Ziua Armatei României este sărbătorită, azi, 25 octombrie, printr-o serie de ceremonii organizate în principalele garnizoane din ţară, în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militarii români, în statele în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în capitalele statelor unde ţara noastră are reprezentanţe permanente, conform Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Câți militari are România în acest moment?

Armata României dispune de 73.350 de militari activi și 50.000 de rezerviști.

România a urcat în clasament față de anul trecut și a ajuns pe locul 38 în anul 2022, conform raportului anual  Global Firepower. Așadar, țara noastră are o armată mult mai bine pregătită comparativ cu vecinii din Ungaria care sunt pe locul 55 şi cu vecinii bulgari care sunt pe locul 67. 

Forțele terestre dispun de 943 de tancuri și 1.369 de blindate, iar cele aeriene, 26 de avioane de vânătoare, 12 de transport, 41 de antrenament și 62 de elicoptere.

Citeste si: Mesajul lui Klaus Iohannis de Ziua Armatei Române. „Este vital să investim în propriile noastre forţe de apărare”

Ziua Armatei 2022: Câți militari are România în acest moment?

Ziua Armatei 2022: Câți militari are România în acest moment?

[Sursa foto: Facebook Armata României]

Forța navală a României este compusă din 3 fregate, 4 corvete și 3 nave de patrulare.

Topul Global Firepower arată că, în prezent, statul român este a 11-a forță militară a Uniunii Europene și a 14-a a NATO.

Armata României are peste 70.000 de militari profesioniști, fiind una dintre cele mai importante din Europa, declara fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, în urmă cu câteva luni.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

„Armata României este o armată profesionistă. Există o transparență NATO destul de importantă în acest sens. Armata României are peste 70.000 de oameni, de militari profesioniști. Sigur că aici se adaugă și rezerviști și alte forme, dar acestea nu intră în armata regulată.

Armata regulată a noastră este în jur de 70.000, una din cele mai importante din Europa”,  mai preciza, la RFI, Vasile Dîncu.

Potrivit fostului Ministru al Apărării „suplimentarea nu este o prioritate. Sunt unele țări care au încercat și au vorbit în ultima vreme în strategiile lor despre suplimentarea numărului de militari. Deocamdată, noi lucrăm în altă zonă, pregătirea din ce în ce mai bună a resursei umane din armată, la nivel de experți, de expertiză”.

Citeste si: Zeci de blindate au ajuns în România. Este primul convoi cu tehnică militară franceză care se îndreaptă spre baza de la Cincu

Ziua Armatei 2022: Câți militari are România în acest moment?

Ziua Armatei 2022: Câți militari are România în acest moment?

[Sursa foto: Facebook Armata României]

Cât de pregătită este România în caz de război?

Țara noastră dispune de 57.000 de forţe paramilitare, mai exact trupe ale Jandarmeriei, şi 53.000 de militari în rezervă.

În privința dotărilor şi echipamentelor, Armata Română deţine 400 de tancuri, 785 de transportoare blindate şi 480 de utilitare. 

Mai mult, armata României are aproximativ 400 de echipamente antitanc, 1118 piese de artilerie, 96 de rachete şi peste 65 de tunuri aeriene.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani își pierde viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Europa se confruntă cu un "risc fără precedent" în această iarnă

Ziua Armatei 2022: Câți militari are România în acest moment?

Ziua Armatei 2022: Câți militari are România în acest moment?

[Sursa foto: Facebook Armata României]

Forţele Navale mai deţin trei fregate, 24 de nave de patrulare şi de coastă, un regiment de infanterie navală şi un vas şcoală.

Forţele Aeriene au două escadrile de Mig 21 Lancer, o escadrilă de F16 una de avioane de atac Şoim. Pentru transport, Armata deţine două escadrile de avioane Spartan şi Hercules şi patru escadrile de elicoptere IAR Puma Socat şi SA 330 Puma.

În ceea ce priveşte apărarea antiaeriană, aceasta este pregătită o brigadă cu aproximativ 5000 de persoane, dar şi un regiment suport combatant.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si