordul Air Force One. Liderul de la Casa Albă a precizat că cele 20 de camioane sunt doar o „prima tranșă”, dar „circa alte 150 de camioane” vor intra în Gaza.    

Ziua 13 război Israel-Hamas: Continuă atacurile 

Un membru din biroului politic Hamas ar fi fost omorât în atacul Israelului de joi dimineață. Un membru important din biroul politic al Hamas, Jamila al-Shanti, a fost ucis într-un atac din Gaza, spun rapoartele emise din Fâșia.

Încă nu se știe dacă uciderea a fost un asasinat deliberat, potrivit raportului. Al-Shanti este cunoscută ca fiind prima femeie care ocupă această funcție și este considerată un membru senior Hamas.

Ziua 13 război Israel-Hamas: Israelul a atacat ținte militare ale Hezbollah. Premierul britanic ajunge astăzi în Israel

Ziua 13 război Israel-Hamas: Israelul a atacat ținte militare ale Hezbollah. Premierul britanic ajunge astăzi în Israel

Forțele de Apărare ale Israelului au pus o actualizare pe platforma X în care spun că „continuă să atace în toată Fâșia Gaza”. „În ultimele 24 de ore IDF, condusă de Shin Bet, au distrus sute de infrastructuri teroriste Hamas: locuri de lansare a rachetelor antitanc, puțuri de tunel, infrastructuri de informații, sedii operaționale ș.a.”, a spus IDF. Acesta a susținut că l-a ucis pe „șeful aripii militare a unei organizații teroriste- Comitetele de Rezistență Populară din Rafah, Rafat Harev Hossein Abu Halal”, precum și „un număr de agenți aparținând Hamas”.

Armata Israelului a atacat ținte militare ale Hezbollah aproape de frontiera cu Libanul. Printre ținte este și un post de observare militar de unde o rachetă antitanc ghidată a fost lansată miercuri către orașul Rosh Hanikra, precizează armata. Forțele de Apărare ale Israelului mai spun că loviturile au fost efectuate drept răspuns pentru incidentele care au avut loc miercuri.

„Dacă Hamas vor confisca ajutoarele sau nu le vor permite intrarea, atunci se va termina cu totul, pentru că nu vom mai trimite niciun alt ajutor umanitar. Acesta este angajamentul pe care l-am luat”, a transmis președintele american Joe Biden de la bordul Air Force One. Liderul de la Casa Albă a adăugat că cele 20 de camioane reprezintă doar o „prima tranșă”, dar „circa alte 150 de camioane” vor intra.

Ziua 13 război Israel-Hamas: Israelul a atacat ținte militare ale Hezbollah. Premierul britanic ajunge astăzi în Israel

Ziua 13 război Israel-Hamas: Israelul a atacat ținte militare ale Hezbollah. Premierul britanic ajunge astăzi în Israel

Sunak, premierul Marii Britanii, va ajunge în Israel la o zi după ce președintele american Joe Biden s-a întâlnit cu Benjamin Netanyahu la Tel Aviv. Președintele american avea în agendă și întâlnirea cu lideri arabi în Iordania, dar acest summit a fost anulat după explozia puternică care a avut loc în acea noapte la spitalul Al-Ahli din Gaza.

Citește și: Joe Biden, vizită în Israel: Președintele SUA înțelege că lupta armatei israeliene contra Hamas va fi una îndelungată

Sunak: „Fiecare moarte civilă este o tragedie'' 

În urma acesteia au murit sute de persoane. Palestinienii dau vina pe israelieni, dar aceștia se apără dovedind public că nu ei au creat dezastrul explicând că o rachetă israeliană lasă urmeadânci în locul unde se prăbușește. 

Citește și: Premierul britanic Rishi Sunak va merge joi în Israel: „Prea multe vieţi au fost pierdute”

„Fiecare moarte civilă este o tragedie. Şi prea multe vieţi au fost pierdute ca urmare a oribilului act de teroare al Hamas. Atacul asupra spitalului al-Ahli ar trebui să fie un punct de cotitură pentru ca liderii din regiune şi din întreaga lume să se unească pentru a evita o nouă escaladare periculoasă a conflictului. Mă voi asigura că Regatul Unit se află în prima linie a acestui efort”, a declarat Rishi Sunak înainte de plecarea sa spre Orientul Mijlociu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si