Ziua Bărbatului 2023 se sărbătorește pe 19 noiembrie. Care este istoria acestei zi internaționale
Ziua Bărbatului se sărbătorește la nivel internațional începând din anul 2009, până atunci fiind doar manifestări sporadice la nivel local. Comitetul internațional pentru această zi inedită a luat decizia ca bărbații să fie sărbătoriți în data de 19 noiembrie.
Author: Sorin Negru miercuri 15 noiembrie 2023 , 22:53
Ziua Bărbatului 2023. Nu doar femeile au o zi a lor, pe 8 martie, ci și sexul puternic poate să se bucure de mesaje, felicitări și cadouri în ziua de 19 noiembrie.
Ziua Internațională a Bărbatului este o zi globală de conștientizare a problemelor cu care se confruntă bărbații, inclusiv abuzul, lipsa de adăpost, sinuciderea și violența.
Ziua Bărbatului este sărbătorită anual pe 19 noiembrie începând din anul 2009. Istoria acestei propuneri merge în urmă până în anul 1992, când a apărut ca proiect al profesorului Thomas Oaster de la Missouri University.
Proiectul a fost reinițializat în 1999 în Trinidad și Tobago, prin inițiativa profesorului dr. Jerome Teelucksingh, lector de istorie la Universitatea Indiilor de Vest.
Malta, țara cu cea mai lungă tradiție de Ziua Bărbatului
Țara în care se sărbătorește Ziua Bărbatului de cel mai mult timp este Malta, unde au avut loc evenimente în acest sens începând cu 7 februarie 1994.
Potrivit site-ului International Men's Day, petiții pentru Ziua Internațională a Bărbatului au loc din anii 1960, când ziarul New York Times a publicat un articol care spunea că „Mulți bărbați au cerut ca ziua de 23 februarie să fie Ziua Internațională a Bărbatului, echivalentul zilei de 8 martie, care este Ziua Internațională a Femeii"
Ziua Internațională a Femeii are o vechime de peste 100 de ani, fiind inaugurată în 1909, iar bărbații au început să se simtă "discriminați" că nu au o zi a lor, pe măsură ce femeile
au cerut egalitate în drepturi cu bărbații.
Ziua Bărbatului 2023, celebrată inițial în 7 februarie
Începând din anii 1970 au apărut solicitări internaționale tot mai persistente pentru crearea Zilei Internaționale a Bărbatului, sub forma unor întrebări retorice despre egalitatea de gen.
„De ce au femeile o sărbătoare internațională și nu bărbații?”- au spus petiționarii.
În ultimele decenii, a existat o serie de încercări de a înființa Ziua Bărbatului în mai multe individuale- Canada, Franța, SUA, Columbia, Rusia, Canada, China.
În timp ce micile sărbători de această natură au fost celebrate local și sporadic, ele nu au beneficiat de publicitatea necesară pentru a ajunge la părțile interesate din străinătate și, prin urmare, inițiativele nu au fost continuate.
La începutul anilor 1990, de exemplu, organizațiile din Statele Unite, Europa și Australia au organizat mici evenimente în februarie, la invitația profesorului Thomas Oaster, care a condus Centrul Missouri pentru Studiile Bărbaților de la Universitatea din Missouri, din Kansas City.
Cu toate acestea, doar Asociația Malteză pentru Drepturile Bărbaților a continuat să organizeze evenimentul în fiecare an, în 7 februarie.
Fiind singura țară rămasă care încă păstra tradiția, Comitetul AMR din Malta a votat în 2009 pentru a muta data sărbătorii la 19 noiembrie, la cererea organizatorilor Zilei Internaționale a Bărbatului din Australia.
Ziua Bărbatului 2023- care este sensul acestei sărbători
Obiectivele propuse pentru Ziua Internațională a Bărbatului includ:
- concentrarea asupra sănătății bărbaților și băieților - îmbunătățirea relațiilor de gen - promovarea egalității de gen și evidențierea modelelor masculine pozitive - este o ocazie prin care bărbații pot evidenția discriminarea împotriva lor în anumite culturi sau comunități - bărbații pot să-și sărbătorească realizările și contribuțiile pozitive pentru comunități, locuri de muncă, prietenii, familii, căsătorii și îngrijirea copiilor.