Ziua Bărbatului, celebrată pe 9 martie 2024: da sau nu? Ei bine, conform tradiției românești, Ziua Bărbatului pică pe data de 9 martie 2024, imediat după Ziua Femeii, care este pe 8 martie 2024.

Cu toate acestea, la nivel mondial, Ziua Bărbatului este sărbătorită pe data de 19 noiembrie, către finalul anului. Ziua Bărbatului este sărbătorită în peste 60 de țări, însă nu este recunoscută de UNESCO.

Chiar și așa, Ziua Bărbatului este recunoscută de legea din România ca fiind pe data de 19 noiembrie, nefiind specificată nicăieri data de 9 martie 2024, conform legislatie.just.ro

De ce sărbătorim Ziua Bărbatului pe 9 martie 2024? Ce ne spune tradiția

Se spune că Ziua Bărbatului pică pe data de 9 martie 2024 prin prisma asocierii cu sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici

Se spune că în această zi, bărbații trebuie să bea 44 de pahare cu vin pentru a fi sănătoși și puternici în tot restul anului. Deși sunt 40 de Mucenici care s-au jertfit pentru credința în Hristos, se beau 44 de pahare cu vin pentru a simboliza sângele vărsat de aceștia în timpul torturilor.

pahar cu vin si sticla

Pe 9 martie 2024, tradiția ne spune că bărbații trebuie să bea 44 de pahare cu vin.

[Sursa foto: Freepik]

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citește și: Câte pahare se beau pe 9 martie 2024: 40 sau 44? Iată ce spune tradiția

Cei care nu pot bea toate paharele de vin trebuie să guste măcar puțin. În diverse zone ale țării se zice că la fiecare pahar cu vin pe care un bărbat îl bea, trebuie să consume și câte o lingură de semințe de floarea-soarelui sau semințe de dovleac pentru a avea noroc la bani.

Totuși, Ziua Bărbatului se ține pe 9 martie 2024 doar în România, poporul nostru fiind foarte credincios.

Ce este bine să faci pe 9 martie 2024 ca să îți meargă bine tot anul?

În primul rând, tradiția consumului a 44 de pahare cu vin este foarte importantă pentru bărbați. Așa cum am spus, prin aceasta, bărbații se aleg cu sănătate, prosperitate și noroc la bani în acest an care încă este la început.

Pe lângă această tradiție, este bine ca gospodinele să prepare mucenicii în cinstea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia. Se prepară două tipuri de mucenici: cei moldovenești și cei muntenești. Modul în care mucenicii se prepară simbolizează apa în care au fost aruncați cei 40 de Sfinți Mucenici din Sevastia.

Tradiția ne spune că este bine ca gospodinele să ducă mucenicii la biserică pentru a-i sfinți. Acest preparat poate fi dat de pomană pe 9 martie 2024, de Moșii de Iarnă și Moșii de Primăvară.

mucenici

Pe 9 martie 2024, de Ziua Bărbatului gospodinele prepară mucenici în cinstea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia.

[Sursa foto: Shutterstock]

Se spune că este bine să respectăm sărbătoarea zilei de 9 martie. Ceea ce am semănat în această zi va rodi de 40 de ori mai mult pe parcursul anului.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și: Se spală pe 9 martie 2024: Iată ce spun preoții! Tradiții de Mucenici

Este bine ca pe 9 martie să batem pământul și să rostim diverse descântece pentru a alunga gerul. Totodată, este bine ca în fața caselor să strângem gunoaie și să le ardem pentru ca primăvara să vină mai repede. Desprins din acest obicei al arderii gunoaielor, se spune că pentru cei tineri este benefic să sară peste foc pentru că așa vor avea noroc tot restul anului și nu vor întâmpina obstacole.

O tradiție din Bucovina spune că bărbații obișnuiesc să meargă la pescuit în această zi, iar cel care va prinde 40 de pești, va putea înghiți unul viu și va avea noroc la pescuit în continuare.

Gospodinele sfințesc casele în această zi, stropind-o cu agheasmă cu busuiocul. Așa, oamenii se asigură că până la recoltă nu le vor lipsi cele necesare în gospodărie și vor avea hrană suficientă. 

După ce sfințesc casele, gospodinele tremuie să le și tămâieze pentru a alunga spiritele rele.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si