Ziua 29 de război Israel - Hamas. 700 de răniți pleacă spre Egipt. 400.000 de persoane încă se află în nordul Fâşiei Gaza
Ziua 29 de război între Israel și gruparea Hamas. Potrivit Reuters, un înalt oficial al administraţiei Biden a transmis că oficialii americani depun eforturi intense pentru a obţine eliberarea ostaticilor deţinuţi de militanţii Hamas în Gaza.
UPDATE. Forțele de Apărare ale Israelului spun că avioanele de luptă au lovit o poziție Hamas de pe acoperișul unei clădiri din Gaza.
UPDATE. Ministrul Apărării Yoav Gallant a anunțat că armata israeliană a ucis 12 comandanți Hamas.
„În timpul Shabatului, au fost lupte aprige în interiorul Fâșiei Gaza. Am început să luptăm în interiorul zonelor construite, iar IDF își folosește toată forța”,
potrivit ministrului.
UPDATE. Blinken, secretarul de stat al SUA, a declarat, după ce s-a întâlnit cu miniștrii arabi, că „țările din Orientul Mijlociu au jucat un rol esențial în prevenirea răspândirii conflictului Israel-Hamas”.
Totodată, el a mai adăugat că a discutat în cursul zilei de sâmbătă, despre modalități de a accelera și extinde livrarea susținută de ajutor în Gaza.
„100 de camioane trec prin Rafah în fiecare zi, dar asta nu este suficient”,
a mai spus Blinken.
UPDATE. Erdogan vrea să rupă orice contact cu Netanyahu: „I-am pus cruce”
Ankara a anunțat că își recheamă ambasadorul din cauza acțiunilor comise de Israel în Gaza.
UPDATE. Semiluna Roșie palestiniană (PRCS) a confirmat, în cursul zilei de sâmbătă, primirea alimentelor proaspete, apă, ajutoare și provizii medicale.
Ajutoarele au fost încărcate în 47 de camioane de ajutor trimise de Semiluna Roșie egipteană.
Acestea au intrat vineri în Gaza prin punctul de trecere Rafah.
În total 421 de camioane au trecut cu succes din Egipt în Gaza.
UPDATE. Un oficial american susține că 400.000 de persoane încă se află în nordul Fâşiei Gaza.
David Satterfield, trimisul special al SUA, susține că aproximativ 400.000 de persoane încă se află în nordul Fâşiei Gaza.
Într-o discuție cu jurnaliștii desfășurată sâmbătă dimineața în capitala iordaniană, Amman, Satterfield a dezvăluit că între 800.000 și un milion de indivizi au migrat spre sud, în timp ce în nordul enclavei au rămas aproximativ 350.000-400.000
de persoane.
UPDATE. Aproximativ 730 de cetățeni străini sunt așteptați să treacă sâmbătă prin Rafah, conform unei surse egiptene, citate de jurnaliștii de la CNN .
Potrivit unor oficiali egipteni, pe partea egipteană a punctului de trecere Rafah, se estimează că aproximativ 730 de cetățeni străini vor fi autorizați să părăsească regiunea Gaza în decursul zilei de sâmbătă, 4 noiembrie 2023.
Mai exact, este vorba despre 55 de cetățeni egipteni, 386 de americani, 112 britanici, 77 de francezi și 151 de germani.
Reamintim că punctul de frontieră de la Rafah, dintre Fâşia Gaza şi Egipt, a fost deschis miercuri, pe data de 1 noiembrie 2023, pentru a permite evacuarea străinilor și a răniților. 500 de persoane care deţin pașapoarte străine au părăsit Gaza în decursul primei zile, în urma unui acord negociat de Qatar și Egipt.
UPDATE. Secretarul general ONU este îngrozit de atacul armatei israeliene asupra convoiului de ambulanțe din Fâșia Gaza. Mașinile transportau în Egipt palestinieni răniți în război.
Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a exprimat șocul său față de incidentul în care un convoi de ambulanțe a fost vizat de atacul israelian în Fâșia Gaza. În același timp, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a subliniat importanța protejării pacienților, personalului medical, unităților sanitare și ambulanțelor în orice circumstanțe.
„Sunt îngrozit de atacul din Gaza asupra unui convoi de ambulanţe în afara spitalului Al Shifa. Imaginile cadavrelor împrăştiate pe stradă în afara spitalului sunt îngrozitoare”, a declarat şeful ONU, potrivit unui comunicat de presă.
El a menționat că nu a uitat de atacurile teroriste comise în Israel de către Hamas și de consecințele acestora, inclusiv pierderi de vieți, răni și răpiri, cu impact asupra femeilor și copiilor. Subliniind importanța, a afirmat că toți ostaticii ținuți în Gaza ar trebui eliberați imediat și fără condiții. Guterres a subliniat, de asemenea, că timp de aproape o lună, civilii din Gaza, inclusiv copii și femei, au suferit asedii, au fost privați de asistență umanitară, și au fost afectați de bombardamente, fiind nevoiți să-și părăsească locuințele.
„Acest lucru trebuie să înceteze”, a atras atenția oficialul ONU.
Potrivit Reuters, o sursă oficială din administrația Biden, care a preferat să-și păstreze anonimatul, a comunicat că există un "acord indirect" în desfășurare pentru a găsi o soluție privind eliberarea ostaticilor, cu toate că sarcina este extrem de complexă.
SUA face tot posibilul pentru a evacua ostaticii din Fâșia Gaza
Hamas, desemnată ca organizație teroristă de către Statele Unite, Uniunea Europeană, Israel și alte țări, a comis un atac în sudul Israelului pe 7 octombrie, soldat cu uciderea a 1.400 de persoane și luarea a peste 240 de ostatici.
Un număr semnificativ de ostatici rămân captivi în regiunea Gaza, unde forțele israeliene au efectuat atacuri aeriene, un asalt terestru și au impus un asediu. Potrivit oficialilor din domeniul sănătății din Gaza, peste 9.250 de palestinieni au pierit în acest conflict. Conform declaratiei oficiale, este necesară o "întrerupere semnificativă a ostilităților" pentru a permite eliberarea ostaticilor.
"Este un lucru care face obiectul unei discuţii foarte serioase şi active... Deocamdată nu există niciun acord pentru a realiza acest lucru, dar este ceva la care lucrăm extrem de mult. Avem speranţe şi facem tot ce putem pentru a scoate ostaticii, dar nu există absolut nicio garanţie că se va întâmpla sau când se va întâmpla. Vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a ne asigura că toţi ostaticii de toate naţionalităţile vor ieşi din Gaza. Aşadar, există un proces activ în desfăşurare aici, cu mai multe linii de efort, inclusiv un angajament indirect, pentru a încerca să găsim un cadru pentru a scoate ostaticii din Gaza", a transmis oficialul american.
Hamas a condiționat eliberarea străinilor din Gaza
El a menționat că administrația desfășoară negocieri cu forța militantă Hamas pentru a permite cetățenilor străini blocați în această mică enclavă să părăsească în condiții de siguranță Gaza. În ceea ce privește întârzierea în eliberarea cetățenilor străini, oficialul a explicat că Hamas a condiționat eliberarea străinilor, dar și posibilitatea de a permite și palestinienilor răniți să fie evacuați.
"Dar lista care a fost furnizată, după ce a fost verificată, (aproximativ) o treime dintre palestinienii răniţi de pe listă erau membri ai Hamas... Acest lucru a fost pur şi simplu inacceptabil pentru Egipt, pentru noi, pentru Israel. Şi astfel, acest lucru a durat ceva timp. În cele din urmă, ceea ce s-a stabilit a fost că civilii palestinieni răniţi care plecau împreună cu cetăţenii străini nu erau luptători Hamas", a mai precizat oficialul american, potrivit news.ro.